Usuari:Arpomss/Archie Shepp

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArchie Shepp

Archie Shepp a Warsaw, l'any 2008.
Biografia
NaixementMarion Brown
24 de maig de 1937 (1937-05-24) (87 anys)
Fort Lauderdale, Florida, U.S.
Atlanta, Estats Units
Dades personals
Altres nomsBrown
Activitat
OcupacióCompositor, Saxofonista, Pianista
Activitat1960 - present
GènereJazz
InstrumentSaxo Tenor, Saxo soprano, Piano, Vocal
Segell discogràficImpulse!, SteepleChase Arista, Delmark, BYG Actuel
Artistes relacionatsCecil Taylor
John Coltrane
Horace Parlan

Lloc webwww.archieshepp.com
Archie Shepp a França, l'any 1982

Archie Shepp (nascut el 24 de maig del 1937) és un destacat afroamericà del jazz.[1] El saxofonista Shepp és conegut millor per la seva passió Afrocentrica per la música de la dècada del 1960, en què es va centrar a posar en relleu les injustícies que enfrontaven els afro-americans, així com pel seu treball amb el Contemporani de Nova York Five, Horaci Parla, i les seves col·laboracions amb el "New Thing" contemporanis, sobretot Cecil Taylor i John Coltrane.

Biografia[modifica]

Shepp va néixer a Fort Lauderdale, Florida, però es va criar a Filadèlfia, Pennsylvania, on va estudiar piano, clarinet i l'Alt saxo abans de centrar-se en el saxo tenor (de tant en tant tocava el saxo soprano i el piano). Shepp va estudiar art dramàtic a Goddard College de 1955 a 1959, però finalment va tornar a la música professional. Va tocar en un latin jazz per un curt temps abans d'unir-se a la banda del pianista d'avantguarda Cecil Taylor. El primer enregistrament de Shepp va ser sota el seu propi nom, Archie Shepp - Bill Dixon, el Quartet va ser estrenat per Registres de Savoia l'any 1962, i va comptar amb una composició de Ornette Coleman.[2] Altres enllaços de Coleman van arribar amb la creació de la Nova York Contemporary Five, que inclou Don Cherry. John Coltrane d'admiració va portar a les gravacions de Impulse Records, el primer d'ells va ser: Quatre de Trane l'any 1964, un àlbum de composicions de Coltrane, principalment en la qual va ser cara pel seu amic de molt temps, el trombonista Roswell Rudd, el sotaista Reggie Treballador i l'Alt reproductor de John Tchicai. L'àlbum Giant Steps ha estat un Coltrane dels més coneguts.

Shepp van participar en les sessions de Coltrane A Love Supreme a finals del 1964, però cap de les que va participar en la presa van ser incloses a la final LP d'alliberament (que es van fer disponible per primera vegada en una reedició de l'any 2002). No obstant això, Shepp, juntament amb Tchicai i altres de la Quatre de Trane sessions, a continuació, van tallar Ascensió amb Coltrane el 1965, i el seu lloc al costat de Coltrane a l'avantguarda de l'avant-garde jazz escena es va personificar en la parella. Es va separar un registre (en el primer equip un Coltrane al conjunt, el segon un conjunt Shepp) titulat: New Thing a Newport, llançat a finals del 1965.

El 1965, Shepp treu al mercat Foc, que incloïa els primers signes de la seva consciència política cada vegada més important i Afrocentricity, que incloïa la lectura d'una elegia per Malcolm X, i el títol es derivava a partir d'una tradició musical africana cerimonial. L'any 1967, també va prendre el seu nom de les tradicions musicals africanes, i aquesta vegada la música de cap a el colom la música del continent, utilitzant un conjunt de percussió africana. En aquest moment, molts afroamericans jazzmen estaven cada vegada més influenciats per diversos continentals africanes tradicions culturals i musicals, juntament amb Pharoah Sanders, Shepp estava a l'avantguarda d'aquest moviment. La màgia de la Dj-Ju es defineix amb el so Shepp per als propers anys: forma lliure avantguardistes línies de saxòfon, juntament amb els ritmes i les ideologies d'Àfrica.

Shepp va continuar experimentant en la nova dècada, en diverses ocasions, incloent-hi l'harmònica, cantants i poetes en els seus conjunts. L'any 1972 de Attica Blues i El Clamor del meu Poble, que va parlar per els drets civils, l'àlbum anterior era una resposta a l'Attica motins carceraris. Shepp també escrivia per al teatre, les seves obres incluyen El Comunista (1965) i el Dia de la Dama:. Una tragèdia musical (1972). Tots dos van ser produïts per Robert Kalfin i Chelsea Theater Center.

A partir del 1971, Shepp va començar una carrera de 30 anys com a professor de música a la Universitat de Massachusetts Amherst. Shepp va ser el primer de dos cursos que es va titular en "conceptes revolucionaris de la música afroamericana."[3]

A finals del 1970 i més enllà, la carrera de Shepp es va anar entre els diversos territoris d'edat i diversos altres nous. Va continuar explorant la música africana, al mateix temps de la gravació blava, les balades, els espirituals (en l'àlbum de 1977 Goin' Goin Inicide Horaci Parla) i homenatges a figures del jazz més tradicionals, com Charlie Parker i Sidney Bechet, mentres que altres vegades incursionant en la R & B, i gravant amb diversos artistes europeus com Jasper van't Hof, Tchangodei i Mihály Drescher. Des de principis del 1990, va tocar sovint amb el francès, Trompeta reproductor d'Eric Li Lann. Shepp apareixia el 1981 documental Imagini-la, so en el qual analitza i realitza la seva música i la poesia. Shepp també apareix en el misteri, el Sr Ra, un documental francès sobre el 1984 Sun Ra. La pel·lícula també inclou # 32TJ-tVOaEg / imatges de Shepp tocant amb Sun Ra Arkestra.

El 2002, Shepp va aparèixer a l'Organització Red Hot, àlbum atribut a la Fela Kuti, Xarxa Hot i Riot. Shepp va aparèixer en una pista titulada "cap acord", al costat de Res, Tony Allen, Ray Lema, Baaba Maal, i L'Ànima Negre positiu. El 2004, Archie Shepp va fundar el seu propi segell discogràfic, Archieball, juntament amb Monette Berthomier. L'etiqueta es troba a París, França, i compta amb col·laboracions amb Jacques Coursil, Monica Passos, Lubat Bernard i Cassenti Frank.

Discografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. [http://www.allmusic.com/artist/p7531/biography Biography]
  2. Archie Shepp Discography accessed 30 July 2009.
  3. Farberman, Bradley. Retired Prof. Archie Shepp discuses legendary career. Arts & Living. United States: The Massachusetts Daily Collegian, 29 gener 2007. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arpomss/Archie Shepp