Uesugi Kagekatsu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaUesugi Kagekatsu

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 上杉景勝 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 gener 1556 Modifica el valor a Wikidata
província d'Echigo Modifica el valor a Wikidata
Mort19 abril 1623 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Yonezawa Modifica el valor a Wikidata
Dàimio
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósamurai Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDàimio Modifica el valor a Wikidata
CònjugeKiku-hime (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareNagao Masakage (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansSeien'in (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsUesugi Kenshin (pare o mare adoptiva) Modifica el valor a Wikidata

Uesugi Kagekatsu (上杉 景勝, 8 de gener de 1556 - 19 d'abril de 1623) va ser un samurai dàimio japonès durant els períodes Sengoku i Edo.[1] Era fill adoptiu d'Uesugi Kenshin i el cunyat d'Uesugi Kagetora.

Biografia[modifica]

Infantesa i ascens[modifica]

Kagekatsu era fill de Nagao Masakage, el cap del clan Ueda Nagao i marit de la germana gran d'Uesugi Kenshin, Aya-Gozen. Després de la mort del seu pare, va ser adoptat per Kenshin. El seu nom com a nen era Unomatsu.

El 1577, va participar a la batalla de Tedorigawa. A la mort de Kenshin el 1578, Kagekatsu va lluitar contra l'altre fill adoptiu de Kenshin, Uesugi Kagetora, per l'herència, derrotant-lo al setge d'Otate de 1578.

El 1579, va obligar a Kagetora a cometre seppuku i es va convertir en cap del clan Uesugi. Kagekatsu es va casar amb la germana de Takeda Katsuyori (filla de Takeda Shingen) després del setge d'Otate.

Conflicte amb Oda[modifica]

El 1579, amb el suïcidi de Kagetora els generals d'Oda Nobunaga (encapçalats per Shibata Katsuie) van conquerir les terres dels Uesugi a Kaga, Noto i Etchu.

El 1582, Kagekatsu va dirigir un exèrcit a Etchu i va ser derrotat per les forces d'Oda a la batalla de Tenjinyama. Va tornar precipitadament a Echigo quan es va assabentar que el general d'Oda Mori Nagayoshi havia atacat Echigo en la seva absència.

Quan Oda va posar el setge del castell d'Uozu a Etchu, en el curs del qual van ser assassinats una sèrie d'importants servidors Uesugi, la fortuna de Kagekatsu va semblar desolada. Kagekatsu va enviar una carta a Satake Yoshishige, els seus aliats. Va ser com una nota de suïcidi.[2]

« Si us plau, no us preocupeu per nosaltres.

Vaig néixer en una bona època. Lluitarem contra més de 60 províncies del Japó amb només aquesta província d'Echigo. Si sobreviurem, em convertiré en un heroi inigualable. Encara que estiguem destruïts, el meu nom passarà a la història.

»

El castell d'Uozu va caure el 3 de juny de 1582 i Oda Nobunaga moriria divuit dies després, a Kyoto. Els Uesugi van rebre el missatge de la mort de Nobunaga poc després.

Mort[modifica]

El 20 de març de 1623, Kagekatsu va morir a Yonezawa. Tenia entre 67 i 69 anys. El va succeir Uesugi Sadakatsu, el seu fill il·legítim.

Les restes de Kagekatsu es van dipositar al temple Shojoshin-in al mont Kōya, ciutat de Koya, mentre que les seves cendres i el vestit de cort i el kabuto es van guardar al mausoleu de la família Uesugi situat a Yonezawa, prefectura de Yamagata.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Frederic, Louis (2002). Japan Encyclopedia. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.
  • Sansom, George (1961). A History of Japan: 1334–1615. Stanford, California: Stanford University Press.
  • Turnbull, Stephen (1998). The Samurai Sourcebook. London: Cassell & Co.