Suport Century

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Suport Century “C-Stand” de la marca Avenger. 

Un suport Century o simplement suport C és un accessori de subjecció i suport que compta amb braç mòbil i peu. S'utilitza en fotografia i en rodatges de cinema per sostenir accessoris d'il·luminació. En anglès, s'anomena Century stand o simplement C-Stand. El nom prové d'un dels primers models que es van fer més populars d'aquest accessori d'il·luminació.[1] En castellà, aquest tipus de suport s'anomena Ceferino.

Construït en metall, consta d'una rosca amb dos discos de pressió, amb ranures cilíndriques de diferents mides que permeten inserir-hi i subjectar-hi una gran varietat d'accessoris. El més habitual és que el suport Century inclogui una barra i un braç d'extensió que permet diverses posicions. Se sol col·locar sobre un peu o trípode lleuger, de manera que hom distingeix la ròtula Century, l'extensió Century i el trípode Century. És un accessori indispensable en el rodatge, versàtil i robust. S'utilitza per subjectar principalment elements d'il·luminació que tapen, difuminen o reflecteixen llum, com per exemple plafons, banderes o reflectors.[2][3]

Referències[modifica]

  1. Ferncase, Richard K. Film and Video Lighting Terms and Concepts (en anglès). Focal Press, 1995, p. 32-34. 
  2. Pérez Gilaberte, Miguel. «Cinematografía». A: Sánchez Escalonilla, Antonio. Diccionario de creación cinematográfica (en castellà). Barcelona: Arial, 2003, p. 253. 
  3. Fernández-Tubau R., Valentín. El cine en definiciones (en castellà). Barcelona: Íxia Films, 1994, p. 27. 

Bibliografia[modifica]

  • Perea González, Joaquín; Castello Sardina, Luis; Muñarriz Ortiz, Jaime (2007). La imagen fotográfica. Madrid: Akal. p. 233.