Vés al contingut

Sternbergia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Infotaula d'ésser viuSternbergia Modifica el valor a Wikidata

Narcís de tardor Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAmaryllidaceae
SubfamíliaAmaryllidoideae
GènereSternbergia Modifica el valor a Wikidata
Waldst. i Kit.
Nomenclatura
Sinònims
Oporanthus Herb. 1821[1]

Sternbergia és un gènere de plantes angiospermes de la família de les amaril·lidàcies (Amaryllidaceae). Són plantes natives d'Europa, Àfrica nord-occidental, Orient Pròxim i Àsia Central.[2]

Descripció[modifica]

Són plantes herbàcies perennes i vivaces, un geòfit amb bulb. Les fulles són linears. Les flors són actinomorfes i grogues, amb l'excepció de Sternbergia candida que fa flors blanques, amb forma d'embut i amb sis tèpals. Cada bulb pot produir entre una i quatre flors que apareixen a la tardor, solitàries al capdamunt d'un escap, les fulles acostumen a desenvolupar-se a continuació i persisteixen durant l'hivern. No obstant això, les espècies Sternbergia vernalis i Sternbergia candida floreixen a finals de l'hivern o principis de la primavera. A l'androceu hi ha sis estams erectes i al gineceu un pistil amb un ovari ínfer. El fruit és una càpsula.[3][4]

Taxonomia[modifica]

El nom del gènere fa referència al comte Kaspar Maria von Sternberg (1761-1838), botànic txec.Es troba a l'Europa mediterrània i a Àsia. Va ser descrit per Clusius el 1601 com Narcís. Linnaeus la va classificar com Amaryllis el 1753. Sternbergia lutea va ser descrita per F. von Waldstein i per P. Kitaibel el 1803, malgrat que la seva primera validació del nom Sternbergia es va aplicar a S. colchiciflora.

Espècies[modifica]

Dins del gènere Sternbergia es reconeixen les sis espècies següents:[2]

Referències[modifica]

  1. Sinónimos en wikispecies [1]
  2. 2,0 2,1 «Sternbergia» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 4 maig 2024].
  3. Meerow i Snijman, 1998, p. 101.
  4. «Sternbergia» (en anglès). North Carolina Extension Gardener Plant Toolbox. North Carolina State University. [Consulta: 5 maig 2024].
  5. 5,0 5,1 «Sternbergia». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 4 maig 2024].

Bibliografia[modifica]

  • Meerow, A.W.; Snijman, D.A. «Amaryllidaceae» (en anglès). The Families and Genera of Vascular Plants, vol. III, 1998, pàg. 83-110.
  • Mathew, B. (1983). A Review of the Genus Sternbergia. The Plantsman 5: 1-16.
  • Mathew, B. (1984). Sternbergia. In: Davis, PH, ed., Flora of Turkey and the East Aegean Islands 8: 360-364. Edinburgh University Press, Edinburgh.
  • Pasche E, Kerndorff, H. 2002. Die Gattung Sternbergia Waldst. & Kit.(Asparagales, Amaryllidaceae) im Vergleich, unter besonderer Berücksichtigung der wiederentdeckten Sternbergia schubertii Schenk. Stapfia 80: 395-417