Vés al contingut

Usuari:Paumesonero

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Riu Sella. Aquest riu neix als pics d’Europa en a la regió de Castella i Lleó a la localitat de Fonseya i desemboca al mar cantàbric entre la punta del caballo i la playa de Santa Marina formant la ria de Ribadesella. Els afluents més importants del riu son el riu Ponga, el riu Piloña, el riu Güeña i el riu Dobra E riu Sella mesura 59,6 km d’allargada i te un caudal mig de 42,79m3/s.

El riu atravessa principalment els pobles de Ribadesella, Arriondas, Cangas de Onís i Casielles.

Activitats que s’hi podenRiu sella realitzar: En el riu Sella cada mes d’agost se celebra el descens internacional amb piragua, i es un bon lloc per pescar.

Història del descens: Tot va començar quan Dionisio de la huerta, en 1929 va arribar a la seva casa del poble Coya, i de camí va veure una piragua plegable i va tenir la idea de utilitzar-la per baixar el riu. Va decidir fer una excursió per el riu Piloña desde coya fins a Infiesto, la excursió va durar 2 hores i mitja, va recorre 5 km. Més tard va demanar a un dels seus amics si l’acompanyava fins a Arriondas en una piragua amb flotadors, van tardar 7 hores en fer 14 km, pero es va fer de nit i ho van deixar per a una altre ocasió. Aquesta vegada van ser Dionisio, Alfonso Argüelles i Manés Fernández, van tardar 7 hores ja que paraven per compartir les seves experiéncies i contemplar el paisatge.

L’any següent es va celebrar la primera edició del descens del riu des de Infiesto i Ribadesella. En 1931 la meta estava en Ribadesella i se sortia Soto de Dueñas entrant en el Sella en Arriondas, en total van recorre 25 km i van tardar 4 hores i 12 minuts. En 1932 es fixa el que sería el recorregut definitiu, entre el pons de Arriondas i Ribadesella, 19 km de descens, hi van participar 13 palistes que venien de Oviedo, Ribadesella, Infiesto i Gijón. Més tard es va paralitzar el descens per la guerra cívil entre 1936 i 1943. En 1951 es van inscriure per primera vegada palistes extrangers, els italians del Circolo Canottieri tirrenia de Roma, els portuguesos i els francesos. En 1955 es va inscriure un equip d’un altre continent, el Cubà.

En 1994 van partipicipar mes de 1,400 participants.

Fauna: En el riu hi ha nombroses espècies d’àmbit estrictament terrestre que troben refugi i aliments en els sots i els matolls prop del riu. També existeixen espècies de medi aquàtic com la truita de riu, algunes aus i insectes. Destaquen nombroses especies d’aus. La que mes destaca es el Marti Pescador. També destaca les diferents espècies de bugadera: la bugadera blanca i la bugadera cascadenya, son abundants a les roques del riu per la caça d’algun insecte com ara efèmeres, libèl•lules, odonats etc. Una altre espècie d’au es la merla d’aigua, no tan comú, que se sumergeix per caçar algun insecte o crustàcis. Per últim està el avió ribera, que caça insectes i nidifica els caus. Pel seu precari estatus poblacional ha sigut inclosa en el catàleg d’espècies amenaçades.


Entre els mamífers destaca el principal predador del riu, la llúdriga que es una experta pescadora. També està en el catàleg d’espècies protegides.