Villorbina

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Villorbina
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud666 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFreixinet (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 55′ 09″ N, 1° 35′ 13″ E / 41.91908°N,1.58682°E / 41.91908; 1.58682
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC17578 Modifica el valor a Wikidata

Villorbina és una masia que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català de Riner (Solsonès).[1]

Descripció[modifica]

La capella

Masia de planta rectangular i teulada de dues vessants amb orientació nord-sud. La façana principal, al sud, té una porta d'arc de mig punt adovellada i al primer pis grans finestres allindades amb les dades de 1600 i de 1727. La planta baixa està coberta amb volta de canó i sòl de pedra. Al primer pis les estances que no estan reformades, conserven el sòl de pedra (grans lloses rectangular tallades). Quasi totes les portes interiors porten la data a la llinda (del final del segle xvii i començament del segle xviii). A la cara est s'hi ha obert una porta, ara la principal, amb una escala exterior de pedra. A la cara sud- oest hi ha grans terrasses amb barana de pedra construïdes recentment. Adossada a la casa hi ha una capella dedicada a Sant Tiburci. És de planta rectangular i teulada a dues vessants. La porta principal es troba a l'est, és un arc de mig punt adovellat; a un nivell superior s'ha obert un balcó i corona la façana un campanar d'espadanya d'una obertura. És d'una sola nau coberta amb volta de canó i amb l'absis pla. A l'altar major hi ha una imatge del Sant patró. El terra és de pedra, grans lloses rectangulars, i el parament és de carreus irregulars units amb morter.[2]

Notícies històriques[modifica]

Aquesta zona on hi ha la masia de Vilurbina, formava part del territori organitzat i repoblat els segles xi-xii.[2]

Referències[modifica]

  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 «Masia de Vilurbina». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 setembre 2014].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Villorbina