Vés al contingut

Taula de marees

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una taula de marea per al Monterey Bay Aquarium

Les taules de marea, de vegades anomenades gràfics de marea, s'utilitzen per a la predicció de marees i mostren els temps diaris i nivells de marees altes i baixes, normalment per una ubicació particular.[1] Les altures de marea en temps intermedis (entre alta i baixa marea) es poden aproximar utilitzant la regla de dotzens o calculada amb més precisió utilitzant una corba de marea publicada per a la ubicació. Normalment, els nivells de marea es donen en relació amb un vertical datum d'aigua baixa, per exemple, la dada mitjana d'aigua baixa (MLLW) als Estats Units.[2]

Publicació i Abast[modifica]

Taules de marea són publicades en diverses formes, com taules en suport de paper i taules disponibles a Internet. La majoria de taules de marea són calculades i publicades només per ports importants, els anomenats "ports estàndards", i només per un estàndard — d'any els ports poden ser relativament propers o a centenars de quilòmetres. Els temps de marea per un port menor són calculats per la marea-usuari de taula a mà calculant utilitzant el temps publicat i diferències d'alçada entre un port estàndard i el port menor.

Dates i temps[modifica]

Les dates de pleamar i baixamar, separades set dies aproximadament, es poden determinar per les altures de les marees a les taules clàssiques de marea: una petita variació indica baixamar i una variació gran indica pleamar.

El cicle de marees depèn de la fase de la lluna, amb les marees més altes que es produeixen a la vora de la lluna plena i la lluna nova. Com que el cicle lunar és de 29,5 dies, les marees successives són aproximadament 24/29 d'una hora més tard cada dia o aproximadament 50 minuts, però moltes altres observacions i consideracions són necessàries per desenvolupar taules de marea precises. A la costa atlàntica del nord-oest d' Europa, l'interval entre cada baix i alt marea és d'unes 6 hores i 10 minuts, amb dos marees altes i dues marees baixes cada dia, amb les marees més altes uns 2 dies després de la lluna plena.

Càlcul[modifica]

La predicció de marees ha estat molt afectada pel problema dels càlculs laboriosos; i en èpoques anteriors, abans de l'ús d'ordinadors digitals, les taules de marea oficials sovint eren generades emprant una màquina de càlcul per a usos especials, la "màquina de predicció de marees".

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Horton, Jennifer. «HowStuffWorks "What are tide tables?"». Science.howstuffworks.com, 30-04-2008. [Consulta: 21 novembre 2012].
  2. Tidal Datums And Their Applications, NOAA Special Publication NOS CO-OPS 1, Silver Spring MD, June 2000.

Enllaços externs[modifica]