Vés al contingut

Sinucello de Cinarca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSinucello de Cinarca

Sinucello de Cinarca fou un senyor feudal de Còrsega del segle xiii que va resistir a l'ocupació genovesa. Fou conegut com a «il Giudice di Cinarca» i pertanyia a la família senyorial dels Cinarchesi. La seva família controlava gairebé la meitat sud de l'illa.

Va néixer a Olmeto el 1219 o 1221, fill del senyor de Cinarca, Guglielmo Biancolaccio el Giudice. Va servir a Pisa i als 24 anys fou nomenat Giudice de Còrsega amb la missió de sotmetre la resta del país sota la sobirania de Pisa.

El 1245 Sinucello ja havia conquerit o dominat gairebé tots els diversos feus de l'illa, i finalment es va imposar als seus màxims rivals els Giovanninello, senyors de Nebbiu, que foren derrotats el 1268; el 1258 va reconèixer a Gènova però es va oposar a la dominació genovesa de Bonifàcio. Bonifàcio i Calvi, possessions genoveses, foren neutrals durant la guerra entre senyors de Còrsega.

A final del 1280, Sinucello de Cinarca va trencar amb Gènova i va fugir a Pisa de la que es va declarar vassall; després va retornar i va combatre els genovesos fins al (1289 en què fou derrotat i es va sotmetre altra vegada a Gènova, però el 1290) es va tornar a revoltar i es va aliar a Pisa, derrotant el governador genovès Nicolo Boccanegra i dominant altra vegada bona part de l'illa.

El 1299 el tractat entre Pisa i Gènova establia que seria eliminat del poder. El seu propi fill bastard, Salnese de Cinarca (governador del castell d'Istria) el va trair, el capturà a la platja de Propriano, i el va lliurar als genovesos.

Sinucello va morir empresonat a Gènova a una data propera al 1307 (entre 1306 i 1312 segons les fonts), ja molt vell.