Toros III

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaToros III

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1270 Modifica el valor a Wikidata
Mopsuèstia (Regne Armeni de Cilícia) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 juliol 1298 Modifica el valor a Wikidata (27/28 anys)
Andirin (Regne Armeni de Cilícia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
Rei d'Armènia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Hethumiana Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMargarida de Lusignan Modifica el valor a Wikidata
FillsLleó IV d'Armènia Modifica el valor a Wikidata
ParesLleó III d'Armènia Modifica el valor a Wikidata  i Keran, Queen of Armenia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansIsabella of Armenia, Princess of Tyre (en) Tradueix, Rita d'Armènia, Oshin, Hethum II, Constantí III, Sembat I, Euphemia of Armenia (en) Tradueix i Alinakh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Toros III (armeni: Թորոս Երրորդ) (vers 1271- 23 de juliol del 1298)) fou rei del Regne Armeni de Cilícia, fill de Lleó III, que va succeir al seu germà Hethum II quan va abdicar per retirar-se a un monestir el 1293. Al cap de pocs mesos Toros va cridar al seu germà per ajudar en una aliança amb els mongols i el 1294 Hethum va assolir altre cop la corona però Toros III va restar rei associat.

Biografia[modifica]

El 1295 Hethum i Toros van anar a la cort de l'Il-kan Ghazan i van aconseguir la seva aliança (el kan estava ben disposat a favor dels armenis), però Ghazan s'havia fet musulmà i l'esperança mongola s'estava esvaint.

El 1296 van anar a Constantinoble on la seva germana Rita d'Armènia es va casar amb l'hereu Miquel IX Paleòleg, associat al tron imperial pel seu pare Andrònic II Paleòleg. Durant la seva absència un altre germà, Sembat, es va apoderar del tron amb l'ajuda d'un germà de nom Constantí, i després va fer presoners als seus germans quan tornaven, prop de Cesarea, i els va tancar a Partzerpert, on Toros fou assassinat el 23 de juliol del 1298, per ordre de Sembat, execució que va portar a terme un parent de nom Oshin de la branca de Còricos, que era generalíssim.

Es va casar dues vegades, la primera amb Margarita de Lusignan (filla d'Hug III de Xipre) el 9 de gener del 1288. D'aquest primer matrimoni va tenir un fill que fou el futur Lleó IV (rei 1301-1307). Del segon matrimoni no es coneixen les dades.

Precedit per:
Hethum II
Regne Armeni de Cilícia
1293-1296

(associat 1294-1296)
Succeït per:
Sembat
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Toros III