Sotoserrano

Plantilla:Infotaula geografia políticaSotoserrano
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 40° 26′ 07″ N, 6° 01′ 57″ O / 40.435277777778°N,6.0325°O / 40.435277777778; -6.0325
EstatEspanya
Comunitat autònomaCastella i Lleó
Provínciaprovíncia de Salamanca Modifica el valor a Wikidata
CapitalSotoserrano Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població525 (2023) Modifica el valor a Wikidata (9,15 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície57,37 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud508 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataSebastián Requejo Cabrera Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal37657 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE37313 Modifica el valor a Wikidata

Lloc websotoserrano.es Modifica el valor a Wikidata

Sotoserrano és un municipi del sud de la província de Salamanca, enclavat a plena "Sierra de Francia Baja" i pertanyent al "Parque Natural de las Batuecas", a la comunitat autònoma de Castella i Lleó, Espanya.

La festa major és el dia 31 d'agost i el Sant és Sant Ramon nonat.

Topònim[modifica]

El nom de Sotoserrano o "El Soto", com també se'l coneix, procedeix del llatí saltus, lloc boscós, referint-se, precisament, a les seves espesses muntanyes, que en altres temps estigueren cobertes de vegetació frondosa com l'alzina surera, castanyers i roures, entre d'altres.

Història[modifica]

PREHISTÒRIA

EL PALEOLÍTIC

El terme de Sotoserrano va estar habitat ja en època prehistòrica. Així ho confirma els estris de quarsita trobats a la riba del riu Alagón i que es remunten al Paleolític Inferior, al voltant dels 100.000 anys d'antiguitat. Corresponent a una època posterior, concretament al Neolític, són diverses destrals de pedra polides trobades en el terme.

EDAT ANTIGA (SEGLES I-V)

ÈPOCA ROMANA

Els romans arribaren a aquestes terres cap al segle I a. C., a jutjar pel descobriment, al pago de La Viña, d'una medalla amb l'efígie d'Agripa. Aquest era gendre de l'emperador August (27 aC- 14 dC) i va ser cònsol romà ordinari, per tercera vegada, l'any 27 aC. Hi ha, a més a més, restes de murs, pertanyents, possiblement, a un temple.

Altres vestigis de la presència romana en terres de Sotoserrano, venen determinades pel traçat d'una antiga calçada que, començant a la Vía de la Plata, a l'altura de Aldeanueva del Camino, discorria, per Abadía, encara dintre d'Extremadura, penetrant, després, a la província de Salamanca. En arribar als terrenys de Sotoserrano es conserva d'aquesta calçada el pont romà de vuit ulls.

Ubicació[modifica]

Sotoserrano o "El Soto", població integrada dintre de la comarca de la "Sierra de Francia Baja", està situat al sud de la província de Salamanca, molt a prop de la confluència dels rius Alagón i Cuerpo de Hombre i a només 522 metres de latitud sobre el nivell del mar. Està allunyat de Salamanca, capital de la província, per 99 km. El terme de la dita localitat té una extensió de 5759 hectàrees, sent, després del terme de La Alberca, el més extens de tota la Sierra de Francia.

El terme municipal, limita amb els municipis, al sud de Valdelageve, a l'oest amb Herguijuela de la Sierra, al Nord amb Cepeda i a l'Est amb Miranda del Castañar y Pinedas. Reguen el territori de Sotoserrano diferents cursos d'aigua, dels que, per la seva major entitat, cal citar els rius següents: Alagón, Francia y Cuerpo de Hombre, cosa que facilita la vegetació mediterrània.

Demografia[modifica]

Evolució demogràfica
1991199620012004
811716702712

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sotoserrano