Usuari Discussió:Bongos~cawiki

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Plantilla:Si us plau, no esborreu aquesta línia

La sarsuela és un gènere musical teatral típic d’Espanya on es divideix en dos períodes:

Apareix al segle XVII i va rebre aquest nom perquè es va representar en un lloc reial. Està formada per parts cantades i parlades, de manera similar a l’opéra-comique francesa o al singspiel alemany. La llengua principal en que s’interpreta la sarsuela és el castellà, tot i que també es canta amb altres llengües d’Espanya com el català. Algunes de les primeres sarsueles eren amb texts de Calderón de la Barca i música de Juan Hidalgo. Tot i ser típica d’Espanya, Cuba i Filipines ha adaptat la Sarsuela a la seva cultura. I també s’ha difós pels països llatinoamericans.


Taula de continguts

* La sarsuela als Països Catalans
* Compositors de la Sarsuela
* Multimèdia



La sarsuela als Països Catalans[modifica]

Doña Francisquita
Doña Francisquita

Als Països Catalans la sarsuela va ser coltivada a finals dels segle XVII, especialment a Barcelona i a València. A Palma de Mallorca arriba una mica més tard i durant el segle XVIII es destacaren Carles Julians, a Palma de Mallorca, i Joan Baptista Colomes, a València.

Les primeres representacions al País Valencià comencen al segle XIX. Dos dels teatres típics del país on es representaven les sarsueles eren el Teatre Principal de València i el Teatre Principal d'Alacant. Amb l'entrada del segle XX es compten a València més de 10 teatres dedicats a la sarsuela, entre els que cal destacar, a banda del Principal, el Teatre Princessa o el Teatre Russafa. Hi va haver locals especialments dedicats a la sarsuela en català, com ara el Teatre Novedades, el Teatre Regional o el Nostre Teatre. Les primeres representacions a Barcelona comencen al 1850, i cap al 1852-53 el Liceu va programar 8 sarsueles, entre elles la primera coneguda en català: La tapada del Retiro, de Nicolau Manent. També a finals del segle XIX comencen a deixar-se sentir les influències de l'estètica modernista en les arts catalanes.



Compositors de la Sarsuela[modifica]



Multimedia[modifica]

CARLOS MARIN ZARZUELA "La verbena de la Paloma"

El teu compte serà reanomenat[modifica]

20:29, 17 març 2015 (CET)

Compte canviat de nom[modifica]

03:25, 21 abr 2015 (CEST)