Vés al contingut

Usuari:Pallares/a Paul Samuelson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

>>Biografia[modifica]

n (German: Friedrich-Ebert-Stiftung e.V.; Abbreviation: FES) is a German political party foundation associated with the Social Democratic Party of Germany (SPD), yet independent of it. Established in 1925 as the political legacy of Friedrich Ebert, Germany's first democratically elected President, it is the largest and oldest of the German party-associated foundations. It is headquartered in Bonn and Berlin, and has offices and projects in over 100 countries. It is Germany's oldest organisation to promote democracy, political education, and promote students of outstanding intellectual abilities and personality.

Samuelson, descendent d'immigrants jueus polonesos, va néixer d'un pare farmacèutic a Gary, Indiana . Es va traslladar a Chicago als vuit anys. Arribat tard a la Universitat de Chicago perquè encara no havia completat els exàmens trimestrals que li donaven accés al títol de batxillerat, es va matricular en un curs de recuperació en economia elemental, sota la supervisió d’ Aaron Director [1] .

A la universitat, va conèixer a aquells que després es convertirien en grans noms de la disciplina, com George Stigler, Milton Friedman i Allan Wallis . . . Va obtenir el Bachelor of Arts (llicència) el 1935 i el Master of Arts (Masters) l'any següent a la mateixa universitat. Va deixar Chicago abans de completar la seva tesi, una beca que li va concedir el Social Research Research Council, que el considerava un dels més brillants de la classe de 1935 . Com que aquesta beca està condicionada a l’elecció d’una universitat diferent de la que cursa el primer cicle, Samuelson tria la Universitat de Harvard . Més tard va escriure que aquesta elecció no es basava en raons racionals (" a la recerca de pedres velles cobertes d’heura "). Gairebé se’n va de seguida, de manera que la mirada al campus l’aconsegueix. " No podem dir que fos amor a primera vista », Va confiar més tard [2] .

Després va estudiar amb Joseph Schumpeter i Wassily Leontief, Alvin Hansen, i especialment EB Wilson, un físic, per qui tenia una estima considerable. També coneix algunes futures estrelles del món científic : entre els joves assistents i companys de classe, trobem John Kenneth Galbraith, Alan i Paul Sweezy, R. Aaron Gordon, Abram Bergson, Richard Musgrave, Shigeto Tsuru, Llyold Metzler, Robert Triffin, Richard Goodwin, James Tobin i alguns més [2] . La cohort de científics amb qui treballava en aquell moment no el va deixar indiferent i escriuria uns anys més tard : " Si Harvard ens va formar, nosaltres som els que vam fer Harvard. "

Va escriure la major part del seu llibre Foundations of economic analysis quan encara era només un estudiant de 22 anys que necessitava una tesi [3] . En realitat, aquest llibre constitueix la seva tesi doctoral, que es beneficia de la inestimable ajuda de qui esdevindrà la seva esposa, Marion Graford, i que serà estudiant d’economia com ell. La seva tesi li va valer el premi David A. Wells de la Universitat [4] . Els seus primers treballs li van aportar un ràpid reconeixement per part dels seus companys, com ara Interacció entre l’anàlisi multiplicador i el principi d’acceleració, publicat per la Review of Economic and Statistics, que li va valer la fama internacional immediata. En aquest article de l’exercici –editat per Aaron Hansen–, teoritza l’oscil·lació de Samuelson per descriure el cicle del negoci. Per tant, va obtenir el seu doctorat a Harvard.

El 1940 es va convertir en professor ajudant del departament d'economia i cap d'investigació de la secció històrica, administrativa i econòmica de Harvard. Un mes després, l' Institut Tecnològic de Massachusetts li va oferir una professora completa. Harvard no fa res per frenar-lo. Després de la Segona Guerra Mundial, el seu antic empresari va intentar almenys dues vegades fer-lo càrrec, però sense èxit. : rebutjarà l'oferta. Després, el professor emèrit de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, Samuelson, treballa per ampliar el departament d'economia d'aquesta institució. Va publicar el seu segon treball, L'Économique [5], el 1948. Aquest llibre continua sent el llibre de text d’economia més venut fins ara ; ha servit de manual de referència per a generacions d'estudiants [6] . Declararà el seu antic company de classe, George Stigler : " El professor Samuelson havia assolit la fama ; ara busca fortuna ". I el llibre aportarà milions de dòlars a la família Samuelson [7] .

La seva notorietat és cada vegada més gran, la que Peter Kenen va sobrenomenar el " nen etern terrible " [2] guanyar la Medalla John Bates Clark el 1947, atorgada per l' Associació Econòmica Americana a l'economista menor de quaranta anys que es creu que va contribuir més al progrés del pensament econòmic. Després de la guerra, Samuelson es va consolidar com un dels economistes més influents del govern dels Estats Units ; és particularment proper a John Fitzgerald Kennedy, que el converteix en el seu assessor econòmic de la Casa Blanca . La seva influència en l'economia també és educativa i ha contribuït directament o indirectament a la formació de joves estudiants, que s'han convertit en economistes de renom com Hernando de Soto [8], Edmund Phelps [9], Joseph Stiglitz, Robert Mundell [10], Jagdish Bhagwati [11] .

Un any després de la seva coronació, la Universitat de Chicago vol contractar-lo. Theodore Schultz, aleshores president del departament d'economia de l'esmentada universitat, li va escriure : " Tindrem, doncs, dos caps, dos pensaments, d’obediència filosòfica diferent, la vostra i la de Milton Friedman, i serà fructífera. ". Hi pensa, després declina l'oferta amb el pretext que el canvi, la polarització (que el faria extremista) i la inevitable controvèrsia serien una pèrdua de temps [12] .

Samuelson és un dels economistes més prolífics, amb diversos centenars d'articles pioners i dos llibres a favor seu. El que va ser la seva tesi es publicarà el 1947, en què denuncia les inconsistències i aproximacions del discurs econòmic clàssic i defensa la utilització de les matemàtiques per entendre millor els fenòmens econòmics. Explica com podem deduir de " lleis "A partir de comportaments individuals, i això en una perspectiva d'equilibri general, i formula matemàticament la teoria de" Tastades Walrasianes ".

Va ser elegit president de l' Associació Econòmica Internacional el 1965 .

Va guanyar el premi Nobel d'economia el 1970

« pour le développement de la théorie économique en statique et en dynamique et pour avoir élevé le niveau d'analyse en science économique »

[13] . És el tercer guanyador d’aquest premi després del primer concedit conjuntament el 1969 i el primer americà.

Contribucions a l'economia[modifica]

Descrivint-se com "l'últim generalista en economia" [14], Samuelson toca moltes àrees de l'economia.

« Probablement és l’autor contemporani que ha influït més en aquest punt de vista, ja que hi ha poques àrees de l’economia que no hagi abordat d’una manera o d’una altra. »

[15] És particularment reconegut pel seu treball sobre la inflació, que considera un dels majors perills per a les societats occidentals, però també té por de la psicosi de la deflació, que probablement és igual de perjudicial.

Cercant els fonaments microeconòmics de la macroeconomia, es considera que és un dels iniciadors del " síntesi neoclàssica ". Així donà el seu nom a un model que utilitza l' efecte multiplicador keynesià i el principi de l'accelerador (" Oscil·lador Samuelson "). La interacció d'aquest multiplicador i aquest accelerador pot generar cicles (o " oscil·lacions ”), L’origen del qual és endogen, a causa de problemes de conducta i coordinació.

Finalment, el 1958, amb Maurice Allais el 1947 i després Peter Diamond el 1965 , va estar a l’origen de models de generació imbricats que han trobat nombroses aplicacions en macroeconomia (creixement, pensions, migració, medi ambient) i més recentment en teoria (inflació, senyoratge i deute públic).

La seva participació en el desenvolupament del model de Heckscher-Ohlin-Samuelson condueix a la teorització del fet que el comerç entre països es deu a diferències en les seves dotacions en factors de producció, més que no pas a les seves pròpies característiques, com ja va suggerir David . En el camp de la teoria del comerç internacional, va qüestionar els avantatges comparatius en un article publicat el 2004. Va desenvolupar allà el que va anomenar " acte II ”En un model aplicat a les relacions entre la Xina i els Estats Units [16] . Aquesta anàlisi completament innovadora desestabilitza la creença en els beneficis automàtics del comerç internacional en hipotetitzar que els Estats Units podrien ser els perdedors a llarg termini del comerç amb la República Popular de la Xina . De fet, la Xina aprofitant les transferències tecnològiques i el fenomen de la imitació augmentaria els sectors : la seva especialització seria equivalent o fins i tot superaria a l'especialització nord-americana (trobem més o menys el model de recuperació econòmica descrit per Alexander Gerschenkron ). Aquesta tesi va suscitar moltes reaccions [17] . [[Categoria:Membres de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units]] [[Categoria:Premis Nobel d'Economia]] [[Categoria:Professors de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts]] [[Categoria:Economistes estatunidencs]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]

  1. Il va se confier en disant : « je naquis à l'économie le 2 janvier 1932, ce qui veut dire que, chronologiquement, j'avais 16 et demi ». Cf. Leonard Silk, Après Keynes : 5 grands économistes, Ed. Organisation, Paris, 1978
  2. 2,0 2,1 2,2 Leonard Silk, Après Keynes : 5 grands économistes, Ed. Organisation, Paris, 1978
  3. Leonard Silk, Après Keynes: 5 grands économistes, Ed. Organisation, Paris, 1978
  4. Une anecdote célèbre mais jamais confirmée dit qu'à la fin de sa soutenance de thèse, Schumpeter se serait tourné vers Leontief et lui aurait demandé : « Alors, Wassily, tu crois qu'on va être reçus ? »
  5. Economics: an Introductory Analysis, 1948, (nombreuses rééditions), traduction française sous le titre L'Économique, Paris, A. Colin, 1983, puis, en collaboration avec W. Nordhaus sous le titre Économie, Paris, Economica, 2000
  6. Ce livre est un de ceux qui aura suscité le plus de polémiques dans la discipline économique. Leonard Silk, Après Keynes : 5 grands économistes, Ed. Organisation, Paris, 1978
  7. Idem
  8. Jeremy Clift, Écouter les chiens qui aboient in FMI, Finances et développement, déc. 2003
  9. Samuelson témoigne qu'il faisait des conférences dans Amherst College dans le souci de l'avoir au MITL'académie Nobel distingue les travaux de l'économiste néokeynésien Edmund Phelps par Jean-Paul Fitoussi, Le Monde, 11 octobre 2006
  10. Laura Wallace, Un économiste en avance sur son temps in FMI, Finances et développement, sept. 2006
  11. FMI, Finances et développement, sept. 2005
  12. Leonard Silk, Après Keynes : 5 grands économistes, Ed. Organisation, Paris, 1978
  13. «The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 1970» (en anglès). Nobelprize.org (site officiel). [Consulta: 20 maig 2012].
  14. «Les rouages de l'économie / Jean-Marie Albertini - Sudoc». www.sudoc.fr. [Consulta: 16 gener 2020].
  15. Bernard Guerrien, Dictionnaire de l’analyse économique, La Découverte, 2002, p. 467
  16. Paul Samuelson «Where Ricardo and Mill Rebut and Confirm Arguments of Mainstream Economists Supporting Globalization» (en anglès). Journal of Economic Perspectives, 18, été 2004, pàg. 135–146 [Consulta: 18 juin 2008].
  17. Une critique de Arvind Panagariya