Vés al contingut

Torre de la Casa la Torre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Torre de la Casa la Torre
Imatge
Dades
TipusTorre de defensa Modifica el valor a Wikidata
Construcciós. XV i XVI
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. del Doctor Gil-Vernet, 16
Map
 41° 01′ N, 0° 50′ E / 41.02°N,0.83°E / 41.02; 0.83
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric, zona arqueològica
Codi BCIN4063-MH-ZA Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC9705 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC20386 Modifica el valor a Wikidata

La Torre de la Casa la Torre,[1]Torre de Vandellòs o Ca la Torre [2][3] és un monument protegit com a bé cultural d'interès nacional a la vila de Vandellòs (al Baix Camp). Aquesta finca és actualment la casa pairal dels metges Gil Vernet. Antiga torre de defensa, possiblement del segle xiv, aprofitada per a construir una casa que porta a la façana la data de 1877.

Arquitectura[modifica]

Torre de planta quadrada amb galeria superior correguda que es troba envoltada per una casa situada a la part antiga de la vila. La torre, que fa 4 x 3 metres de base i 12 metres d'alçada, és obra de paredat amb còdols i reforços de carreu. La construcció podria datar dels segles XV i XVI, aprofitant elements anteriors d'altres edificacions, com ara els permòdols que devien constituir la base dels matacans. Presenta diverses modificacions i reparacions d'èpoques posteriors.

Història[modifica]

A l'edat mitjana, el terme del castell de Tivissa comprenia tot l'antic territori de Tivissa, com hom hi assenyala les fortaleses del Coll de Balaguer, l'Hospitalet, Vandellòs, Llaberia, Banyoles i Sant Blai. L'Infant Pere d'Aragó, comte de Prades, el 1350 expedí un decret declarant els veïns de Vandellòs exempts de l'obligació de treballar a les muralles de Tivissa. A les darreries del segle xviii es troben assignades a la senyoria del Duc de Cardona, amb el nom de baronia d'Entença, diverses poblacions entre les quals es troben Vandellòs i Tivissa.

Notes[modifica]

  1. «Torre de la Casa la Torre». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 26 abril 2012].
  2. «Torre de Vandellòs o Ca la Torre». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona.
  3. Segons els plànols del Vissir de l'ICGC
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre de la Casa la Torre