Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Caper d'Elis, l'home més grand del món

47
Flamenc (discussiócontribucions)

Caper d'Elis va guanyar els jocs olímpics el 142aC. Tot i això, el sistema el classifica automàticament entre les «persones vives». No tinc cap prova bibliogràfica, però molt probablement és una persona morta.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Diria que és perquè no té introduïda una data de mort. Crec que n'hi haurà prou indicant que va morir al segle II a.C. per evitar-ho.i

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Fet. Indicar la data de mort ho ha solucionat.

Deixant el cas concret de banda, crec que seria adient que la categoria "Persona viva" no s'afegeixi automàticament per persones nascudes més de 150 anys enrere, per raons òbvies.

Ssola (discussiócontribucions)

Mirant altres llengües he vist que en realitat va guanyar els jocs olímpics del 212 aC, que eren els 142ens segons la font. Ho he corregit i he esborrat la data de mort perquè no en podem saber el segle.

Millor arreglar la categorització, que no sé on es fa.

Pau Colominas (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

D'acord amb @Pau Colominas. És una mala praxis deixar vius al morts.

Se l'hi posa la màxima precisió possible, i tema mort..., vull dir, tancat.

Ssola (discussiócontribucions)

En Flamenc té motius per queixar-se si un article de persona nascuda fa més de 150 anys s'inclou a Categoria:Persones vives si ningú ha fet res per incloure'l, i a més no és evident (ni encertada, si m'ho permeteu) la manera d'evitar-ho. Entenc que coses com aquestes generen frustració als editors. He vist que la categorització es fa a Plantilla:Data naixement i edat/wd. Si es pot arreglar perfecte, si no potser hem de pensar de canviar la manera. De fet, Categoria:Persones vives hauria de ser una categoria oculta, però no ho és perquè sinó no funciona "Plantilla:Avís d'edició BPV".

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Crec que la solució correcta és una no categoritzar com "persona viva" algú nascut fa més de 150 anys, però també afegiria data de defunció aproximada sempre que es pugui.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Modificar la plantilla per a evitar que ho posi com a "persona viva" és prendre un calmant per no voler reconèixer que tenim un mal que cal mirar. El problema d'aquest atleta és que no té data defunció i és això el que cal solucionar. No us agradaria més que aquells que tenen edats desmesurades formin part d'una categoria a revisar i corregir, com ara, "persones amb dades de naixement o defunció a revisar" ?.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pau Colominas Retiro l'oferta. Ho he mirat i és mooooolt complex, encara que no us ho sembli. Penseu que les dates es poden escriure amb diferent nivell de precisió (anys, dècades, segles o mil·lennis) i la rutina de WD calcula entre dates de diferents precisions i amb tot plegat no és evident la pregunta "és més gran de 150 ?".

Pau Colominas (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: I si ho canviem a "va néixer al segle XIX o abans"? Des de la mort de Violet Brown aquest setembre que ja no queden persones nascudes el segle XIX.

No seria una categoria tan completa, però sí fàcil d'omplir automàticament.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

La resposta difícil d'avaluar a la plantilla és quan la precisió és de dècades, segles o mil·lennis i tenim un grapat de gent així. Res és impossible però complica extraordinàriament el codi una situació que és residual. Si optem per una solució més a l'engròs que no generi els errors actuals (per exemple, només posar "persona viva" quan la data naixement sigui en DMA i per tant segur de calcular), llavors ens queixarem que s'exclouen quan són evidents, com ara "nascut els anys 1960" i sense data defunció.

En fi, no li trec la raó al @Ssola ni al @Flamenc quan diuen que és un error, tant sols dic que els mals cal matar-los d'arrel. Perquè si no peten per aquí, petaran per un altre lloc.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

una altra cosa seria fer una cerca de tots els que estan erronis i fer neteja. El @Paucabot fa fer un Petscan dins Categoria:Persones vives a revisar que no sé perquè no funciona, però que el convido a que ens ajudi a corregir-lo. Merci,

Paucabot (discussiócontribucions)

La consulta la va fer en Pere prlpz amb una eina antiga. Ara miraré si puc actualitzar-la.

Paucabot (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Total: 2172

Amb precisió DMA: 569

d'aquests, del s.XIX: 231; del s.XVIII:307; anteriors:31

Amb precisió genèrica (dècades, segles,..): 1603

d'aquests, del s.XIX: 266, del s.XVIII:138; altres dC:668; altres aC: 531

He mirat uns quants a l'atzar i és fàcil deduir una data de mort en precisió segle.

El 531 que són en segle o mil·lenni abans de Crist, se li pot posar el mateix amb un risc molt baix.

Hauríem de preguntar a la taverna de WD si hi ha alguna política amb això.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Crec que ho podríem implementar a {{Infotaula persona}}. És més fàcil de control·lar una categoria que una consulta.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Paucabot mira el comentari d'una mica més amunt on explico que no és massa fàcil.

A banda d'això. Hi va haver una discussió sobre el tema fa dos anys sense conclusions contundents. He afegit un "summary" a veure si ho confirmen i diuen alguna cosa sobre les accions a fer amb els que estan malament.

Esperem moviment

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Només comptant els "vius" nascuts al segle XIX ja en surten vora 900.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

És un bon punt de vista. M'has convençut.

Pau Colominas (discussiócontribucions)
Ssola (discussiócontribucions)

A mi no em convenç. No crec que sigui un problema que manqui informació a Wikidata o a la Viquipèdia, sempre en mancarà. Però mostrar informació falsa (no per desactualitzada, sinó per defecte) sí que és un problema.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si la "informació falsa" és l'edat, tens tota la raó. Si la "informació falsa" és ser "persona viva", crec que la solució no rau en que desaparegui de la categoria per codi, sinó arreglant l'error. No oblidem, les persones vives, són les que no han mort, no les que tenen 200 anys.

Ho dic perquè si una categoria conté el que no toca s'ha d'anar a les fonts. Recorda els problemes que ens generen aquells que decideixen que, per haver nascut a Tarragona o Lleida, la teva llengua és el castellà i la teva nacionalitat l'espanyola. Et sona ?.

La plantilla calcula l'edat i posa com a vius aquells que no tenen data de defunció. Els controls de límit d'edat que tenia la mateixa plantilla quan no accedia a WD generava falsos positius en personatges de ficció com Matusalem

Ssola (discussiócontribucions)

El que dius té sentit per una categoria de manteniment, però no per una categoria que es mostra als usuaris. El tema del castellà com a llengua és comparable però a favor de la meva hipòtesi, perquè no volem mostrar informació deduïda i no referenciada (i falsa) en els articles. Matusalem tindria sentit que estigues a una categoria de manteniment d'edats extraorbitades, però no que es mostri al lector aquesta categoria. Per sort els personatges ficticis els heu tractat en una infotaula diferent i no teniu aquest problema.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Però la culpa que es mostri informació falsa és de Wikidata, i és on cal fer la correcció

Ssola (discussiócontribucions)

La informació falsa és ser "persona viva", que sincerament no s'entén per gent nascuda fa segles. I això ho posa la plantilla, no és un problema de Wikidata. Encara que corregim tots els casos, quan algú creï un article nou tornarà a aparèixer el problema. Quan un editor ve a La Taverna a comentar-ho, com ho podria haver fet un lector, cal reconèixer i afrontar el problema. Aquest és un exemple de petita barrera tècnica que pot frustrar els editors.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb en Ssola, però també una mica amb l'Amadalvarez.

D'acord amb en Ssola que no podem mostrar al lector una categoria de persones vives amb persones que evidentment no són vives, i no incloure els morts evidents en la categoria (no oculta) de persones vives és una millora, i no calcular-ne l'edat també.

Però d'acord amb en Amadalvarez que hi ha un problema subjacent de manca de data de la mort a Wikidata i que el calmant (treure l'article de persones vives) no resol aquest problema. Ara bé, si volem seguir podent detectar aquest casos ho podem fer amb categories ocultes sense mostrar una categoria incorrecta al lector.

Paputx (discussiócontribucions)

I utilitzant el paràmetre "valor desconegut" a wikidata ?

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Observeu aquest cas: Pau Fargas i Soler (wikidata:Q43639239). No hi ha data de defunció però sí hi ha lloc de defunció. Malgrat això, es marca com a persona viva.

No creieu que seria bona idea donar per mort el biografiat quan s'hi indica un lloc de defunció?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Seria bona idea, però vols dir que són gaires els que es troben en aquest cas?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

a més, li continuaria sortint una edat desorbitada.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si adoptéssim la idea d'en Pau de donar per morts els que tinguin lloc de defunció, les plantilles que calculen l'edat també haurien de tenir en compte que si hi ha lloc de defunció però no data no s'ha de calcular l'edat.

Jaumellecha (discussiócontribucions)

Molt bones! Us anava a preguntar què podria fer amb Constantin Teodorescu (que desconec la data de la seva mort i m'apareix amb 154 anys), però veig que no és l'únic. Quan es trobi una solució m'aviseu!! ;) Mentre, vaig pensant com fer que en la infotaula surti "desconegut" per aquests casos (manca de data de naixement i/o defunció)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Benvolgut @Jaumellecha. A les discussions de dates de naixement i defunció de WD són reticents a abusar del "valor desconegut", ja que pot ser desconegut per a tu però potser no s'han esgotat totes les vies d'investigació. De fet, consideren que s'ha de posar "desconegut" quan sigui materialment impossible saber-ho després d'haver-lo investigat durant decennis, com ara les civilitzacions antigues. Abans que això s'estimen més posar una data aproximada tot i que incerta, com ara, dècada, segle, o circa.

Mira a veure que et sembla com l'he deixat.

Jaumellecha (discussiócontribucions)

Com aproximació fins a tenir una data més fiable, per mi ja em va bé. Gràcies! ;)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pau Colominas@Ssola@Paputx M'he posat a evitar que els morts continuïn vius.

El primer pas és carregar a WD les dates de defunció (i en algun cas, naixement) que tenim manualment als articles i no existeix a WD.

Per fer-ho, he creat aquesta llista (que, de tant en tant, es va actualitzant i torna a créixer). Si m'ajudeu a netejar-la, us ho agrairé.

La feina és molt fàcil: aneu a l'article, copieu la data de defunció i la carregueu a WD. Si no hi ha data de naixement a WD, aprofiteu per incorporar-la també. Pot ser us trobeu que la data de defunció no és tal, sinó que hi ha un interrogant o un "alive" o "desconegut",... en aquest cas, l'esborreu de l'article perquè no hi ha res a aprofitar i ja trobarem una altra via per emplenar-ho.

Merci,

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Aquesta llista ja està liquidada. He carregat a WD unes 700 dates de defunció que hi havia als articles. Per cert, 3 eren vandàliques (potser involuntàriament) i havien matat a gent que encara està viva.

Paputx (discussiócontribucions)

Moltes gràcies. No he tingut gaire temps per ajudar-te en sec haver fet com a molt vint. Si tens més reinetes d'aquestes ja saps que m'agraden.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Tenim un problema de patrullatge i cada vegada trobo més edicions vandàliques que han passat desapercebudes durant mesos.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pau Colominas Honestament, 2 de les 3 penso que eren un error de copy-paste, perquè estaven errònies des de la seva creació i només a la infotaula manual no al text de l'article. Per tant, penso que es coparia la plantilla d'un altre article i no ho van corregir. La tercera era clarament vandàlica d'un anònim.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

De moment, he "matat" tots els que havien nascut aC. amb un "Presumptament la dècada de mateixa que naixement".

Si hi detecteu algun problema m'ho comenteu.

Ssola (discussiócontribucions)

Aplaudeixo les noves capacitats de la infotaula, que ara sap llegir els qualificadors de les dates. Segueixo pensant però que afegir dates per defecte, encara que siguin "presumibles", no és la solució. Estem introduint informació artificiosa a Wikidata, informació que es pot interpretar que prové d'alguna font, per tal que funcionin les nostres categories, quan el que hauríem d'haver fet és adaptar el nostre sistema. És una font de problemes això, per exemple:

  • Exenet no crec que morís al segle V aC, sinó al IV aC.
  • Quan creem nous articles tornarà a aparèixer el mateix problema. És un problema d'usabilitat perquè la solució no és evident.
  • A Wikidata algú pot esborrar aquests enunciats, pel que sigui, i tornarà a aparèixer el mateix problema.
Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Ssola Res a dir. Tens raó. Això em recorda l'acudit aquell que diu: "quin rellotge és més precís, el que està aturat o el que retarda 1' al mes ?".

La resposta normal i intuïtiva seria: "cap dels dos", però la correcta és l'aturat, ja què dóna l'hora exacta dos cops al dia, mentre que l'altre mai no la dóna exacta, encara que durant tot el dia la dóna aproximadament acceptable.

Miro de respondre:

  • Exenet. Tens raó i per afinar aquests casos cal llegir els articles per veure si "raonablement" hauria canviat de segle (cosa que no he fet). La fórmula que he aplicat és sumar 40 a la data de naixement. Això vol dir que molts articles tenen com a data de naixement un any estimatiu o conegut + una precisió de century. Quan li sumo 40 anys (edat mitjana de vida per aquelles èpoques) salta de segle. Exemple: Entemena o Joquèbed. Lamentablement en aquest cas li van posar 500 aC.
  • Nous articles. Si ara hi comptem amb noves formes de descriure les dates, s'hauria d'incorporar en la nostra forma d'entrar dates a WD. Per tant, no tenir aquesta informació és un problema d'haver-la entrat malament i no de no tenir mitjans per a fer-ho, com passava fins ara.
  • Algú pot esborrar-ho de WD. Absolutament cert, com ens fan amb el català/castellà o el pintor espanyol en lloc de pintor empordanès. Caldrà defensar-ho. En els casos que he fet (nascuts aC) no m'ha semblat que calgués filar prim per raons òbvies. Ara bé pels més propers (diguem-ne a partir de 1400 cap aquí) pensava introduir-lo com "valor desconegut" + "després de ". D'aquesta forma, qui no tracti els qualificadors no trobarà un valor qüestionable, sinó un valor real mentre hom no descobreixi una font que indiqui alguna xifra més precisa. Per tant, reduiria el risc d'esborrament. Aquesta és la solució que li he aplicat al benvolgut Exenet després de la teva observació.

Acabo com he començat: tens raó i tot això que faig m'ho estalviaria canviant la plantilla. Com vaig indicar, la vaig afinar tant com he pogut, però hi ha un punt que el codi es complica de forma que no sé resoldre fàcilment. I, el que trobo pitjor, quan s'arregli deixarem de saber que tenim gent "presumiblement viva" per manca de data de defunció. Els humans no li donem importància quan llegim un article, ja que quan hom no té data de defunció i sabem que va néixer el 1880 el nostre cervell deixa de preocupar-se per la precisió de la data de defunció i simplement assumeix que està mort. Però per fer una query és molt més fàcil saber que tots els que tenen alguna cosa en data defunció vol dir que estan morts, d'alguns sabem la data i d'altres, encara no.

Seguirem millorant. Gràcies pel teu suport.

Paputx (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Resposta a «Caper d'Elis, l'home més grand del món»