Universitat Yamagata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat Yamagata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusuniversitat
editorial acadèmica Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaYamagata Higher School (en) Tradueix
Yamagata-ken Shihan Gakkō (en) Tradueix
Yonezawa Higher Technical School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació1878
Governança corporativa
Seu
Filial

Lloc webyamagata-u.ac.jp Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Universitat Yamagata (山形大学Yamagata daigaku) és una universitat nacional situada a les ciutats japoneses de Yamagata, Yonezawa i Tsuruoka, a la prefectura de Yamagata.[1]

La universitat es va establir el 1949, però el seu origen es remunta a l'Escola Normal de Yamagata (山形師範学校 Yamagata Shihan Gakkō), una institució pública de formació de professors, fundada el 1878 a la ciutat de Yamagata. La universitat també té altres arrels: l'Escola Tècnica Superior de Yonezawa (米沢高等工業学校 Yonezawa Kōtō Kōgyō Gakkō) fundada el 1910 a la ciutat de Yonezawa, l'Escola Superior de Yamagata (山形高等学校Yamagata Kōtō Gakkō) fundada el 1920 a la ciutat de Yamagata, la Yamagata Youth Normal School (山形青年師範学校 Yamagata Seinen Shihan Gakkō) fundada el 1922 a la ciutat de Yamagata i el Col·legi Agrícola Prefectural de Yamagata (山形県立農林専門学校 Yamagata Kenritsu Nōrin Senmon Gakkō) fundat el 1947 a la ciutat de Tsuruoka.

La Universitat Yamagata és la segona universitat més gran de la regió de Tōhoku. Té sis facultats i uns 10.000 estudiants en quatre campus, i també un subcamp addicional en el qual s'administren les escoles de la Universitat K-9.

A finals del 2019, uns científics japonesos de la Universitat Yamagata van identificar a les Línies de Nazca i els seus voltants (Perú) 142 nous geoglifs, d'entre els anys 100 a.C. i 300 d.C, que van sumar-se a la cinquantena de figures descobertes feia poc més d'un any. Els experts japonesos van emprar imatges d'alta resolució i intel·ligència artificial per tal d'identificar els geoglifs, que presenten formes humanes, plantes i animals. Els científics van recalcar la urgència d'accelerar el procés de protecció de la zona, ja que les àrees urbanes en expansió l'envaeixen i afecten a la seva preservació.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat Yamagata
  1. «Yamagata University» (en anglès). Times Higher Education, 09-09-2019. [Consulta: 23 novembre 2019].
  2. «La inteligencia artificial ayuda a descubrir 142 nuevos geoglifos en Nazca» (en castellà). El País, 19-11-2019 [Consulta: 24 novembre 2019].