Stegomyia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuStegomyia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreDiptera
FamíliaCulicidae
GènereAedes
SubgènereStegomyia Modifica el valor a Wikidata
Theobald, 1901

Stegomyia és un clade de mosquits definit el 1901 per Theobald. Edwards (1929) establí la seva categoria taxonòmica com a subgènere dins del gènere Aedes amb Aedes aegypti com a espècie tipus.[1] Els membres d'aquest tàxon presenten uns trets corporals que permeten diferenciar-los de la resta de membres del gènere. La seva probòscide és relativament curta i estreta i de longitud similar al fèmur davanter. Presenten un patró de coloració amb escates clares al mesonot, punts blancs al cap, escutel, pleura del tòrax i abdomen. El patró del dibuix blanc acostuma a ser un tret característic de l'espècie. Els tarsos presenten un anell de color blanc a la base dels segments com a mínim en les potes posteriors presenten un patró de coloració característic. Altres trets propis són la distribució dels elements de l'hipopigi. Pel que fa a les larves alguns dels trets distintius abracen la distribució dels pèls del cap, l'absència d'espines a les antenes o el sifó sense aurícules a la base.[2] El gènere inclou una norantena d'espècies entre les quals destaquen algunes de distribució paleàrtica i amb rellevància com a vectors.[3]

Notes[modifica]

  1. Huang, Yiau-Min «THE SUBGENUS STEGOMYIA OF AEDES IN THE ORIENTAL REGION WITH KEYS TO THE SPECIES (DIPTERA: CULICIDAE).» (PDF) (en anglès). Ccontributions of the American Entomological Institute, 15, 6, 1979, p. 1-79 [Consulta: 17 abril 2018].
  2. Vegeu Gutsevich et al., 1974, p.317 per a una major explicació dels trets diagnòstics.
  3. Gutsevich, A.V.; Monchadskii, A.S.; Shtakel'berg, A.A. «Fauna of the U.S.S.R. Diptera» (en anglès). . Israel Program for Scientific Translations [Jerusalem], III. Mosquitoes Family Culicidae. Translated from Russian, 4, 1974 [Consulta: 17 abril 2018].