Tepehues

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb tepehuans.
Infotaula de grup humàTepehua
h'amasipini
Tipuspoble Modifica el valor a Wikidata
Població total16.051 (2000)[1]
Llenguatepehua, Espanyol
ReligióCristianisme
Grups relacionatstotonaques, zoques
Regions amb poblacions significatives
Veracruz, Hidalgo, Puebla

Els tepehues (tepehua h'masipini) són un dels pobles indígenes de Mèxic que viuen als estats d'Hidalgo, Veracruz i Puebla. Parlen el tepehua, una llengua de la família totonaca. El seu autònim és h'masipini, que vol dir "els amos del turó". No tenen cap relació lingüística amb els tepehuans, tot i la similitud dels noms.

Ubicació[modifica]

El territori tepehua cobreix una àrea estreta i altres vessants orientals de Sierra Madre Oriental, tot Mecapalape a l'estat de Puebla i Veracruz, al nord-oest. Els seus tres principals centres són Tlachichilco, Pisa Flores i Huehuetla. Segons el cens de 2000 hi havia uns 16.051 individus, dels quals uns 8.700 parlaven la llengua ameríndia.

Costums[modifica]

La seva cultura i vestimenta és similar a la dels seus familiars totonaques i dels seus veïns occidentals nahua i otomís. Això es tradueix en les formes de xamanisme (el paper dels esperits) i les cerimònies dels "Voladors".

Els tepehues són agricultors. La seva terra és força apta pel conreu, ja que és rica en cursos d'aigua i les pluges són abundants. Conreen blat de moro, fesol, xili, patates, llavors de sèsam, llenties, cafè i canya de sucre. També es dediquen a la cacera i la pesca. També destaquen en la ceràmica, tèxtil i cistelleria, però sovint se'n van a la recerca de treball arreu de Mèxic.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Enrique Serrano Carreto i Lilia-Cruz González Espinosa (coord.) Tepehuas Col. Pueblos Indígenas del México Contemporáneo, publicat per la CDI. Disponible al web d'aquest organisme.