Vés al contingut

Tovalló de paper

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tovallons de paper.

El tovalló de paper és un producte d'un sol ús elaborat amb fulls de paper absorbent.

Característiques[modifica]

Compleix generalment les mateixes funcions que els tovallons convencionals de tela utilitzant-se per netejar-se la boca i les mans durant el menjar. Els tovallons es deixen sobre la taula prop dels plats, o en tovalloners, perquè els comensals se serveixin.

Els tovallons de paper s'empren més com a elements higénics per eixugar superfícies mullades o humides, eixugar les mans mullades, eixugar alguns aliments, etc. Van ser inventats l'any 1907 per l'enginyer Arthur Scott.

Mides[modifica]

Actualment existeixen molts fabricants de tovallons de paper per tot el món. Es fabriquen de diverses qualitats, colors i mides. Les principals mides (en cm) són les següents de menor a major:

  • 20x20: se sol utilitzar per a còctels i aperitius. També s'utilitza com a posagots per les seves dimensions
  • 24x24 és una mida poc utilitzada a Espanya. Altres països com França i Alemanya usen aquest en lloc de la 20x20.
  • 30x30 normalment s'utilitza per a àpats no gaire greixosos com dinars i berenars.
  • 33x33 aquest tovalló està més indicat per a dinars de migdia
  • 40x40 aquesta mida s'utilitza majoritàriament en sopars. És un tovalló gran i sol tenir més diversitat de colors i qualitats que totes les altres.

Qualitats[modifica]

Quant a les qualitats, les més utilitzades a Espanya són:

  • Cel·lulosa d'1 capa: La més barata i econòmica. En algunes mides no es fabrica i els seus colors són limitats.
  • Cel·lulosa de 2 capes: És la més utilitzada per ser absorbent i tenir un cos acceptable.
  • Cel·lulosa de 3 capes: Com més sucre, més dolç. Aquesta seria bàsicament la definició. És pràcticament idèntica a la de 2 capes però amb una capa més.
  • Doble punt, punta punta, micropunt ...: Hi ha multitud de noms per a aquest tovalló i tots ells fan referència als punts. És així perquè la particularitat d'aquest tovalló és que està tot puntejat i enganxat punt contra punt. Això provoca que es formin petites cel·les d'aire fent el tovalló més esponjós i amb més cos. És una mica més cara que la de 2 capes però la seva aparença és de més qualitat, a més de ser més resistent.
  • Tovalló sec/airlaid: Aquest és el tovalló popular de més qualitat. Consisteix en una barreja de cel·lulosa i lli. És un tovalló que aparenta tela tant a la vista com al tacte. És d'un sol ús i sol ser més econòmic que portar els tovallons de roba a la bugaderia.

Vegeu també[modifica]