Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Doodle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre gargots. Si cerqueu Google Doodle - un logotip de Google al·lusiu a un personatge o esdeveniment, vegeu «Logo de Google».

Un doodle és un dibuix fora de focus, que es fa mentre l'atenció d'una persona està ocupada en una altra cosa. Un doodle és un dibuix senzill que pot tenir el significat d'una representació concreta o pot tenir simplement formes abstractes.

Aquests exemples estereotipats de "doodles" (gargots) es troben en els quaderns de l'escola, sovint als marges, elaborats pels estudiants en somiar desperts o quan perden l'interès a classe. Altres exemples comuns de "doodles" es produeixen durant les llargues converses telefòniques si tenim un llapis i paper disponibles.

Aquests "doodles" fets a classe, inclouen versions de dibuixos animats dels professors i companys d'escola, de famosos de la televisió o de personatges de còmics, éssers ficticis, paisatges, figures geomètriques i patrons, textures, pancartes amb llegendes i animacions. Fetes en una seqüència d'escenes en diferents pàgines d'un llibre o quadern.

Etimologia[modifica]

La paraula 'doodle' va aparèixer per primera vegada al segle xvii per utilitzar-la com+simple+o 'babau'. Pot ser derivat de les paraules Dudeltopf o Dudeldop de l'Alemany, que significa +ximple 'o+fideu'.

El significat de ximple "s'utilitza en el títol de la cançó " Yankee Doodle ", originalment cantada per les tropes colonials britàniques abans de la guerra revolucionària americana. L'origen del verb també és de de principis del segle xviii, que significa "per estafar o fer el ridícul ".

El sentit modern va sorgir en la dècada del 1930 amb el significat de "perdre el temps", que des del segle XVII ha tingut el sentit de perdre el temps o mandrejar. A la pel·lícula Mr Deeds Goes to Town, Mr Deeds esmenta que "doodle" va ser una paraula inventada per descriure els gargots per ajudar una persona que pensa. D'acord a la pista de comentaris del DVD d'àudio, la paraula que s'utilitza en aquest sentit va ser inventada pel guionista Robert Riskin.

Efectes en la memòria[modifica]

Segons un estudi publicat a la revista científica 'Applied Cognitive Psychology ', els gargots poden ajudar a la memòria d'una persona pel fet de gastar només la suficient energia per a no somiar despert. Per tant, actua com un mediador entre l'espectre de pensar massa o pensar massa poc. L'estudi va ser realitzat pel professor Jackie Andrade, de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Plymouth, qui va informar que en el seu experiment va recollir 7,5% més d'informació gràcies als gargots, un 29% més de mitjana respecte al grup de sense doodles.

Doodles notables[modifica]

Molts presidents dels Estats Units (inclosos Thomas Jefferson, Ronald Reagan i Bill Clinton) han fet "doodles" a les reunions. El poeta i metge John Keats feia gargots en els marges dels seus informes mèdics. Samuel Beckett, Sylvia Plath, el matemàtic Stanislaw Ulam ... són també famosos pels seus "doodles".

Doodling és una constant que es repeteix a la comèdia de Larry David. En l'episodi 8è de la 5ª temporada de Curb Your Enthusiasm David declara que "no es pot treure per salvar la meva vida, però no obstant això, jo sóc un creador de doodles molt bo!. La llarga sèrie de comèdia Seinfeld, creada per Larry David i Jerry Seinfeld inclou un episodi notable titulat "The doodle", en què un tosc dibuix de George Costanza ofereix la posada en escena de la fricció posterior entre els personatges.

Google Doodles[modifica]

El gegant d'Internet, Google, ha donat una nova dimensió a la paraula al emprar "Doodles" a la seva pàgina principal, en certes ocasions.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Doodle


  • Gombrich, E. H. "Pleasures of Boredom: Four centuries of Doodles." In E. H. Gombrich, The uses of Images, 212-225. Phaidon: London 1999.
  • Spiegel, Alix (March 12, 2009): Doodling To Keep The Brain On Task
  • Hanusiak, Xenia (October 6, 2009): lost art of doodling
  • Jerome, Louie (November 20, 2007): Do You Doodle: Your Sketches Mai Be Giving Away Your Secrets]
  • Leong, Kristie (July 9, 2009): Doodling Ajuda: Memory?