Soleil des hyènes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaSoleil des hyènes
Soleil des hyènes i شمس الضباع Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióRidha Béhi Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióWillem Thijssen Modifica el valor a Wikidata
GuióRidha Béhi Modifica el valor a Wikidata
MúsicaNicola Piovani Modifica el valor a Wikidata
FotografiaTheo van de Sande Modifica el valor a Wikidata
ProductoraNewin productions
Fugitive cinema
Dades i xifres
País d'origenTunísia Modifica el valor a Wikidata
Estrena1977 Modifica el valor a Wikidata
Durada100 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalfrancès Modifica el valor a Wikidata
ColorEastmancolor Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0075241 Rottentomatoes: m/soleil_des_hyenes_2012 Letterboxd: sun-of-the-hyenas Allmovie: v156725 TMDB.org: 333705
Facebook: ShmsAldbaSoleilDesHyenes Modifica el valor a Wikidata

Soleil des hyènes (àrab: شمس الضباع, Xams aḍ-Ḍibāʿ) és una pel·lícula tunisiana dirigida per Ridha Béhi, estrenada el 1977. Fou el primer llargmetratge del director i va ser seleccionat a la Quinzena de Realitzadors del 30è Festival Internacional de Cinema de Canes.[1]

Sinopsi[modifica]

En un petit poble de pescadors tunisians que viu en autarquia, els promotors immobiliaris alemanys estan instal·lant una infraestructura hotelera, amb l'ajut dels consellers locals. La vida dels vilatans es capgira.

Temàtica[modifica]

Ridha Béhi critica el paper dels espectadors no desitjats i esbirros en un entorn turístic que els és inaccessible a casa al qual es redueixen els habitants del poble on es construeixen els hotels. La seva pel·lícula mostra la marginació de l'economia local, amb la disminució dels efectes positius sobre l'ocupació creats per les construccions, amb prou feines esbossats. Tanmateix, no es tracta de criticar el desenvolupament turístic del país, sinó de qüestionar les autoritats sobre els seus fracassos. Prohibit de rodar a Tunísia, Béhi va haver de fer la seva pel·lícula al Marroc.[2][3]

Repartiment[modifica]

Premis[modifica]

La pel·lícula fou seleccionada a la Quinzena dels Realitzadors del 30è Festival Internacional de Cinema de Canes.[4] El 1979 va obtenir el Gran Premi del Festival de Damasc[5] i el Prix de la Vérité al 6è Fespaco.

Referències[modifica]

  1. «Quinzaine 1977». quinzaine-realisateurs.com. Arxivat de l'original el 15 d’octubre 2017. [Consulta: 18 juny 2017].
  2. Khélil, Hédi. «Ridha Béhi, métis ébloui et désenchanté». A: Abécédaire du cinéma tunisien. Tunis: Simpact, 2007, p. 433. ISBN 978-9973-61-457-5. 
  3. Waleed Hazbun. Beaches, Ruins, Resorts. The Politics of Tourism in the Arab World. Minneapolis: University of Minnesota Press, 2008, p. 337. ISBN 978-0-816-6549-18. 
  4. Soleil des hyènes a Africultures
  5. Imen Zine. «19e festival méditerranéen de Tétouan – Maroc : hommage au cinéaste tunisien Ridha Béhi». http://www.leconomistemaghrebin.com. Arxivat de l'original el 4 de maig 2014. [Consulta: 4 maig 2014].