Urbán de Vargas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaUrbán de Vargas
Biografia
Naixement(es) Urbano Barguilla y de Ripalda Modifica el valor a Wikidata
31 maig 1606 Modifica el valor a Wikidata
Falces Modifica el valor a Wikidata
Mort8 octubre 1656 Modifica el valor a Wikidata (50 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Mestre de capella
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, mestre de capella Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsLuis Bernardo Jalón (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AlumnesMiguel Juan Marqués (en) Tradueix i Joan Baptista Cabanilles Modifica el valor a Wikidata

Urbano Varguilla Derripalda conegut com a Urbán de Vargas (Falces, Navarra, 31 de maig de 1606 - València, 1656) fou un compositor i mestre de capella navarrès.

Biografia[modifica]

Començà a estudiar cant i música amb Luís Bernardo Jalón, mestre de capella de la Catedral de Burgos. En deixar de pagar les classes rebudes acumulà un deute de 100 ducats, que el portà a ser jutjat diverses vegades. De 1627 a 1629 figura com a mestre de capella de la Catedral d'Osca, d'on fou acomiadat. L'1 de maig de 1929 guanyà el magisteri de la Catedral de Pamplona, on intentà endur-se alguns nins cantors de la capella d'Osca.

El 1635 fou destituït del càrrec de Pamplona i fou empresonat, a causa d'alguns problemes amb infants de la capella. El 1637 abandonà Navarra i esdevingué mestre de capella de la Colegiata de Santa María de Calatayud. Posteriorment suplí Íñigo Camargo a l'església col·legial de Daroca. Gràcies a la seva fama esdevingué canonge a la catedral de Burgos.

Fou mestre de Miguel Juan Marqués, Lluis Vicenç Gargallo i Juan Bautista Cabanilles. Col·laborà amb Joan Baptista Comes, Luis Bernardo Jalón, Carlos Patiño, Juan Gómez de Navas, fray Manuel Correa i Diego de Pontac.

Obra[modifica]

De Vargas es conserven un gran nombre d'obres en llatí i en romanç (la majoria). Destaca com un dels compositors que usaren un major nombre de veus en la composició policoral en el territori hispànic; arribà a la disposició de 16 veus dividides en 5 cors combinats amb instruments. Abunden villancets de caràcter profaà, però es considera que la seva obra principal és Qui cum que (única realització polifònica coneguda d'aquest text).

Enllaços externs[modifica]

Obres d'Urbán de Vargas a l'IFMuC

Bibliografia[modifica]