Vés al contingut

Tranquinell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tranquinell és una ocupació paleolítica al municipi de Llagostera que s'iniciaria a l'Aurinyacià,[1] consistent en un pla pla de petites dimensions amb força gruix de sediment sobre la roca granítica (poc habitual en aquest massís). La zona on s'ha trobat la major part del material està molt afectada per les construccions (actualment el planell és la rotonda, i antigament hi hagué un dolmen). Tot i això, en la zona Nord del Jaciment podrien quedar restes per excavar.

Descobriment i història de les intervencions arqueològiques[modifica]

El jaciment fou descobert per E. Fa, membre de l'Associació Arqueològica de Llagostera i està situat en zona urbana, per la carretera de Sant Llorenç arribant a la rotonda de la Urbanització Font Bona. Al coll del Massís de la Cadiretes.

Troballes[modifica]

El jaciment disposa d'un material constituït per indústria lítica i ceràmica. Pel que fa al material lític, hi ha 308 fragments, la majoria dels quals són de sílex. Cal destacar una punta de fletxa feta de peduncle i amb les aletes amb retoc pla, que podria tractar-se d'una intrusió. D'altra banda, pel que fa a la ceràmica, el conjunt compta amb molt pocs fragments del Bronze Antic (molt malmesos), que juntament amb la punta de fletxa podria ser associat al dolmen desaparegut.

Referències[modifica]

  1. Llinàs i Pol, Joan. «De la prehistòria a lèpoca romana. Els primers 100.000 anys d’activitat humana a Llagostera». A: Albà, Marta – Mallorquí, Elvis.. Història de Llagostera. Les claus del passat. Ajuntament de Llagostera, 2010, p. 72. ISBN 978-87-937089-4-8. 

Bibliografia[modifica]

  • "Les comarques Gironines: Del Paleolític als Visigots" de Pere Cantón Playà

Vegeu també[modifica]