Usuari:Lion1607/Kronum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportKronum
Autoritat esportivaKronum League
Creació2008
OlímpicNo
ParalímpicNo
Característiques
ContactePle contacte
Membres de l'equip10

El kronum és un esport que va ser inventat el 2008 per Bill Gibson a Villanova, Pennsilvània.[1] En l'actualitat, es juga només als Estats Units, amb partits de lliga professionals que tenen lloc a Filadèlfia. Gibson va decidir d'incloure elements de diferents esports: futbol, bàsquet, rugbi i handbol.[2]

Regles bàsiques del kronum[modifica]

El camp de joc

Terreny de joc[modifica]

El Kronum es porta a terme dins d'un cercle de 45 metres de diàmetre. El camp es compon de tres cercles concèntrics. Al cercle exterior hi ha els quatre objectius Kronum, que són compartits pels dos equips. Davant de cada porteria hi ha una zona Objectiu rodona i una zona Wedge rectilínia. A la vora de la Zona Wedge hi trobem la Zona Flex. L'única diferència entre les dues zones és que l'ús de les mans a la zona de falca està restringit. Aleshores, hi ha l'encreuament de zona, que té la forma d'una creu. Al centre del camp hi ha un anell més petit, anomenat el segon anell, i a l'interior, hi ha el primer anell.[3]

La pilota[modifica]

La pilota és una pilota Kronum, especialment dissenyada per a aquest esport. La seva grandària és comparable a una pilota de futbol o de voleibol.

La meta[modifica]

L'objectiu Kronum està dissenyat per a una àmplia gamma d'oportunitats de gol. L'obertura de la meta principal, anomenat la càmera, és aproximadament de la mida d'una porteria de futbol. Per sobre de la càmera és la Corona, que compta amb cinc de 50 centímetres d'obertures trucades dels Anells Corona.

Les parts del joc[modifica]

El partit es divideix en tres fases de 20 minuts.

Reglament[modifica]

El Kronum es juga per dos equips, cadascun amb deu jugadors al camp en tot moment.[4] Cada un dels tres períodes s'inicia amb el "Rush Prime" quan l'àrbitre llança la pilota a terra dins de l'anell principal en l'aire. Només dos jugadors de cada equip poden entrar en el segon anell, en un intent de guanyar la possessió de la pilota. Els equips estratègics envien als jugadors, immediatament, cap a cada objectiu, fins i tot abans que un equip guanyi la possessió de la pilota. Aquests jugadors estaran, llavors, en condicions de defensar o anotar ràpidament. Els 10 jugadors de cada equip poden utilitzar qualsevol part del seu cos per driblar, excepte a la zona de la falca, on es prohibeix l'ús de braços i mans. Igual que al bàsquet, els jugadors poden regatejar amb les seves mans, i només podran fer dos passos amb la pilota a les mans sense degoteig. D'aquesta violació de les regles se'n diu viatjar. En qualsevol moment del joc, un equip està tractant d'anotar en cap dels quatre gols, i un equip de defensa dels quatre gols. A tots els jugadors se'ls permet tocar la pilota amb la mà a la zona de meta. Quan l'equip anota l'atac, un jugador de l'equip defensor rep la pilota per establir la possessió al segon anell, i l'equip es converteix en l'equip atacant.[5][6]

L'objectiu d'aquest esport és marcar tants punts com en sigui possible. Quan algú marca un gol, el nombre de punts que aporta depèn del lloc on es va prendre el tir al camp. Els objectius del Kronum es divideixen en dues construccions separades: la part inferior de la meta, la Cambra, està estructurada com una xarxa de futbol o handbol, i s'estén des de la part superior de la càmera, i la, "Corona", consisteix en cinc anells congruents i, a través d'aquesta, s'hi pot llançar, patejar o submergir la pilota. Quan un jugador marca a través d'un d'aquests anells ("Shot Ring"), els punts valen el doble del que es va anotar a la cambra. El contacte físic és permès com en del rugbi, per exemple, tot i que el contacte excessiu pot donar lloc a una penalització del jugador. La puntuació mitjana d'un partit és entre 80 i 120 punts.

Hi ha una zona de meta, una zona Cross, una zona flexible i una zona de centre. No es pot tocar la pilota amb les mans quan s'està a la zona Cross, però a les altres zones es poden utilitzar totes les parts del cos.

La pista consta de quatre arcs, i s'han de ficar els gols a qualsevol d'aquests arcs, i així, es poden marcar els gols. Quan els dos equips s'enfronten, el punt de partida és l'anell central.

Característiques dels jugadors en les seves diferents posicions[modifica]

Cada equip Kronum al camp consta de 10 jugadors, que juguen en tres posicions diferents: l'esquena de falca, exploradors i creus.

  • Tornar falca: una falca de nou juga a cadascuna de les quatre zones destí, on l'ús de les mans i els braços els permet defensar la porteria. La part posterior de falca ha de defensar els objectius quan l'equip contrari està en possessió, i marca gols de baix punt durant el temps de possessió.
  • Ranger: l'àrea més enllà de la posició de l'esquena Wedge es compon d'un Ranger per cada meta, resultant en quatre posicions guardaboscos durant el joc. Els Rangers poden creuar en zones objectiu per ajudar als altres en la defensa o d'anotar, però tendeixen a concentrar-se en anotar en les dues o quatre zones puntuals d'una meta en particular durant el joc.
  • Crosser: els dos jugadors restants estan en una posició coneguda com a ''Cruzadoras''. Les ''Cruzadoras'' són similars a les guàrdies en el bàsquet, i se centren a guanyar la possessió de la pilota, i a aconseguir la pilota a altres jugadors que poden anotar amb facilitat.

El joc és ràpid perquè les possessions poden canviar ràpidament, i els jugadors han de poder adaptar-se a les posicions defensives o ofensives en qualsevol moment durant el joc.

Sistema d'anotació[modifica]

Els punts es compten en funció d'on va ser presa la foto:[7]

  • Zona Objectiu = 1 punt
  • Zona Wedge = 2 punts
  • Flex Zone = 2 punts
  • Anell Creu Zone/2nd = 4 punts

Aquests punts es dupliquen si el jugador fa un anell de tir en comptes de córrer o llançar la pilota dins de la càmera (l'objectiu en virtut dels anells). Si el jugador fa un anell de tir des del segon anell (per exemple), anota 8 punts per al seu equip, anomenat "Kronum". El Kronum és un tret molt difícil de fer, ja que ha de ser d'almenys des de 25 metres de la meta.

Faltes[modifica]

Una falta es comet quan un jugador defensiu pren la pilota al jugador rival sense fer un intent de crear un volum de negocis. Aquest tipus de premis a la falta de l'equip a l'ofensiva un llançament de penal (o retrocés) de presa del punt en què la zona de falca toca el segon anell. Cap jugador se li permet interferir amb l'excepció d'un tir de nou la falca únic que guarda la meta. 3 punts s'atorguen per un tret a la cambra, i 6 per a un tir Ring. Una falta ofensiva pot ser comesa per tenir contacte físic excessiu o tocar la pilota amb les mans a la zona de falca, el que resulta en un servei per l'equip contrari en el punt més proper en el qual la zona de falca va tocar la vora del camp de joc.

Competicions[modifica]

  • Kronum League
  • Rec Leagues
    • High School Rec League
    • College Rec League
    • Adult Rec League

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]