Vés al contingut

Verutum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'armaVerutum
Tipusjavelina
País d'origenAntiga Roma.
Història de servei
En serveiDes de segle iii aC - segle ii aC
OperadorsLegionaris romans, altres forces influenciades per Roma.
GuerresRepública Romana i Imperi Romà
Especificacions
Longitud1-1,1 m

Verutum (en plural, veruta) és el terme llatí que utilitzaven a l'antiga Roma per fer referència a una javelina curta utilitzada per l'exèrcit romà. El verutum era utilitzat pels vèlits per a labors de fustigació, en lloc del pílum més pesat que usaven els hastats i els principes per fer mal a l'enemic abans d'enfrontar-se en combat cos a cos.

Aquesta arma va ser adoptada dels samnites i dels volscs. La longitud del verutum era d'uns 1,1 metres de llarg, molt més curt que els 2 metres del pilum. La seva punta mesurava al voltant de 13 centímetres de llarg, i podia ser completament de ferro o simplement estar revestida de metall.

Durant els segles iii i ii aC, la infanteria lleugera romana coneguda com a vèlit solia implicar set veruta per persona al combat. Van resultar ser armes bastant efectives, fins i tot contra els elefants de guerra, com va quedar demostrat a la Batalla de Zama. A la fi del segle II aC el verutum va deixar d'utilitzar-se alhora que van desaparèixer els vèlits com a unitat militar, si bé la javelina va tornar a introduir-se en l'arsenal militar romà en les últimes etapes de l'Imperi.

Referències[modifica]

  • Carr, Thomas Swinburne (1836). A manual of Roman antiquities, Oxford: Oxford University Press, p. 234 note.[1]
  • Glossary of Latin Words, Bible History Online.[2]