Truc de màgia de l'Estàtua de la Llibertat per Copperfield

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El truc de màgia va ser realitzat l'any 1983 dirigit per l'il·lusionista David Seth Kotkin, conegut com a David Copperfield (Nova Jersey, 1956).[cal citació] Va ser un truc molt sorprenent per als espectadors, ja que consistia en fer desaparèixer el monument nacional de l'Estàtua de la Llibertat de Nova York. Es tracta d'un truc amb espectadors físics que va ser emès per un programa de televisió americà en directe.

Explicació tècnica[modifica]

L'il·lusionista David Copperfield va utilitzar les referències del diorama, creat per Louis Daguerre l'any 1822, un invent previ al Daguerrotip. Es tractava d'un model tridimensional i simulava un entorn real.[1] El Diorama jugava amb les fonts lumíniques: aquestes eren les úniques durant l'espectacle per tal de centrar la mirada en les imatges, il·luminades, i poder crear els efectes. Copperfield doncs va aprofitar la invenció i la va a dur a terme adaptant-la al truc de màgia. L'audiència es trobava en una plataforma circular en posició frontal a l'Estàtua, la qual estava preparada per un moviment giratori. Aquesta va realitzar el moviment quan un teló no permetia veure l'entorn real, més llunyà que les quatre parets de l'espai on es trobaven els espectadors físics.[2] El truc va ser encobert per la música alta i la diversa il·luminació que no va permetre que cap dels sentits humans percebés el canvi d'orientació.

La primera imatge del públic era el paisatge de la ciutat de Nova York, en el qual es trobava l'Estàtua, que va desaparèixer en cobrir la vista amb un teló. Aquest va ser el moment del canvi d'orientació de la plataforma on es trobava l'audiència. A continuació, es van recuperar les vistes a la ciutat però en aquest cas sense l'Estàtua. Per acabar el truc es va tornar a privar a el públic de les vistes i la plataforma va tornar a la seva situació incial. D'aquesta manera el truc es va donar per finalitzat amb el retorn de l'Estàtua, l'element fet desaparèixer durant el truc.[3]

Significat figurat[modifica]

El truc de màgia buscava impressionar als espectadors per part de l'il·lusionista; efectivament els objectius de Copperfield van ser assolits. El mag va aconseguir un reconeixement equitatiu pel truc, ja que es tractava de jugar amb un monument de 46 metres d'alçada. Copperfield abans de realitzar el truc va comentar el significat metafòric del truc que donava pas a una llarga reflexió: "How precious liberty is and how easily it can be lost" (Com n'és de preciosa la llibertat i que fàcilment es pot perdre). També va afegir: "I can show with magic how we take our freedom for granted" (Puc demostrar amb màgia com donem per fet la nostra llibertat).

Aquest missatge, de la mateixa manera que el truc, va tenir una gran repercussió social.

Referències[modifica]

  1. «Diorama | IDIS» (en anglès americà). [Consulta: 12 desembre 2019].
  2. «Here's How David Copperfield Made The Statue Of Liberty Disappear». [Consulta: 4 desembre 2019].
  3. «¿Cómo hizo desaparecer David Copperfield la Estatua de la Libertad?» (en espanyol europeu). [Consulta: 4 desembre 2019].