Vés al contingut

Usuari:La Galera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Galera és una editorial catalana, fundada l’any 1963 (a les acaballes del franquisme) per Andreu Dòria i Dexeus. Està especialitzada en literatura infantil i juvenil, i en llibre de text. Des del principi, la Galera es va decantar per la política d’autor, amb escriptors i il•lustradors que amb el temps s’han convertit en clàssics de la literatura infantil i juvenil catalana: Josep Vallverdú, Sebastià Sorribes, Josep Albanell, Joaquim Carbó, Emili Teixidor o Gabriel Janer Manila, i en el camp de la il•lustració Pilarín Bayés, Fina Rifà, Maria Rius o Carme Solé. Amb tot, l’editorial ha jugat un paper molt important en la normalització lingüística del català i en la seva implantació a les escoles, tan danyada després de la dictadura.

El gran nivell de competitivitat va portar La Galera a integrar-se, el 1992, al Grup Enciclopèdia Catalana. Des d’aquest moment no ha parat de créixer, incrementant el fons editorial i les col•leccions, centrant-se els darrers anys, sobretot, en dos eixos bàsics: la narrativa i els àlbums il•lustrats, els dos puntals de La Galera també en l’actualitat. Des de la seva fundació, La Galera ha publicat més de 1.500 títols i ha creat més d’un centenar de col•leccions.

A més, convoca cada any un dels premis de narrativa infantil més antic i de més prestigi de la literatura catalana: el premi Folch i Torres, que té al seu càrrec des del 1965. Així mateix, convoca el Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, edita el premi Ciutat d’Olot i el Guillem Cifre de Colonya i, des del 1998, convoca el premi de contes per a infants Hospital Sant Joan de Déu, juntament amb l’hospital i el Cercle de Lectors. Axí mateix, des de 2008 convoca el Premio La Galera Jóvenes Lectores, amb un jurat format exclusivament per joves de tota Espanya d'entre 12 i 15 anys.

(Premsa La Galera)