Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Motor de gasolina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Animació d'un motor de quatre temps

El motor de gasolina o motor Otto és un tipus de motor alternatiu de combustió interna i d'encesa per espurna que utilitza l'explosió d'un combustible, provocada mitjançant una guspira, per expandir un gas empenyent així un pistó. N'hi ha de dos i de quatre temps. Es tracta d'una màquina amb un dispositiu cilindre-èmbol d'encesa per espurna que funciona segons el cicle ideal termodinàmic d'Otto. El seu rendiment real és d'entre un 25% i un 30%.

Requereix com a combustible hidrocarburs lleugers d'octanatge elevat i elevat poder calorífic, el més habitual és la benzina. Unes relacions de compressió més elevades, és a dir, un major recorregut dels pistons, fa augmenar el rendiment del motor, però cal trobar-ne les més adients, ni volums massa petits ni massa grans, ja que si són massa grans s'hi pot produir el fenomen de golpeteig.

S'usa a automòbils i motocicletes, a vehicles de tracció industrial, a aeronaus, a vehicles nàutics i agrícoles. Aquest motor és, junt al motor Dièsel, d'encesa per compressió, el més utilitzat avui en dia en automoció.

Funcionament del motor d'encesa per espurna de quatre temps[modifica]

El combustible s'injecta polvoritzat i mesclat amb el gas (habitualment aire o oxigen) dins d'un cilindre. La combustió total de 1 gram de gasolina es realitzaria teòricament amb 14,8 grams d'aire però com es impossible realitzar una mescla perfectament homogènia de ambdós elements se sol introduir un 10% més d'aire del necessari (relació en pes 1/16). Un cop dins del cilindre la mescla és comprimida. En arribar al punt de màxima compressió (punt mort superior o P.M.S.) es fa saltar una guspira, produïda per una bugia, que genera l'explosió del combustible. Els gasos tancats en el cilindre s'expandeixen empenyent un pistó que llisca dins del cilindre (expansió teòricament adiabática dels gasos). L'energia alliberada en aquesta explosió és transformada en moviment lineal del pistó, al qual, a través de una biela i la cigüela, és convertida en moviment giratori. La inèrcia d'aquest moviment giratori fa que el motor no es pari i que el pistó torni a empènyer el gas, expulsant-lo per la vàlvula corresponent, ara oberta. Per últim el pistó retrocedeix de nou permetent l'entrada d'una nova mescla combustible.



A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Motor de gasolina