Uhlenhorst

Plantilla:Infotaula geografia políticaUhlenhorst
Imatge
Vista aèria

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 53° 34′ 17″ N, 10° 00′ 46″ E / 53.5715093°N,10.0127361°E / 53.5715093; 10.0127361
EstatAlemanya
Estat federatHamburg
BezirkHamburg-Nord Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície2,2 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perOsterbek i Wandse Modifica el valor a Wikidata
Altitud14 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Codi postal22081, 22085 i 22087 Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic040 Modifica el valor a Wikidata

Uhlenhorst (en baix alemany De Ulenhorst)[1] és un barri del bezirk d'Hamburg-Nord a la ciutat estat d'Hamburg a Alemanya. A finals del 2013 tenia 16.501 habitants sobre una superfície de 2,2 km².[2] Limita amb Winterhude, Barmbek-Süd, Eilbek i Hohenfelde. Forma una península de l'Osterbek al nord, de l'Elba a occident i del Wandse canalitzat al sud.[3] Queda un barri elegant amb vil·les luxoses al marge l'aigua, amb botigues i restaurants elegants, entre d'altres als carrers comercials Papenhuder Weg i Hofweg o el centre comercial més popular al carrer Hamburger Strasse. La presència de l'aigua atreu també practicants i clubs d'esports aquàtics. Els turistes solen explorar el barri des dels canals amb un Alsterdampfer.

Història[modifica]

Fins al segle xvii el barri es deia Papenhude o Papenwerder. Papen refereix als clergues del capítol de Sant Jordi als quals el comte d'Orlamünde va cedir la parcel·la. El sufix «-hude» significa indret protegit a un rierol tot just abans de la seva desembocadura a un riu més important, al qual era possible treure vaixells a la terra ferma i emmagatzemar mercaderies, «-werder» és en baix alemany per a illa fluvial.[4][5] Era una zona humida, difícilment urbanitzable, feta de prats molls i uns pocs camps de conreus a les parts més alts. Només el 1842 quan es va construir la nova resclosa al Binnenalster, va ser possible baixar el nivell del llac d'un metre i desguassar la zona, per la construcció dels canals Hofwegkanal i Uhlenhorster Kanal.

El nom d'Uhlenhorst (niu de mussols o prada amb brolla) s'esmenta per a la primera vegada el 1711, quan el consistori d'Hamburg va comprar la granja arrendada de l'Uhlenhorst per a construir-hi una casa de quarantena, després de l'epidèmia de pesta. La situació agradable prop del llac de l'Alster va fer que mai no va servir i que el consistori va utilitzar la casa per a rebre els seus convidats de marca.[6] El 1813, durant l'ocupació francesa va ser enderrocada al marc de les obres de fortificació d'Hamburg. El 1837 uns rics comerciants hanseàtics van comprar la finca i urbanitzar-la per a construir-hi vil·les d'estiueig per als hamburguesos benestants, al que, aleshores encara era el camp. La zona del «Mundsburger Damm» va urbanitzar-se des del 1867 després de canalitzar el Wandse i terraplenar l'Schürbek.[7] Excepte per a la zona sud-est, que va ser totalment esborrada durant l'Operació Gomorra el 1943 per les forces aliades, moltes vil·les originals van conservar-se, tot i de vegades van ser dividides en pisos separats. Des de l'inici fins avui, queda un barri elegant i car, per la seva proximitat del centre i de l'aigua. La zona sud-est és una mica més assequible.

Llocs d'interès[modifica]

  • Teatre Ernst Deutsch
  • El Teatre Anglès
  • Els antics banys Hammoniabad
  • La mesquita xiita «Imam Ali»
  • La casa de la literatura «Literaturhaus am Schwanenwik»
  • El centre comercial «Hamburger Meile» (el més gran d'Alemanya, almenys segons els hamburguesos).
  • Les vil·les de la fi del segle xix al marge de l'aigua
  • L'església de Gertrudis de Nivelles Sankt-Gertrudis-Kirche
  • L'estació del metro Mundsburg de la línia U3
  • El passeig al marge de l'Alster
  • L'Escola superior de les Arts Plàstiques (Hochschule für bildende Künste)

Referències[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Uhlenhorst
  1. «Hochdeutsch-plattdeutsche Liste von Stadtteilen in Hamburg (Llista bilingüe baix alemany-alemanys dels noms dels barris d'Hamburg)». Bordesholm: Fehrs-Gilde, Gesellschaft für niederdeutsche Sprachpflege, Literatur und Sprachpolitik, 2008. [Consulta: 3 agost 2014 (2014-08-03)].
  2. Stadteilprofile 2013 «Uhlenhorst», Statistisches Amt für Hamburg und Schleswig-Holstein, pàgina 116-117 (Servei d'estadística d'Hamburg i de Slesvig-Holstein)
  3. Tilgner, Daniel (redacció). «Uhlenhorst». A: Hamburg von Altona bis Zollenspieker: Das Haspa-Handbuch für alle Stadtteile der Hansestadt (Hamburg de A d'Altona cap a Z de Zollenspiecker: el manual de l'Haspa de tots els barris de la ciutat hanseàtica) (en alemany). Hoffmann & Campe, 2002, p. 1020-1030. ISBN 3-455-11333-8. 
  4. És un sufix freqüent en la toponímia baix alemanya, vegeu-ne un altre exemple a Finkenwerder o Kirchwerder
  5. Beckershaus, Horst. «Uhlenhorst». A: Die Namen der Hamburger Stadtteile (Els noms dels barris d'Hamburg) (en alemany). Editorial Ernst Kabel, 1998, p. 124. ISBN 3-8225-0471-8. 
  6. Tilgner, 2002, p. 1020.
  7. Tilgner, 2002, p. 1021.