Vés al contingut

Usuari:Mariona98.luki/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Saltant (“Boundin’”) és un curtmetratge d'animació infogràfica nord-americà de l'any 2003, exhibit prèviament a la pel·lícula Els Increïbles. El curt dura aproximadament 5 minuts, i ens mostra una històriamusicalment narrada sobre una ovella ballant, la qual és molt popular entre la resta d'animals de l'entorn. Un dia l’esquilen, la qual cosa li fa perdre la confiança en si mateix davant les burles dels seus veïns.

És un film escrit, dirigit, narrat i presentat per l’animador de Pixar, Bud Luckey.

Argument[modifica]

A les terres americanes, el ball elegant d'un xai és popular entre els altres animals. Però un dia arriben uns pastors que li esquilen la llana. Els altres animals es burlen del seu aspecte, encongit i nu, i l’ovella es torna tímida i perd la confiança per ballar. Mentre ella plorava, un benevolent borrallut (“Jackalope”) se'l troba, i li ensenya els mèrits de "botejar", no només ballar (és a dir, aixecar-se quan caus). L'ovella es transforma i la seva alegria a la vida es restaura. La llana de l’ovella torna a créixer a l'hivern, i després quan arriba el bon temps li tornen a esquilar, però la seva confiança és ara completament indestructible i continua "botant".

Simbologia[modifica]

L’ensenyança de la història és no deixar-se vèncer per les dificultats. La vida continua i pot canviar, o nosaltres podem fer-la canviar. El xai així ho veu i ho acaba enfrontant.

Producció[modifica]

El director i escriptor Bud Luckey va dissenyar i posar la veu (en el curt original, l’anglès) a tots els personatges, va compondre la música i va escriure la història. D'acord amb el comentari del director per Els Increïbles, Brad Bird volia introduir el curt animat amb Rick Dicker (el reubicador de superherois d’Els Increibles, també doblat per Luckey).

Aquest és el primer curtmetratge de Pixar amb un llançament teatral que inclou actuacions vocals amb paraules (Bobby McFerrin va fer una cançó a cappella per a Knick Knack). Totes les pel·lícules anteriors incloïen només música i efectes de so.

Com en moltes altres creacions de Pixar, trobem elements d'altres pel·lícules:

- El Ford Model T de l'esquilador apareix també en Cars. Es tracta de l'estàtua del fundador de Radiador Springs, Stanley.

- La i el braç de l'esquilador són les del dentista P. Sherman de Buscant a Nemo.

- Els peixos de l'estany són models usats també en Buscant a Nemo.

- El DVD de Cars conté una versió de Boundin' amb “Mater” com el borrallut i en “Rayo McQueen” com l'ovella.

Publicació de mitjans de comunicació teatrals i personal[modifica]

Per classificar-se per als 76è Premis de l'Acadèmia 2004, Pixar va organitzar el desembre de 2003 projeccions especials del curtmetratge als Teatres Laemmle de Los Angeles.

Boundin' va ser emès el 15 de març de 2005, en el llançament d’Els Increïbles de dos discs de col·leccionista de DVD, incloent comentaris de Bud Luckey, i el curtmetratge titulat “Who is Bud Luckey?”. La pel·lícula també es va estrenar com a part de la col·lecció de curtmetratges de Pixar, Volum 1 el 2007.

Premis[modifica]

2004: Premi Annie — Millor curtmetratge animat (va guanyar)

2004: Premi de l'Acadèmia — Millor curtmetratge animat (nominat)