Vés al contingut

The Resurrected

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Resurrected
Fitxa
DireccióDan O'Bannon Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióTom Bradshaw Modifica el valor a Wikidata
GuióH. P. Lovecraft i Brent V. Friedman Modifica el valor a Wikidata
MúsicaRichard Band Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorScotti Bros. Records i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica i Canadà Modifica el valor a Wikidata
Estrena1992 Modifica el valor a Wikidata
Durada108 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost5.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènereneo-noir i cinema de terror Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióRhode Island Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0105242 Allocine: 176736 Rottentomatoes: m/resurrected Letterboxd: the-resurrected Allmovie: v41019 TCM: 88023 TMDB.org: 30694 Modifica el valor a Wikidata

The Resurrected (també coneguda com The Ancestor i Shatterbrain)[1] és una pel·lícula de terror estatunidenca del 1991 dirigida per Dan O'Bannon, i protagonitzada per John Terry, Jane Sibbett, Chris Sarandon i Robert Romanus. És uan adaptació de la novel·la de H. P. Lovecraft El cas de Charles Dexter Ward. Originalment pensada per a una estrena en cinemes, la pel·lícula es va projectar a diversos festivals de cinema abans de ser estrenada directe a vídeo el 1992.

Trama[modifica]

Claire Ward contracta un investigador privat John March per investigar les activitats cada cop més estranyes del seu marit Charles Dexter Ward, un estimat enginyer químic de Rhode Island. A través d'una sèrie de converses amb John, Claire revela el recent aïllament inexplicable de Charles a la seva casa de carruatges, el descobriment sobtat de la història de la seva família i la seva visita a una masia ancestral abandonada prop de Pawtuxet on va trobar una pintura d'un home anomenat Joseph Curwen, amb qui guarda una semblança estranya. Des d'aquests esdeveniments, Charles ha comprat una casa de camp i s'hi va mudar, deixant a Claire sense explicacions.

Després d'investigar, John descobreix que es fan nombrosos lliuraments a la casa, i pregunta sobre ells a Charles, que és evasiu; Charles explica que està fent proves químiques rutinàries amb cadàvers d'animals. Poc després, un home gran d'una casa veïna és trobat brutalment assassinat, només queden algunes restes dels seus ossos a la casa. La policia assumeix que va ser atacat i menjat per un animal, però John és escèptic. La Claire i el John van a visitar en Charles junts, i el troben pàl·lid i parlant amb un afecte arcaic. Intenten extreure una explicació de Charles, però ell simplement els diu que està "al límit de la grandesa", i que d'aquí a sis setmanes ho entendran.

Claire accepta que Charles ingressi a un hospital. Els metges troben que el seu metabolisme és inexplicablement alt, provocant una fam voraç, i atribueixen el seu canvi de comportament a problemes hormonals; tanmateix, són incapaços d'explicar el seu desig de sang i carn crua. Mentrestant, John descobreix un diari a la casa de cotxes d'Ezra Ward, el cinquè besavi de Charles, datat el 1771. El diari explica com Ezra va tenir una aventura amb l'esposa de Joseph, Eliza, i que Joseph havia estat practicant la nigromància a catacumbes que va construir a la seva propietat. Després que una riuada va penetrar a les catacumbes, la gent del poble va descobrir una criatura grotescament malformada al riu, que van cremar viva. El diari acaba donant lloc a l'atac de la gent del poble a la casa de Curwen i a l'admissió d'Eliza a Ezra que estava embarassada del fill de Joseph; La Claire, el John i l'assistent de John, Lonnie, suposen que el besavi biològic de Charles era en realitat Joseph, no Ezra.

John i Lonnie decideixen buscar catacumbes a la propietat de la masia amb la Claire. Descobreixen l'entrada al soterrani de la casa, i dins de les catacumbes troben un laboratori i criatures a mig créixer en pous; La Claire també descobreix el maletí d'en Charles. Intenten fugir, però són atacats i Lonnie és assassinat per una de les criatures. John deixa una bomba a les catacumbes, i ell i Claire ferida escapen amb el maletí abans que la casa detoni. John porta la Claire a l'hospital on està sedada, i el metge li informa que està embarassada.

John va a visitar en Charles a la institució psiquiàtrica i l'enfronta amb el maletí, que va descobrir ple d'ossos humans. Acusa en Charles de ser, de fet, Joseph Curwen, de 250 anys, que va trobar amb èxit una manera de vèncer la mort mitjançant els seus experiments nigromàntics. Joseph admet la seva identitat i confessa que els ossos de la maleta són els de Charles, a qui Joseph va matar després que Charles el ressuscités d'entre els morts. Explica el seu pla per recuperar la salut i finalment ser donat d'alta de l'hospital, després de la qual cosa pot fer-se passar per Charles. Joseph intenta canibalitzar en John, però John aboca la poció reparadora del laboratori sobre els ossos de Charles. L'esquelet de Charles es reanima i comença a arrencar la carn de Joseph, abans que els dos desapareguin en una explosió còsmica.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

El director O'Bannon i el guionista Brent V. Friedman havien desenvolupat la propietat de Lovecraft independentment l'un de l'altre. La versió de Friedman del guió es titulava Shatterbrain. Mentre que Friedman va rebre l'únic crèdit del guió, O'Bannon va incorporar algunes de les seves pròpies idees al projecte.[1] El títol original d'O'Bannon per a la pel·lícula era The Ancestor, que més tard es va canviar a The Resurrected després de ser retallat i alterat per l'estudi per a l'estrena en cinemes.[1] La pel·lícula va ser el primer projecte d'O'Bannon com a director després de The Return of the Living Dead de 1985.[2]

Estrena[modifica]

The Resurrected es va projectar l'any 1991 a la Secció Oficial del XXIV Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges a Espanya.[3] La pel·lícula es va estrenar en cinema l'1 de juny de 1991[4]Aleshores es va publicar directe al vídeo el 15 d'abril de 1992 per Live Home Video als Estats Units.[2] Més tard es va llançar en DVD a nivell internacional a través de Metro Goldwyn Mayer el 2003, i als Estats Units a través de Lionsgate el 2005

Recepció[modifica]

A llur llibre Lurker in the Lobby: A Guide to the Cinema of H. P. Lovecraft, Andrew Migliore i John Strysik van escriure: "The Resurrected és la millor adaptació seriosa a la pantalla de Lovecraft fins ara, amb un repartiment sòlid, guió decent, direcció inventiva i efectes especials excel·lents que fan justícia a un dels contes més foscos [de Lovecraft]."[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Smith H.P. Lovecraft in Popular Culture: The Works and Their Adaptations in Film, Television, Comics, Music and Games. McFarland, 2005, p. 93–97. ISBN 978-0786420919. 
  2. 2,0 2,1 Newton, Steve «Dan O'Bannon: A Career Resurrected». Fangoria, 112, maig 1992, pàg. 36–39, 68.
  3. «1991». Sitges Film Festival. Arxivat de l'original el 28 novembre 2020. [Consulta: 6 març 2020].
  4. «The Resurrected». Rotten Tomatoes. Fandango. [Consulta: 31 gener 2015].
  5. Migliore, Andrew; Strysik, John. Lurker in the Lobby: A Guide to the Cinema of H. P. Lovecraft. Night Shade Books, 1 febrer 2006. ISBN 978-1892389350. 

Enllaços externs[modifica]