Ulva intestinalis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuUlva intestinalis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseUlvophyceae
OrdreUlvales
FamíliaUlvaceae
GènereUlva
EspècieUlva intestinalis Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

Ulva intestinalis és una alga verda en el fil Chlorophyta, del gènere Ulva (enciam de mar). Fins que va ser reclassificat mitjançant estudis genètics en la dècada del 2000, els membres tubulars del gènere Ulva anaven ordenats en el gènere Enteromorpha.

L'espècie és molt utilitzada per a preparar croquetes a les Açores.[1][2]

Distribució[modifica]

N'hi ha a la Mar de Bering prop d'Alaska, les illes Aleutianes, el Japó, Corea, Mèxic, Xile i Rússia.[3] A més, la hi pot trobar a Israel, i a Europa a les Açores, Bèlgica, Dinamarca, Irlanda, Noruega, Polònia, i en les mars Bàltica i Mediterrània.[4]

Descripció[modifica]

Les frondes de l'espècie poden fer uns 10 a 30 cm de llarg i uns 10 a 30 mm d'ample. Posseeixen extrems arrodonits.[5]

És una espècie anual, més freqüent a la primavera i a l'entrada de l'estiu, encara que creix durant tot l'any, especialment en llocs on existeix escorriment d'aigua dolça, puix que prefereix zones salobres de salinitat reduïda. Ocorre en la zona intermareal, de gorgs petits permanents del supralitoral fins a profunditats de 7 a 9 m. També ha estat trobada en ambients d'estuaris i fluvials on la salinitat és molt reduïda, en general associada a situacions d'eutrofía.[6][7][8]

Els filaments són formats per cèl·lules grans, distribuïdes en un gran aplec irregular. La color verda molt clara, a vegades blanquinosa en l'extrem dels filaments exposats a l'aire en els gorgs costaners, fan aquesta alga conspícua. Es destaca per la seva lluentor, respecte de les altres espècies d'algues. Els filaments sovint atrapen bombolles de gas, que els fan surar.

Referències[modifica]

  1. Receita de Tortas de Erva do Calhau.
  2. Fotografias de tortas de erva-patinha.
  3. «Ulva intestinalis». Seaweeed of Alaska. [Consulta: 24 març 2013].
  4. Guiry, M.D. (2012). "Ulva intestinalis Linnaeus, 1753". World Register of Marine Species. Retrieved March 24, 2013.
  5. «Gut weed - Ulva intestinalis». Arxivat de l'original el 7 de setembre de 2011. [Consulta: 24 març 2013].
  6. Beata Messyasz, Andrzej Rybak, "Macroalga Ulva intestinalis (L.) occurence in freshwater ecosystems of Poland: a new locality in Wielkopolska". Teka Kom. Ochr. Kszt. Środ. Przyr. – OL PAN, 2008, 5, pp. 126–135.
  7. Fletcher R. L., "The occurrence of Green tide problem". Ecological studies, Marine benthic vegetation, W. Schramm, P. Nienhuis (editores) – EEC, Brussels, 1996, pp. 7-43.
  8. Bonsdorff E., Blomqvist E. M., Mattila J., Norkko A., "Coastal eutrophication: cause, consequences and perspectives in the archipelago areas of the northern Baltic Sea". Estuar. Coast. Shelf Sci., 44 (1997): 63-72.