Usuari:Oriol lacanonja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La maquinista[modifica]

La maquinista és una cançó composada l'any 1867 per Josep Anselm Clavé i Camps. Aquell any es va estrenar i es va interpretar fins a dinous vegades. En els primers concerts la cançó era coneguda com Lo taller de la maquinista. Clavé va dedicar la obra als treballadors de l'empresa La Maquinista Terrestre y Marítima, de Barcelona. La cançó era un himne a l'obrer. Clavé agafa de l'ideal del saint-simonisme on el cant col·lectiu restava lligat al món obrer per aconseguir una relació d'harmonia entre la vida al treball i la vida familiar. La lletra de la cançó està plena de referències al treball ben fet, a la importància de l'esforç com també al descans o a la llar. També conté una defensa de l'honor de l'obrer i en contra els estigmes d'aquesta classe social.

Cal destacar la forma musical que Clavé tria per escriure aquest himne a l'obrer: una polca corejada. No era el primer cop que Clavé utilitzava un ballable per escriure una peça solemne. També cal destacar l'ús de sons aliens a l'orquestra tradicional com són la campana o el martell sobre l'enclusa.[1][2]

La maquinista
Forma musical polca corejada
Llengua original català
Autor Josep Ansel Clavé i Camps
  1. Carbonell i Guberna, Jaume. Josep Anselm Clavé i el naixement del cant coral a Catalunya : 1850-1874 (en català). Barcelona: Galerada, 2000, p. 798. ISBN 8492273713. 
  2. Costal i Fornells, Anna. Les sardanes de Pep Ventura i la música popular a Catalunya entre la Restauració dels Jocs Florals i la Primera República (1859-1874) (tesi) (en català). Barcelona: Universitat Autònoma de Barcelona, 2014, p. 521.