Vés al contingut

Villano de Las Encartaciones

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de raça de gos Villano de Las Encartaciones
Generalitats
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata

El Villano de Las Encartaciones és una raça de gos espanyola originària de la comarca de les Encartaciones (Biscaia), Àlaba, zona oriental de Cantàbria i nord de Castella i Lleó.

Característiques[modifica]

Es tracta d'un gos tranquil, bon guardià, però no agressiu amb les persones del seu entorn. És rústic, valent i fàcil d'ensinistrar. Tradicionalment ha estat dedicat a la captura de caps de bestiar i a la caça major.

Aconsegueixen la seva grandària final amb menys d'un any, uns 60-65 centímetres d'altura a la creu, el seu pes sol rondar els 35 quilograms. El seu pelatge sol ser atigrat amb betes vermelloses i grises, i alguns el tenen gairebé negre per complet.

Orígens[modifica]

Aquest gos va sorgir quan els ramaders de les Encartaciones van seleccionar determinats encreuaments de l'antic Alà espanyol, buscant un gos de presa més lleuger, ràpid, de presa potent i capaç de seguir als caps de bestiar per la muntanya durant llarg temps. Aquests gossos mai s'han dedicat a les baralles, de fet han precisat treballar en equip amb els seus congèneres i s'han desenvolupat en un entorn rural i familiar.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Villano de Las Encartaciones