Tossal del Gassó

Infotaula de geografia físicaTossal del Gassó
Imatge
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaAbella de la Conca (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 09′ 15″ N, 1° 04′ 12″ E / 42.15417°N,1.07004°E / 42.15417; 1.07004
Dades i xifres
Altitud803 m Modifica el valor a Wikidata
Materiallutita, grava i sorra Modifica el valor a Wikidata

El tossal del Gassó és un cim de 803,1 metres d'alçada del terme municipal d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà. Tant el tossal del Gassó com el proper portell del Gassó o collada de Gassó prenen el nom de la casa, actualment desapareguda, de cal Gassó. Aquesta antiga masia prengué el nom del malnom d'un dels seus propietaris: en català antic, gas, gassa significava d'ulls blaus, molt clars. És al sud-oest del terme, dins del sistema muntanyós que separa la plana de la zona muntanyosa de ponent del poble. El tossal de Gassó és justament a prop i a ponent del poble, i representa l'element més proper a la plana del sistema muntanyós que davalla de la serra de Monteguida.

Tot a l'entorn del tossal hi ha les masies més occidentals d'Abella de la Conca: al nord, les de Viella (cal Borrell i casa Xinco), a los Planells, can Carreu, cal Jou, casa Montsó, properes a la vila d'Abella de la Conca, cal Xinco Vell, cal Moixarda i cal Serret de Núria ben a prop entre el nord i l'est del tossal. Pertany a la partida de les Vielles.

A ponent del tossal, en l'enllaç cap al tossal de la Doba hi ha el coll de la Torre, al nord-est del qual es troba la font de la Parra. En canvi, i malgrat el nom, la font de Coll de la Torre es troba més allunyada, cap al sud-oest, prop de cal Cap-roc. Al seu sud-est es troba la partida de Cabidella.

Restes paleontològiques[modifica]

Unes prospeccions arqueològiques efectuades al cim pla del tossal van permetre de trobar-hi restes òssies del Maastrichtià (Cretaci superior); és a dir, l'època en què a la zona de la Conca Dellà hi havia dinosaures. El lloc està catalogat[1] a Patrimoni de la Generalitat de Catalunya amb el nom d'Abella - 2. Aquest jaciment ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (Diccionari Oficial de la Generalitat de Catalunya 4719, del 15 de setembre del 2006).

Referències[modifica]

  1. Carta arqueològica d'Abella de la Conca.[Enllaç no actiu] Direcció General del Patrimoni Cultural. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tossal del Gassó