Torre del Bol

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre del Bol
Imatge
Dades
TipusTorre Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Alguer (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 34′ 20″ N, 8° 09′ 54″ E / 40.572224°N,8.165122°E / 40.572224; 8.165122
Patrimoni monumental d'Itàlia

La Torre del Bol o Torre del Bolo[1] (en italià, Torre del Buru) és una torre de guaita situada entre el llogaret de Tramerill i els penya-segats de Cap de la Caça, al municipi de l'Alguer, Sardenya, a uns trenta quilòmetres del poble. Es troba a una alçada de 34 metres sobre el nivell del mar, en un promontori amb vistes a l'entrada a la badia de Port del Comte.[2]

Descripció[modifica]

A partir d'un informe del capità Marco Antonio Camos, la torre es va construir l'any 1572. Té forma cònic-cilíndrica, d'una planta, està construïda amb pedra calcària; té una alçada d'11 metres i un diàmetre de 10 metres a la base i 8,5 a la part superior.

Com en la majoria de torres sardes, la porta d'entrada està a una alçada d'uns cinc metres del terra per permetre l'accés només amb l'ajuda d'escales de corda o de fusta, que es poden retreure ràpidament en cas de perill. L'interior de la torre té un espai circular de 5,3 metres de diàmetre, amb una alçada màxima de 4,5 metres i cobert per una volta de cúpula.

A la terrassa o pati d'armes s'hi accedeix per una empinada escala, que acaba amb una trapa, originàriament rematada per una garita construïda per protegir dels agents atmosfèrics. A la terrassa hi havia l'anomenada 'mitja lluna', una lleugera estructura semicircular feta de rajoles i canyes que recolzava en una part de la barana, creada per tal d'oferir recer als soldats i municions.[2]

Referències[modifica]

  1. Caria, Rafael. Toponomastica Algherese II: Introduzione allo studio dei nomi di luogo della città, del territorio e delle coste di Alghero (en català i italià). 1a ed.. Sàsser: Editrice Democratica Sarda, 1993, p. 139. 
  2. 2,0 2,1 «Torre del buru» (en italià). Ajuntament de l'alguer.