Usuari:Shub/proves/Fons Albert Viladot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Vida catalana
Portada del núm. 9 de Vida catalana (Mèxic D.F., 1946)

El Fons Albert Viladot, també anomenat Fons de Publicacions Clandestines Albert Viladot, és una col·lecció de publicacions clandestines de l'època franquista recollides pel periodista Albert Viladot i Presas i donades per la seva família a la Universitat Autònoma de Barcelona. Es conserva al Centre de Documentació de la Comunicació (CEDOC), a l'edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

Història[modifica]

L'origen de la col·lecció, formada per premsa i altra documentació diversa, fou l'interès d'Albert Viladot per estudiar i donar a conèixer la publicació de material polític de caire antifranquista i, per tant, de signe clandestí, que es va produir a Espanya i a la resta del món durant el franquisme i la transició. El mateix periodista havia anat aplegant el material des de la seva època d'estudiant, i el conservava, classificat, al seu domicili particular de Barcelona. Són fruit de les seves investigacions la tesi de llicenciatura Història del nacionalisme català i de la seva premsa clandestina en la postguerra (1939-1951)[1] i el llibre Nacionalisme i premsa clandestina: 1939-1951[2], així com diversos articles de recerca a revistes com L'Avenç i Randa[3].

A la mort d'Albert Viladot, la seva esposa, Marià Àngels Solé i Sanosa, cedí la col·lecció al Centre de Documentació de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona en el decurs d'un acte d'homenatge celebrat a la Facultat de Ciències de la Comunicació el 13 de maig de 1993. Una mostra del fons es va exposar durant uns dies a la Facultat i més tard a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya[4][5].

Placa Viladot
Placa en record d'Albert Viladot a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

El llegat constava d'unes dues-centes caixes d'arxiu i diverses carpetes i baguls. Els materials havien estat ordenats per les organitzacions que els havien publicat. En una primera avaluació, es van comptabilitzar unes 1.200 revistes del període 1939-1977 i milers de documents solts (informes, fulls volants, octavetes, fullets, circulars...)[6].

El donatiu va quedar dipositat al CEDOC, que es va fer càrrec de la seva revisió i catalogació amb la intenció de posar-lo a disposició d'historiadors i politòlegs. Els materials es van classificar per tipus de suport (llibres, fulls solts, revistes...) i es van inventariar.

Pel que fa a la part més important del llegat, les publicacions periòdiques, unes 1.450 capçaleres en total, en coincidir molts dels títols amb els que ja hi havia al CEDOC, sempre que va ser possible es van unificar i completar les col·leccions.

Els títols nous que aportava el fons Viladot, uns 850, es van catalogar i es van incorporar al catàleg col·lectiu de les biblioteques de la UAB. Per mantenir-ne la unitat, se'ls va assignar un número de registre a partir d'una xifra determinada, i es van conservar en les caixes d'arxiu d'origen. L'any 1998 es va publicar un catàleg que recull els 850 títols[7], concebut com una guia útil per als investigadors. La col·lecció es manté actualment oberta, és a dir, quan s'han trobat nous números d'aquestes revistes, s'han afegit a la col·lecció existent.

Durant la inauguració oficial de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, el 28 de juny de 2002, es va descobrir una placa commemorativa en record d'Albert Viladot, el text de la qual esmenta el seu donatiu[8].

La col·lecció[modifica]

La col·lecció recull publicacions de grups d'oposició política a la dictadura del general Franco, d'ideologia política molt variada: des de grups comunistes i trotskistes fins al carlisme antifranquista. La gran majoria es va publicar en la clandestinitat, o bé a l'exili. Si bé algunes publicacions tractaven de mantenir una periodicitat regular, moltes d'elles apareixien esporàdicament o bé van tenir una vida efímera. També cal destacar que la qualitat de la impressió és molt variada: es troben des de publicacions ben impreses fins a documents pràcticament il·legibles, per les condicions precàries en què van ser elaborats.

L'àmbit geogràfic també és molt variat: Catalunya, País Valencià, Madrid, País Basc, París, Mèxic... Pel que fa a l'àmbit cronològic, la col·lecció se centra en el període franquista, però també abasta títols publicats durant la transició i fins als primers anys noranta.

La col·lecció és singular pel seu volum, la varietat de les procedències i també per la raresa de molts dels seus títols, pràcticament introbables en altres centres documentals. Alguns dels factors que expliquen la seva raresa són les dificultats d'impressió i distribució, el tiratge limitat, la perillositat de conservar aquests documents en plena dictadura i la pròpia fragilitat física dels exemplars.

Publicacions destacades[modifica]

El Requete
Portada del núm. 11 de El Requete de Cataluña (Barcelona, 1959)

ddddddddddddddddddddddddddddddddddd

Digitalització[modifica]

Una part de les publicacions periòdiques que componen el Fons Albert Viladot (782 títols) han estat digitalitzades pel Servei de Biblioteques de la UAB i es poden consultar al Dipòsit Digital de Documents (DDD)[9].

Referències[modifica]

  1. Tesi de llicenciatura: http://cataleg.uab.cat/record=b1049455~S1*cat [Consulta: 4 de desembre de 2013]
  2. Albert Viladot i Presas. Nacionalisme i premsa clandestina: 1939-1951. Barcelona: Curial, 1987
  3. Vegeu, per exemple, Albert Viladot. "La repressió anti-protestant a la postguerra", L'Avenç, núm. 66 (des. 1983), p. 40-44 i Albert Viladot. "Randa, revista clandestina", Randa, núm. 20 (1986), p. 185-187
  4. "La Facultat de Ciències de la Comunicació homenatja demà Albert Viladot", Avui, 12 de maig de 1993, p. 20
  5. "La família d'Albert Viladot cedeix a la UAB el seu fons de publicacions antifranquistes", Avui, 14 de maig de 1993, p. 22
  6. Joan B. Culla i Clarà. "El Fons Albert Viladot, al Cedoc", Biblioteca informacions, núm. 5 (nov. 1993), p. 3
  7. Catàleg de les publicacions periòdiques del Fons Albert Viladot, [edició a cura de la Secció de Processament Tècnic del Servei de Biblioteques de la UAB]. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions, 1998
  8. "La UAB inaugura la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General", Avui, 29 de juny de 2002, p. 24
  9. Fons Albert Viladot al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (782 títols) [Consulta: 5 de desembre de 2013]

Bibliografia[modifica]

  • Joan B. Culla i Clarà. "El Fons Albert Viladot, al Cedoc", Biblioteca informacions, núm. 5 (nov. 1993), p. 3. Disponible en línia a: https://ddd.uab.cat/pub/bibinf/bibinf_a1993n5.pdf [Consulta: 4 de desembre de 2013]
  • Catàleg de les publicacions periòdiques del Fons Albert Viladot, [edició a cura de la Secció de Processeament Tècnic del Servei de Biblioteques de la UAB]. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions, 1998. Disponible en línia a: https://ddd.uab.cat/record/15223 [Consulta: 4 de desembre de 2013]

Enllaços externs[modifica]

[[Categoria: Premsa històrica]]