Vés al contingut

Usuari:Maria isabel del río/proves/Andreu World

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Andreu World S.A. és una empresa valenciana fundada el 1955 per Francisco Andreu Martí. Es dedica al disseny, fabricació i comercialització de tot tipus de seients i taules amb un estil contemporani i d’avantguarda. La seva producció ha estat molt centrada en la tecnologia de la fusta.

Orígens[modifica]

Després de la pèrdua de l’empresa familiar de mobles de fusta, Francisco Andreu amb 17 anys va obrir un petit taller d’ebanisteria a la seva casa d’Alaquàs, localitat pròxima a València. Des de petit, Andreu va aprendre a realitzar cadascun dels processos de manufactura d'una cadira des de la selecció de la fusta, la localització de boscos fustables i l’asserrat dels troncs fins als processos d’escatat, envernissat i entapissat dels seients. Sense electricitat, va començar a produir peces de fusta, curvats, muntatge i envernissat de cadires que revisaven models històrics. [1]

“La fábrica crecía y las sillas se estilizaban. Los modelos 72 (1957) y 123 (1963) evocan la sencillez del estilo nórdico que se impuso en los años 50, una imagen de la que Andreu se empapaba en sus visitas a la feria de Milán y escuchando las demandas del público.” [2]

Les primeres cadires es transportaven en carros i es venien a botigues de mobles. Anys després va arribar l’electricitat i amb ella màquines de serrar, de polir, un trepant i alguna eina més, que es feien servir en un local nou de 32 m2. En crèixer l’empresa i avaluar el potencial del negoci, Andreu va decidir inaugurar un tercer espai: una nau de 200 m2.

50 anys d'història[modifica]

Als anys 60 va nèixer Curvados Andreu atès que un sinistre a la zona de maquinària va destroçar la nau i un veí de la cooperativa obrera va oferir una factoria de 800 m2. Curvados Andreu va esdevenir una empresa mitjana amb 40 treballadors. La xarxa comercial es va ampliar per tot Espanya i la producció va començar a augmentar. L’empresa va cercar un bosc de faigs a Navarra on va muntar una serreria per abastir la fàbrica de València. Anys després va aixecar una altra fàbrica a Eulate, al costat de la serreria, que batejaria com a Andreu Nord. L’antiga factoria d’Alaquàs, remodelada i ampliada, va esdevenir Andreu Est.

Als anys 70 l’empresa va apostar pel disseny i Curvados Andreu va esdevenir Andreu World. El nou logotip es va encomendar al grafista Mario Eskenazi i dissenyadors industrials com Ximo Roca, Vicente Soto i Ángel Martí van començar a col·laborar en la creació de nous productes.

Durant els anys 80 es van afegir al llistat nombrosos dissenyadors com Pedro Miralles, Jorge Pensi, Alberto Lievore, Josep Lluscà, Quod, Pete Sans, Josep Mora, Nancy Robbins, Gemma Bernal i Ramon Isern, composant un catàleg de mida internacional.

“Invertimos en modelaje, en diseño, en mejorar y diferenciar los productos. pero nuestros clientes eran reacios a pagar más por ellos. Hasta que no comunicamos nuestro nuevo diseño con catálogos, con campañas de publicidad y con una imagen renovada, nuestros clientes no pagaron por las nuevas sillas. Parece fácil, pero cuando una firma apenas obtiene resultados cuesta tomar la decisión de seguir invirtiendo grandes cantidades en catálogos e imagen corporativa. Para hacerlo hay que creer en el diseño.” [3]

Amb el temps Andreu World ha esdevenit una marca amb prestigi.

Actualitat[modifica]

La demanda d’Andreu World es divideix en dos tipus de clients: la línia destinada a la llar i els productes per a les instalacions. En els últims anys l’empresa ha gestionat més d'un miler de projectes i els seus productes amoblan instalacions dels cinc continents. La seva actitud enfocada a la innovació també ha propiciat línies en la recerca de nous materials, particularment envers la tradició de la cultura de la fusta, que minimitzin l’impacte ambiental. Les dades d’exportació d’Andreu World sobrepassen el 65% de la seva producció i la seva xarxa comercial comprèn uns 70 països d’arreu del món. [4]

Andreu World disposa d'un showroom de més de 1.000 m2 prop de València, on són ubicades les oficines centrals de la firma, i de tres centres de producció: dos a València i un a Navarra. A la ciutat de Chicago s’ubica un altre showroom permanent, així com les oficines de la delegació americana. Andreu World America disposa actualment de 250 m2 a l’emblemàtic edifici del Merchandise Mart Plaza per exposar el seu treball juntament a grans firmes del sector com Vitra, Herman Miller i Knoll, entre d’altres.

Dissenyadors[modifica]

Un altre tret distintiu d’Andreu World és la continua col·laboració durant tots aquests anys amb un elenc de professionals que, en conjunt, són una bona mostra dels millors especialistes nacionals i internacionals dins del sector: Mario Bellini, Gemma Bernal i Ramon Isern, Jaime Bouzaglo, Piergiorgio Cazzaniga, Lievore Altherr Molina, Josep Lluscà, Javier Mariscal, Ángel Martí, Pedro Miralles, Francis Montesinos, Josep Mora, Jasper Morrison, Jorge Pensi, Quod, Nancy Robbins, Ximo Roca, Pete Sans, William Sawaya, Vicente Soto, Gabriel Teixidó, Patricia Urquiola, Margarita Viarnés, entre d’altres. Alguns dels seus dissenys han marcat un punt d’inflexió a la trajectòria de la firma valenciana com la cadira Andrea (1986) del dissenyador Josep Lluscà, que va gaudir d'un gran èxit i va ser el principi de l’enlairament d’Andreu World, o la cadira Radical (1993) d’Alberto Lievore, que ha esdevenit el seu nou estendard.

Premis[modifica]

Durant la seva llarga trajectòria, tant l’empresa com els seus productes han estat reconeguts amb diversos premis i nominacions:

  • 2014 Compasso d’Oro al Millor Disseny de producte, de l’Associazione per il Disegno Industriale (ADI) de Milà: per la cadira Sail dissenyada per Piergiorgio & Michele Cazzaniga.
  • 2014 Red Dot Design Award al Millor Disseny de producte: per la cadira Ronda dissenyada per Lievore Altherr Molina.
  • 2013 Best of Year Honoree, de la revista americana Interior Design: per la col·lecció de sofàs Manfred dissenyada por Lievore Altherr Molina.
  • 2013 Best of NeoCon Gold Award a la categoría Millor Seient Apilable: per la cadira New Sit dissenyada per Lievore Altherr Molina.
  • 2013 Best of NeoCon a la categoria Guest Chair: per la col·lecció Lineal Corporate dissenyada por Lievore Altherr Molina.
  • 2013 Best of NeoCon a les categories Butaques i Sofàs, respectivament: per Agora i Manfred dissenyades por Lievore Altherr Molina.
  • 2013 Red Dot Design Award al Millor Disseny de producte: per la cadira Flex dissenyada per Piergiorgio & Michele Cazzaniga.
  • 2012 Selecció a l’ADI Design Index, de l’Associazione per il Disegno Industriale (ADI) de Milà, per a formar part de l’anuari ADI Design Index 2012 on s’hi reuneixen els millors dissenys que opten als premis Compasso d’Oro el 2013: per la col·lecció Sail dissenyada per Piergiorgio & Michele Cazzaniga.
  • 2012 Best of Year Honoree, de la revista americana Interior Design: per la taula Tao dissenyada por Lievore Altherr Molina.
  • 2012 Best of NeoCon a la categoria Guest Chair: per la col·lecció New Brandy dissenyada por Lievore Altherr Molina.
  • 2012 Red Dot Design Award al Millor Disseny de producte: per la cadira Sail dissenyada per Piergiorgio & Michele Cazzaniga.
  • 2012 Best of Competition i Best of Category, Seating: Stacking/Training, en els premis Middle East Design de l’International Interior Design Asociation (IIDA): per la cadira Sail dissenyada per Piergiorgio & Michele Cazzaniga.
  • 2012 Best of Category, Seating: Guest, en els premis Middle East Design de l’International Interior Design Asociation (IIDA): per la cadira Woody dissenyada per Lievore Altherr Molina.
  • 2011 Best of NeoCon People Choice Award a la categoria Sofas & Lounge, als productes més votats pel públic a la xarxa dins del concurs organitzat a la pàgina web neocon.com i la revista Contract Design: per la col·lecció Nub dissenyada per Patricia Urquiola.
  • 2011 Best of NeoCon Gold Award a la categoría Millor Seient Apilable: per la cadira Sail dissenyada per Piergiorgio & Michele Cazzaniga.
  • 2011 Best of NeoCon Gold Award a la categoría Millor Seient per a instalacions: per la col·lecció de seients Sit dissenyats per Lievore Altherr Molina.
  • 2008 Nominacions als Premis Príncipe Felipe, del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio i avalats per S.A.R. el Príncipe Felipe: el 2006 a la categoria de Disseny i el 2008 a les categories de Competitivitat Empresarial i de Disseny.
  • 2008 Wallpaper Design Award a la millor cadira de menjador, de la revista britànica Wallpaper: per la cadira Smile.
  • 2007 Premio Nacional de Diseño, del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio i la Fundació BCD (Barcelona Centre de Disseny): per a aquelles empreses que introdueixen el disseny amb èxit en la seva estratègia d’innovació.
  • 2007 Best of Boutique Award, al HD Boutique Exposition & Conference celebrat a Miami (USA): per la col·lecció Tauro dissenyada per Lievore Altherr Molina.
  • 2007 Best of HD Expo Award, al HD Boutique Exposition & Conference celebrat a Miami (USA): per la col·lecció Savoy.
  • 2004 Premis Nova a la categoria de Disseny Industrial: pel desenvolupament d'una política de respostes a les exigències canviants del mercat gràcies al disseny i a la transparència de know l’àrea de producció, a les de distribució, comercialització, servei i comunicació.
  • 2001 Premis Internacionals d’Imatge Gràfica i Comunicació del Moble, a la Fira Internacional del Moble de València: Primer Premi a la segona i tercera edició, els anys 2000 i 2001 respectivament: per la Pàgina Web i CD-Rom Corporatiu d’Andreu World.
  • 1998 Premis Internacionals a l’Exportació, de la Cambra de Comerç i Navegació de València: per la seva trajectòria comercial exterior.
  • 1993 Delta de Plata, de l’Associació de Dissenyadors Industrials del Foment de les Arts i el Disseny (ADI/FAD) de Barcelona: per la bancada Trienal dissenyada per Liévore Asociados.
  • 1990 Premis Internacionals a l’Exportació, de la Cambra de Comerç i Navegació de València: per la seva trajectòria comercial exterior.

Concurs Internacional de Disseny Andreu World[modifica]

Des de l’any 2001, Andreu World organitza el seu propi concurs de disseny amb una marcada projecció internacional per a joves creadors que premia la creativitat i la innovació.

Publicacions[modifica]

Coincidint amb el cinquantè aniversari de la fundació de l’empresa, Andreu World va emprendre una iniciativa editorial titulada Chairs. 50 años de diseño y una historia que contar (2006, Editorial RBA) dissenyada per Antonio Solaz i dirigida per Ramón Úbeda. L’obra narra la història de l’objecte més dissenyat a l’era moderna, la cadira, i diferents aspectes de la pròpia empresa. Ha comptat amb la participació de destacats dissenyadors, escriptors, arquitectes i creadors de prestigi internacional. [5]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. ZABALBEASCOA, Anatxu. «Empezar de menos cero. 50 Años de Andreu World». Andreu World. [Consulta: 29 maig 2014].
  2. ZABALBEASCOA, Anatxu. «Empezar de menos cero. 50 Años de Andreu World». Andreu World. [Consulta: 29 maig 2014].
  3. ZABALBEASCOA, Anatxu. «El diseño y el mundo. 50 años de Andreu World». Andreu World. [Consulta: 29 maig 2014].
  4. «Andreu World: la elegancia del diseño atemporal». Interiors from Spain. [Consulta: 30 maig 2014].
  5. «Chairs. 50 años de diseño y una historia que contar». Andreu World. [Consulta: 29 maig 2014].