Tioèter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicTioèter
Substància químicaclasse estructural d'entitats químiques Modifica el valor a Wikidata
Estructura química

Un tioèter en química orgànica és un compost químic que conté el grup funcional format per un pont de sofre entre dues cadenes amb carbonis (R-S-R' o R¹-S-R²) com es mostra en la imatge de la dreta. Essent el sofre anàleg d'un grup èter (R-O-R'), aquest grup s'anomena grup tioèter. Tradicionalment els tiols reben el nom de mercaptans.

Com molts altres composts que contenen sofre, els tioèters volàtils tenen olors característiques desagradables.[1]

Un tioèter és similar a un èter, contenint un àtom de sofre en lloc d'un àtom d'oxigen. Dequt al fet que oxigen i sofre pertanyen al grup dels amfigens en la taula periòdica, les propietats químiques dels èters i tioèters tenen alguns punts en comú, però en general la reactivitat dels tiols és més alta en tenir més acidesa i més capacitat d'oxidació. Aquest grup funcional és important en biologia, especialment en l'aminoàcid metionina i el cofactor biotina.

Obtenció[modifica]

R-Br + HS-R' → R-S-R' + HBr
R-CH=CH₂ + HS-R' → R-CH₂-CH₂-S-R'

Reactivitat[modifica]

  • Mentre que els èters són generalment estables, els tioèters (R-S-R) s'oxiden fàcilment a sulfòxids (R-S(=O)-R), els quals poden continuar oxidant-se a sulfona (R-S(=O)₂-R).

Exemples de tioèters[modifica]

Degut a la seva olor desagradable alguns tioèters es fan servir com a additiu per a donar una olor al gas d'ús domèstic que sinó són inodors (metà, età, butà…) com el metiltiol CH₃-SH.
L'olor característica de la ceba i la seva picantor és deu al propanotiol. CH₃-CH₂-CH₂-SH.
L'olor del alls i la picantor són pel sulfur de dietil. CH₂-CH-S-CH-CH₂.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tioèter
  1. Cremlyn, Richard James. An Introduction to Organosulfur Chemistry. Chichester: John Wiley and Sons, 1996. ISBN 0-471-95512-4.