Vés al contingut

Tom Schiller

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTom Schiller
Biografia
Naixement12 abril 1949 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, guionista, actor de televisió, director de televisió Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0771680 Allocine: 133098 Rottentomatoes: celebrity/tom_schiller Allmovie: p63659 TMDB.org: 1267196 Modifica el valor a Wikidata

Tom Schiller (Los Angeles, 12 d'abril de 1949) és un guionista estatunidenc més conegut pels seus onze anys d'escriptura i direcció de curtmetratges per a Saturday Night Live (després dels realitzadors de curtmetratges originals del programa Albert Brooks i Gary Weis). Les seves pel·lícules, sovint amb membres del repartiment original de SNL, es van emetre al programa en un segment titulat "Schiller's Reel". És fill de l'escriptor i productor de comèdia de televisió Bob Schiller.

Carrera[modifica]

Schiller va formar part de l'equip de redacció original de 1975 quan Saturday Night Live va debutar a NBC. Schiller va ser membre del repartiment a la pantalla durant una temporada.[1] Pel·lícules destacades foren les paròdies de Federico Fellini "La Dolce Gilda" i "Don't Look Back in Anger" ", que representava un John Belushi gran com l'últim "Not Ready For Primetime Player" viu i ballant sobre les tombes dels seus difunts membres del repartiment. (Irònicament, Belushi seria el primer membre del repartiment de SNL a morir, quatre anys després de la primera emissió de la pel·lícula). Un altre favorit era "Java Junkie", un llançament d'un anunci a l'estil dels anys 50 sobre un addicte al cafè. (interpretat per Peter Aykroyd) que Schiller va fer amb el productor/cinematògraf Neal Marshad. Schiller va escriure i dirigir el curtmetratge "Love Is a Dream" per a SNL de nou amb el productor/cinematògraf Neal Marshad i protagonitzat per Phil Hartman i Jan Hooks. Schiller també va escriure i dirigir un llargmetratge, Nothing Lasts Forever (1984). La pel·lícula, que va ser archivada per Metro-Goldwyn-Mayer, mai s'ha estrenat oficialment en cinemes ni per a mitjans domèstics, comptava amb Bill Murray, Dan Aykroyd, Zach Galligan, Sam Jaffe, Mort Sahl, Lauren Tom, Imogene Coca, Apollonia van Ravenstein i Eddie Fisher, ha guanyat un culte i va influir en diversos directors joves.

Abans de treballar a Saturday Night Live, Schiller va treballar com a assistent del documentalista Robert Snyder i va dirigir una pel·lícula sobre el seu amic i mentor Henry Miller. Schiller és fill de l'escriptor de sitcom Bob Schiller, que va ser guionista de I Love Lucy.[2]

Schiller ha dirigit més de 500 anuncis de televisió de comèdia i actualment està representat per la seva pròpia empresa, Schillervision.

A la primavera de 2013, es va publicar l'àlbum de comèdia "Tom and Don", que és una recopilació d'entrevistes d'improvisació entre Schiller i el músic Donald Fagen. El treball de Schiller és el tema del llibre de 2005 Nothing Lost Forever: The Films of Tom Schiller de Michael Streeter.[3] Schiller està casat amb l'humorista Jacque Schiller, née Lynn.

Guions[modifica]

Referències[modifica]

  1. Gus Wezerek «The 'S.N.L.' Stars Who Lasted, and the Ones Who Flamed Out». The New York Times, 14-12-2019 [Consulta: 16 desembre 2019]. «Some of the names here will be familiar only to die-hard fans; others, like Murphy, defined what was funny for generations of viewers.»
  2. Tom Schiller Loves to Be an SNL Underdog vulture.com, 15 de juliol de 2020
  3. DON’T MISS! NOTHING LASTS FOREVER WITH WRITER/DIRECTOR TOM SCHILLER IN PERSON, austinfilm.org

Enllaços externs[modifica]