Torrent del Carant

Infotaula de geografia físicaTorrent del Carant
TipusCurs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaIsona i Conca Dellà (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióNord-oest del poble d'Orcau
LocalitzacióBarranc de la Collada, a prop de les Boïgues
Map
 42° 06′ N, 1° 00′ E / 42.1°N,1°E / 42.1; 1
Dades i xifres
TravessaPallars Jussà. Terme d'Isona i Conca Dellà

El Torrent del Carant està situat en el terme municipal d'Isona i Conca Dellà, dins del territori de l'antic terme d'Orcau.

Aquest torrent es forma al nord-oest del poble d'Orcau, a la Costa de Riu, prop del Coll d'Orcau. Al cap d'una mica marca tot el límit sud-occidental del nucli principal del poble, atès el desnivell que hi ha en aquest lloc. A la banda dreta, enfront del poble actual, hi havia hagut un raval d'Orcau, actualment en ruïnes.

Superat pel sud-est el poble d'Orcau, el torrent baixa cap al sud-est fins que, a l'alçada del quilòmetres 3 de la carretera d'Orcau, canvia cap al sud primer, després cap al sud-oest, per abocar-se en el barranc de la Collada a prop de la Cabana de Manget i de les Boïgues, les Marigueres i los Coscolls.

El barranc de la Collada després aflueix en el riu d'Abella.

Etimologia[modifica]

Aquest torrent pren el nom, segons Joan Coromines,[1] del mot d'origen sorotàptic karanto, amb el significat de canaleta o barranquet pendent i rocós per on sol saltar l'aigua, que dona molts topònims a la Ribagorça, Pallars i vall del Segre.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. COROMINES, Joan. "Carant". Dins Onomasticon Cataloniae. Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de parla catalana. III Bi-C. Barcelona: Curial Edicions Catalanaes i Caixa d'Estalvis i de Pensions de Barcelona "La Caixa", 1995. ISBN 84-7256-902-0.