Takuya Tasso

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTakuya Tasso

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 達増拓也 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 juny 1964 Modifica el valor a Wikidata (59 anys)
Morioka (Japó) Modifica el valor a Wikidata
Governador de la prefectura d'Iwate
30 abril 2007 –
← Hiroya Masuda
Membre de la Cambra de Representants del Japó
21 octubre 1996 – 22 març 2007
Circumscripció electoral: primera circumscripció d'Iwate
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Johns Hopkins
Universitat de Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Partitindependent (2007–)
Partit Democràtic (2003–2007)
Partit Liberal (2000–2003)
Partit del Nou Progrés (1996–2000) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpref.iwate.jp… Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): tassotakuya Youtube: UCdG_2h6nuqvoAT88703epSA Modifica el valor a Wikidata

Takuya Tasso (達増拓也, Tasso Takuya) és un polític i diplomàtic japonès, actual governador de la prefectura d'Iwate des del 30 d'abril de 2007.[1][2] En el passat també va exercir com a membre de la Cambra de Representants del Japó des de 1996 fins a 2007 representant a Iwate. Com a governador d'Iwate, Tasso també ha estat membre de l'Agència per a la Reconstrucció després del terratrèmol i tsunami de Tōhoku de 2011.

Biografia[modifica]

Takuya Tasso va nàixer el 10 de juny de 1964 a Morioka, capital de la prefectura d'Iwate. Va cursar els estudis d'educació secundària a Morioka, finalitzant-los el març de 1983 i es graduà a la Facultat de Dret, especialitat política, de la Universitat de Tòquio el març de 1988. Va pertànyer al seminari sobre Teoria dels Processos Polítics d'Osamu Chino i al grup d'estudi d'afers internacionals.[3] Després de graduar-se, Tasso va començar la seua carrera professional treballant al Ministeri d'Afers Exteriors del Japó. Va treballar amb diplomàtics com ara Takeshi Akamatsu, Naohiro Tsutsumi (ambdós ambaixadors al Sudan del Sud) o Futoshi Matsumoto, agregat econòmic a Síria. El març de 1991 va rebre una diplomatura en relacions internacionals per la Universitat Johns Hopkins mentre treballava al ministeri.[4] Després de treballar com a secretari de l'ambaixada japonesa als Estats Units d'Amèrica, va esdevindre segon secretari de l'ambaixada japonesa a Singapur, membre de la Secretaria d'Afers Econòmics del Ministeri d'Afers Exteriors, enviat del ministeri a l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i Subsecretari d'Afers Generals del ministeri, càrrec al qual renuncià voluntàriament. Es presentà a les eleccions generals de 1996 pel Partit del Nou Progrés (PNP), sent elegit membre de la Cambra de Representants del Japó. Fou un dels diputats més propers i de confiança de l'aleshores lider del partit, Ichirō Ozawa, formant part del grup conegut com els "Ozawa Children". Va ser conegut per guanyar quatre vegades consecutives a una circumscripció d'Iwate tradicionalment reticent a Ozawa. Durant una sessió a la Cambra de Representants, Tasso va criticar durament a la Ministra d'Afers Exteriors, Makiko Tanaka, per les seues declaracions al Sankei Shimbun.[5][6]

L'any 2006, intentant seleccionar un candidat per tal de substituir l'aleshores governador d'Iwate Hiroya Masuda del Partit Liberal Democràtic (PLD) i que es retirava, va decidir finalment presentar-se com a candidat a les eleccions a governador del 2007. Inicialment, Tasso s'anava a presentar pel Partit Democràtic (PD), però finalment ho va fer com a candidat independent per a així teixir aliances amb altres partits opositors i atraure als votants del PLD. Tasso va rebre una gran victòria inesperada front a Masuda, guanyant amb més de 450.000 vots amb una participació del 59,7 percent dels vots. A més, el mateix dia, es celebraren les eleccions a l'Assemblea Prefectural d'Iwate, on el PD tenia la intenció d'obtindre la majoria absoluta. No fou així i el PLD amb els seus aliats romangueren sent majoritàris, però el PD fou el partit més votat i amb més escons. Com a governador, Tasso ha revitalitzat la política del govern, retallant el nombre d'assessors externs, nombrosos a l'administració Masuda i ha amillorat les relacions prefecturals amb els municipis. Ha estat també l'únic governador de la regió de Tōhoku en demanar el dret a vot per als residents estrangers, calificant la negativa del govern japonés d'actitud xenòfoba.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Takuya Tasso