Viquipèdia:Avaluació d'articles/Megalitisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Megalitisme[modifica]

Megalitisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hola. Us agrairia que li donessiu un cop d'ull a aquest article. Algunes parts són traduccions dels articles Megalitismo i Megalito de la wikipedia en castellà; però s'hi ha afegit informació i referències, i s'ha reestructurat el contingut. A veure si amb les vostres esmenes pot esdevenir un article bo o de qualitat.--Sa monea (disc.) 12:59, 10 oct 2013 (CEST)[respon]

De moment un clàssic: Donar-li un cop d'ull a [1] crec que hi ha 3 o 4 errors "reals". Salut! --Jey (disc.) 22:08, 10 oct 2013 (CEST)[respon]

Fet Fet! Moltes gràcies! No coneixia aquesta eina.--Sa monea (disc.) 09:17, 11 oct 2013 (CEST)[respon]

Hola! alguns comentaris.
"Circa" no va en cursiva, si no vaig errat.Fet Fet!
Diria que és "l'Àsia" i "l'Àfrica", caldria corregir-ho arreu.Fet Fet!
Creus que seria interessant afegir una secció de "Pseudociència"? (veges article de es-wiki).
Felicitats per l'article.--Arnaugir (discussió) 22:39, 16 oct 2013 (CEST)[respon]

Hola, moltes gràcies! Respecte a afegir una secció de pseudociència, no crec que sigui necessari. A l'article de es-wiki hi ha un apartat de "Ciencia o pseudociencia" on es parla de teories arqueoastronòmiques, que és un tema que també es tracta a l'article de la viquipèdia a l'apartat "Arqueoastronomia". Pel que fa a teories veritablement pseudocientífiques, cal dir que els articles Piràmides d'Egipte o Civilització maia, per exemple, que són temes que també compten amb molta bibliografia pseudocientífica, no disposen d'una secció per aquestes qüestions.--Sa monea (disc.) 10:22, 18 oct 2013 (CEST)[respon]

Hola, m'he mirat l'article i et volia fer algunes propostes per a millorar-lo:
  • La introducció, el primer paràgraf està bé, però el segon és un pèl massa tècnic i, des del punt de vista d'un usuari/lector no versat en aquests temes, no m'anima a continuar llegint. No podries incloure aquesta informació en un apartat sobre arqueologia/teories (o el títol que vulguis)? Fins i tot et proposaria d'ampliar aquesta informació, que es coneix poc.Fet Fet!
  • La introducció de "Megalitisme a Europa, la Mediterrània Occidental i el Magrib" parla dels diferents tipus de construccions però no les descriu, està millor l'apartat "Tipologies", on afegeixes una descripció. Jo treuria el 4t paràgraf, ja que mareja una mica i no m'explica gran cosa i faria servir la informació per a ampliar l'apartat de tipologies.Fet Fet!
  • Afegiria algun comentari sobre Amèrica, és l'únic continent sobre el qual no es diu res. Encara que no hi hagin trobat restes similars i que els períodes històrics i prehistòrics d'Amèrica no concordin exactament amb la resta del món, estaria bé afegir aquesta informació, ja que habitualment no es comenta enlloc.
  • Redistribuiria algun dels apartats, com ho fan a l'article alemany (Megalithkultur), on la informació queda molt clarament definida: Cronologia, Tipologia i termes tècnics (ordenat segons els tipus de construcció) i Àrees geogràfiques, en el cas del teu article proposaria (no necessàriament en aquest ordre):
    • Cronologia (separant per subapartats d'àrees geogràfiques i/o continents, potser estaria bé fer una taula, seria més gràfic), d'aquesta manera s'aprecia més ràpidament l'evolució cronològica arreu del món i es pot comparar més fàcilment. També afegiria un subapartat sobre el megalitisme avui dia (com a l'article en francès Mégalithisme), i potser algun comparatiu sobre què passava a la resta del món en determinades èpoques (com el comentari que fas sobre els ziggurats mesopotamis i les piràmides egípcies, és molt interessant i no ho inclouen quasi enlloc).
    • Tipologia (a l'article alemany afegeixen un subapartat sobre tombes excavades a la roca, en alemany "Felsgräber", comenten a l'apartat que no se sap si són un precedent de la cultura megalítica mediterrània o son contemporànies, també podria anar a l'apartat anterior si afegeixes el comparatiu històric).
    • Procés de construcció.
    • Manifestacions artístiques associades al megalitisme.
    • Arqueoastronomia.
    • Megalitisme a Europa, la Mediterrània Occidental i el Magrib.
    • Megalitisme a l'Àsia.
    • etc (resta)
  • A la part d'Europa afegiria alguna cosa sobre Catalunya.

--Luna92 (disc.) 10:53, 21 oct 2013 (CEST)[respon]

  • Potser es podria posar alguna cosa de la Cova d'en Daina, em sembla que és un dels dòlmens destacats del territori català. I també considero que convindria completar la introducció, que pel meu gust és molt breu i hi manca explicar breument les característiques del megalitisme a cadascuna de les zones amb què posteriorment es divideix l'article. --Medol (disc.) 15:53, 24 nov 2013 (CET)--Medol (disc.) 16:11, 24 nov 2013 (CET)[respon]