Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Joan Gené (discussiócontribucions)

No he sabut trobar cap directriu per anomenar pàgines de persones. Nom sencer o abreujat? Un cognom o dos? Etc. Per altra banda, hi ha el cas dels malnoms: els cal incloure? En quina forma? Per exemple, aquí n'hi ha força exemples, amb criteris diferents

Castellbo (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bàsicament, nom complet, tot i que els darrers anys s'ha anat relaxant una mica, sobretot per estrangers i perquè el criteri del que és un nom de ploma i no només la versió escurçada del nom complet s'ha aplicat de manera menys estricta.

Joan Gené (discussiócontribucions)

Entesos. I el cas que deia dels malnoms? A la categoria que he enllaçat abans hi ha casos d'articles en què el malnom apareix en el títol, casos d'articles en què el malnom no apareix, i quan hi apareix ho fa amb criteris diferents. També hi he vist casos en què s'ha reanomenat l'article per substituir les cometes altes per les baixes (això darrer crec que segueix aquest criteri).

Kette~cawiki (discussiócontribucions)

Per mi Bernat Rigo Rubí «es Cabo Loco» és un mal nomenament d'article, o el nom o el malnom si és molt més conegut per aquest, però tots dos no haurien d'anar junts.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Incloure el malnom al títol podria ser acceptable si habitualment es fes servir tot junt. Si al glosador se li diu pel nom o pel malnom però habitualment no tots dos a la vegada, cal triar i posar-ne un.

Un cas que crec que es va parlar però no trobo la conversa, és en Pep Gimeno «Botifarra», que diria que sempre l'he sentit anomenar així, dit com si Botifarra fos el segon cognom, i escrit amb cometes. Tot i això, es va acabar traient el malnom del títol de l'article.

Joan Gené (discussiócontribucions)

La qüestió és que els glosadors eren (i són: per exemple, en Mateu Matas Ordinas és conegut com a en Xurí o en Mateu Xurí) principalment coneguts pel seu malnom; seria un cas de nom de ploma. També he vist sovint escrit el seu nom amb nom i llinatges seguits del malnom. La qüestió és que hi ha malnoms que admeten acompanyar el nom (e.g. en Xurí o Mateu Xurí) i d'altres que no ho permeten (e.g. es Cabo Loco; *en Bernat Cabo Loco). Pens que un bon criteri seria comprovar què fa la GEM, però jo ara no la puc consultar; a la GEC no he trobat cap personatge que hi aparegui.

Joan Gené (discussiócontribucions)
Kette~cawiki ha amagat aquest apunt (historial)
Joan Gené (discussiócontribucions)

No seria desitjable, també, trobar un criteri comú? O tal vegada és voler anar massa enfora.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pels títols dels articles dels reis diria que apliquem uns criteris força comuns, tot i que en algun cas hi ha alternatives:

  • No embolicar-nos amb numerals polèmics (d'aquí que els evitem a la Corona d'Aragó, per no embrancar-nos en discussions sobre com numerem els Peres, els Alfonsos i alguns dels Jaumes).
  • Desambiguar.
  • Fer el que fan les fonts fiables. Per exemple, Lluís el Pietós i Carles el Calb sempre els he vist així i no amb el número.

L'entrada de l'article és menys important, perquè són maneres equivalents de dir el mateix. El que sí que es pot unificar és això de si el malnom porta cometes, perquè em sembla que Lluís el Pietós és una excepció que no té gaire motiu.

Joan Gené (discussiócontribucions)

Jo pens que s'hauria d'unificar, però no sé quin criteri cal seguir. No m'ocorre cap proposta.

Resposta a «Noms de persona»