The Score

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Score
Fitxa
DireccióFrank Oz Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióLee Rich Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHoward Shore Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRob Hahn (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeRichard Pearson Modifica el valor a Wikidata
ProductoraParamount Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUIP-Dunafilm i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenAlemanya i Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena2001 Modifica el valor a Wikidata
Durada118 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeMontreal Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de robatoris, thriller, drama i cinema d'acció Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióQuebec Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0227445 Filmaffinity: 700979 Allocine: 28235 Rottentomatoes: m/1108799-score Letterboxd: the-score Mojo: score Allmovie: v246685 TCM: 419311 Metacritic: movie/the-score TV.com: movies/the-score AFI: 62184 TMDB.org: 11371 Modifica el valor a Wikidata

The Score és una pel·lícula dirigida per Frank Oz i estrenada el 2001. És protagonitzada per Robert de Niro i Edward Norton; a més, es va convertir en l'última pel·lícula de Marlon Brando abans de morir. Va rebre crítiques generalment positives; a Rotten Tomatoes compta amb una aprovació de 75 %. A Espanya aparegué traduïda amb el títol, Un cop mestre.

Sinopsi[modifica]

Nick Wells (Robert de Niro) és un lladre que, cansat de la vida criminal, decideix retirar-se per viure en pau amb la seva xicota, Diane (Angela Bassett), i dedicar-se al club de jazz que té a Mont-real. Abans de la seva retirada, el seu amic i soci Max (Marlon Brando) li demana un últim robatori al costat de Jackie Teller (Edward Norton), un jove lladre infiltrat com a ajudant del bidell a l'edifici de duanes de Mont-real on hi ha un ceptre antic, una valuosa obra d'art.

Malgrat els principis de Nick de mai treballar en companyia durant el robatori i fer-ho fora de la ciutat on resideix, accepta el que serà el seu últim treball com a delinqüent. Una vegada començat el pla, els egos dels tres protagonistes s'enfronten.

Curiositats[modifica]

  • És l'única pel·lícula on van actuar junts Marlon Brando i Robert de Niro; curiosament, eren (fins a la victòria en 2020 de Joaquin Phoenix per Joker) els dos únics actors que havien guanyat un óscar interpretant al mateix personatge (Vito Corleone) en El Padrí i El Padrí II, respectivament.[1]
  • Marlon Brando va haver de perdre una mica més de 20 kg per poder fer el seu paper.
  • Edward Norton interpreta a un individu que es fa passar per retardat, igual que en la seva primera pel·lícula, Les dues cares de la veritat, on també ho simula; i en tots dos films intenta enganyar a qui li ajuda.
  • El hacker està jugant en el seu ordinador a Quake III Sorra.
  • Robert de Niro va fer de policia en la pel·lícula titulada 15 minuts; en The Score és un lladre, i en una escena afirma que és capaç d'obrir una caixa forta especial en només 15 minuts. A més, el company de feina al museu d'Edward Norton, en una altra escena, li diu que trigaran 15 minuts a encerar el sòl.
  • Destaca la intervenció especial de Marlon Brando, que va provocar nombrosos incidents durant el rodatge, ja que es va negar a ser dirigit per Frank Oz, per la qual cosa en les seves escenes va assumir la direcció Robert de Niro. Un dia, a més, es va presentar nu al rodatge.
  • Dirigeix Frank Oz, que va començar treballant com a titellaire o "muppeter" a Barri Sèsam i The Muppets, i que va continuar el seu treball al cinema amb pel·lícules com Cristall fosc, La petita tenda dels horrors, etc.
  • El paper que interpreta Robert de Niro el volia Michael Douglas.
  • Pel paper que va interpretar Edward Norton es «van interessar» actors com Ben Affleck i Brad Pitt.
  • L'actor Paul Sols (cap de conserges) torna a treballar amb Edward Norton a The Incredible Hulk

Referències[modifica]