Usuari:ViquipèdiaEditor/proves/Pedro Jesús Teruel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Pedro Jesús Teruel (Lorca, 23/12/1971) és filòsof, professor titular a la Universitat de València. La seva recerca s'ubica en la cruïlla entre la teoria del coneixement, l'antropologia filosòfica i la neurociència. Des del punt de vista historiogràfic, els seus estudis se centren en la història del pensament alemany d'Immanuel Kant a Martin Heidegger.

Biografia[modifica][modifica]

La seva formació acadèmica tingué lloc a Espanya, Holanda, Itàlia i Alemanya. Assolí el Doctorat en Filosofia, amb menció europea, amb una Tesi doctoral sobre el tractament del problema ànima-cos a l'obra kantiana (Universidad Nacional de Educación a Distancia, Madrid, 2006). El 2010 s'especialitzà en l'àmbit del problema ment-cervell amb un màster en Neurociència i Biologia del comportament (Universidad "Pablo Olavide", Sevilla).

Rere un període com a becari de recerca i professor ajudant, del 2006 al 2009 fou professor a la Universitat "San Antonio" de Múrcia. Del 2010 al 2013 fou professor a la Universitat CEU "Cardenal Herrera" en el seu campus d'Elx. Ha sigut visiting professor a la Università degli Studi di Verona (2010) i a l'Escuela de Filosofía de Madrid (2011, 2019); visiting researcher a la Humboldt-Universität de Berlín (2003, 2004), a l'Acadèmia Internacional de Filosofia de Santiago de Xile (2009), a la Universitat d'Oxford (2017) i a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Viena (2018).

Del 2013 al 2018 ha sigut professor ajudant doctor al departament de Filosofia de la Universitat de València, del qual és professor titular des del 2018. La seva docència se centra en la història de la filosofia alemanya, de Kant a Heidegger. A banda de les ocupacions docents, ha coordinat la mobilitat internacional del Grau en Filosofia (2015-2019), la Unitat docent de Filosofia (2016-2019) i el certamen nacional de Filosofia "Universitat de València" (2015-2019).

Ha sigut director fundador de la Revista de Estudios Kantianos i organitzador principal de diverses activitats científiques, com ara el IV Congrés internacional de la SEKLE (2018). És membre de la Junta directiva de la Sociedad de Estudios Kantianos en Lengua Española i de la Junta directiva de la Kant-Gesellschaft.

Obra[modifica][modifica]

La seva obra es desenvolupa en cinc vessants. El primer abasta els estudis al voltant de la filosofia kantiana, amb particular interès pel seu vessant teòric i les connexions amb qüestions epistemològiques actuals. Una segona línia se centra en la filosofia alemanya post-kantiana, amb èmfasi en la fenomenologia i la psicoanàlisi. Ambdues connecten amb el problema ment-cervell en l'encreuament entre epistemologia, antropologia filosòfica i neurociència. Una quarta línia aborda el replantejament de l'idealisme transcendental des del punt de vista del naturalisme. La cinquena línia aborda el diàleg amb la cultura contemporània, des de perspectives com ara la filosofia de la música, del cinema o de l'educació.

Ha integrat diversos equips de recerca finançats en convocatòries privades i públiques. Entre aquestes es troben projectes sobre neurofilosofia, neuroeducació i filosofia de la intel·ligència artificial duts endavant al departament de Filosofia de la Universitat de València i finançats pel Ministeri d'Economia i Competitivitat i pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d'Espanya.

Monografies[modifica][modifica]

  • Mente, cerebro y antropología en Kant. Tecnos, Madrid 2008.
  • Filosofía y ciencia en Hipatia. Gredos, Madrid 2011.

Volums col·lectius com a editor[modifica][modifica]

  • Kant y las ciencias. Biblioteca nueva / Universidad Complutense, Madrid 2011.
  • Cerebro, mente, cuerpo, persona. Antropología cinematográfica. CEU Ediciones, Madrid 2012.
  • Ingmar Bergman, buscador de perlas. Cine y filosofía en la obra de un maestro del siglo XX [amb Ángel Pablo Cano]. Morphos, Murcia 2008, 2009.
  • La inquietud del pensar. Enseñar filosofía en el siglo XXI [amb Elena Cantarino, Ana Lucía Batalla i Jaime Ibáñez]. Comares, Granada 2017.

Capítols de llibre i articles científics[modifica][modifica]

Ha publicat desenes de capítols de llibre i articles científics en castellà, valencià, alemany, italià i anglès. Entre les editorials es troben Biblioteca Nueva, Tecnos, Comares, Anthropos, Herder, Felix Meiner i De Gruyter; entre les revistes, Pensamiento, Daímon, Cuadernos salmantinos de filosofía, Anuario filosófico, Thémata, Naturaleza y libertad, Diálogo filosòfico, Anales del seminario de historia de la filosofía, RAFIR, Quaderns de filosofia, Kant-Studien, Studi kantiani, Estudos kantianos i Philosophical Readings.

Traduccions[modifica][modifica]

Les seves traduccions de l'alemany i l'italià al castellà i al valencià abasten obres centrades en el trajecte que mitjança entre Kant i Heidegger. Entre elles es troben textos clàssics així com contribucions contemporànies.

Llista actualitzada de les publicacions.

Conferències i entrevistes[modifica][modifica]

Ha intervingut com a ponent en congressos internacionals a Espanya, Itàlia, Alemanya, Liechtenstein, Àustria, Mèxic i Xile. A banda dels marcs especialitzats, ha pronunciat conferències de temàtica filosòfica en fòrums oberts al públic en centres culturals, biblioteques, museus i auditoris; entre ells, el centro cultural "Gloria Fuertes" (Madrid), el Museo de la Evolución humana (Burgos) i el Palau de les Arts (València). Com a autor d'articles d'opinió ha col·laborat amb els diaris La verdad de Múrcia (2006-2009), Información d'Elx (2012-2013), La verdad d'Alacant (2012-2013) i Levante de València (2013-). Ha sigut entrevistat en diversos mitjans audiovisuals, com ara Tele Elx, Onda regional de Múrcia, la cadena SER i Radio Nacional de España.

Enllaços[modifica][modifica]

Categoria:Filosofia Categoria:Filosofia de l'edat contemporània Categoria:Filosofia de la ment Categoria:Filòsofs espanyols Categoria:Persones vives