Susanne Aalto

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSusanne Aalto
Biografia
Naixement28 novembre 1964 Modifica el valor a Wikidata (59 anys)
Eskilstuna (Suècia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Tecnològica de Chalmers - Philosophiæ doctor (–1994) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballRadioastronomia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióradioastrònoma Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Tecnològica de Chalmers Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Lloc webchalmers.se… Modifica el valor a Wikidata

Susanne Aalto (Eskilstuna, 28 de novembre de 1964) és una professora sueca de radioastronomia geodèsica a l'Observatori Espacial Onsala al departament d'Espai, Terra i Medi Ambient de la Universitat Tecnològica de Chalmers.[1] És professora de radioastronomia des de l'any 2013.[2] Entre 1994 i 1999, va completar els seus estudis de postdoctorat a l'Observatori Steward de la Universitat d'Arizona i a Caltech als Estats Units d'Amèrica.

El 1999, Aalto va rebre el Premi Albert Wallin de la Royal Society for Science and Knowledge a Göteborg, Suècia.[3] Investiga l'evolució i el moviment de les galàxies mitjançant radiotelescopis i la radiació de les molècules.[4][5]

Joventut i educació[modifica]

Aalto va néixer el 28 de novembre de 1964 a Eskilstuna, Suècia. El 1994, es va convertir en la primera dona doctorada en radioastronomia de Suècia[6] amb una dissertació sobre la radiació de les molècules com una manera d'estudiar les galàxies que formen moltes estrelles simultàniament (galàxies d'esclat d'estrelles).[7]

Referències[modifica]

  1. «Susanne Aalto | Chalmers» (en anglès). Universitat Tecnològica de Chalmers.
  2. «Space, Earth and Environment | Chalmers» (en anglès). Universitat Tecnològica de Chalmers. Arxivat de l'original el 2021-06-23. [Consulta: 19 novembre 2022].
  3. «Prisade chalmersforskare» (en suec). Universitat Tecnològica de Chalmers. Arxivat de l'original el 2013-09-28. [Consulta: 19 novembre 2022].
  4. «Där stjärnor föds» (en suec). Forskning & Framsteg, 01-01-2005.
  5. Cain, Fraser «Gas Clouds in the Whirlpool Galaxy» (en anglès). Universe Today, 07-06-2004.
  6. «Amb una passió ardent pels núvols de gas fred, Susanne Aalto Bergman és una mica inusual com a ràdioastrònoma...» (en suec). Alba. Med en het passion för kalla gasmoln är Susanne Aalto Bergman något så ovanligt som en kvinnlig radioastronom. Med hjälp av radioteleskop studerar hon kolliderande galaxer och de gaser som ger upphov till våldsamt utbrott av stjärnbildning, så kallade starbursts. Men det finns en mer jordnära fråga som berör henne nästan lika mycket som kolossala molekylmoln i rymden och det är rädslan för matte och fysik bland tjejer. Metoden att få fler av dem intresserade är hon klar över. - Det behövs ett korståg för att få fler kvinnor till naturvetenskapen. (Amb una passió ardent pels núvols de gas fred, Susanne Aalto Bergman és una mica inusual com a ràdioastrònoma. Mitjançant radiotelescopis, estudia les galàxies en col·lisió i els gasos que donen lloc a esclats violents de formació estel·lar, els anomenats esclats estel·lars. Però hi ha un tema més real que la preocupa gairebé tant com els colossals núvols moleculars de l'espai i és la por a les matemàtiques i la física entre les noies. Ella sap el mètode per aconseguir que s'interessin més. - Cal fer una croada per incorporar més dones a les ciències naturals.)
  7. Aalto, S. Molecular Clouds in Starburst Galaxies (en anglès), 1994.  Arxivat 2014-01-07 a Wayback Machine.