Viquiprojecte:Miró/Operació GLAM/Informe final

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte:Miró/Operació GLAM
Viquipèdia
Wikimedia Commons
Amical Wikimedia Fundació Joan Miró



Tasques realitzades i grau d'assoliment dels objectius[modifica]

Els objectius d'aquest viquiprojecte foren els següents:

  1. Difondre les dades obtingudes de l’auditoria realitzada durant l’estiu de l'any 2013 i presentar el projecte a nivell internacional.
  2. Posar a l’abast de la societat coneixements de qualitat sobre la figura i l’obra de Joan Miró —generats a la mateixa Fundació Joan Miró— servint-se de la Viquipèdia i els seus projectes germans.
  3. Millorar la presència i la qualitat dels continguts mironians a la Viquipèdia en idiomes on s'ha observat un elevat interès per la figura i l'obra de Joan Miró i la informació disponible és força millorable, com el rus o el japonès.
  4. Promoure l’edició voluntària de la Viquipèdia entre els conservadors i altres treballadors de la Fundació.

Per tal d'avançar en el seu accoliment, es realitzaren diverses accions:

  1. L'auditoria realitzada l'any 2013, així com les tasques realitzades durant el present viquiprojecte es donaren a conèixer a la comunitat catalana i internacional mitjançant escrits en blogs,[1][2] així com en una presentació pública al Social Media Week Barcelona 2014.[3] A més, es va presentar una proposta de comunicació sobre el viquiprojecte a Wikimania 2014,[4] que malgrat no ser acceptada, fou escollida com a comunicació de reserva en el cas d'algun imprevist durant el congrés.
  2. S'ha dut a terme una recerca dels materials disponibles sobre Joan Miró i la seva obra, posant especial èmfasi en aquells elaborats per la mateixa Fundació Joan Miró que eren susceptibles d'ésser posats a l'abast de la ciutadania mitjançant la Viquipèdia i els seus projectes germans mitjançant l'ús de les autoritzacions OTRS. La tria de materials i uns contactes inicals amb els seus autors sobre possibles canvis de llicència estan fets, però la complexitat del procés d'autorització han actuat en la nostra contra, de tal manera que tan sols s'ha aconseguit rellicenciar un text durant el desenvolupament del viquiprojecte (el catàleg d'Haver fet un lloc on els artistes tinguin dret a equivocar-se). No obstant això, aquest és un procés lent, i la satisfacció d'haver realitzat un primer pas al respecte ja és una bona notícia. A més, el buidat dels materials disponibles a la biblioteca de la Fundació ja està revertint en la Viquipèdia, en tant que la comunitat ha creat i ampliat diversos articles sobre Joan Miró i la seva obra gràcies als materials aplegats durant aquest període de temps.
  3. Es va preparar una jornada d'edició, la Joan Miró Global Challenge, celebrada el 10 d'abril de 2010. L'esdeveniment consistí en mobilitzar la comunitat d'editors de la Viquipèdia d'arreu del món per aconseguir que 10 articles destacats sobre l'obra de Joan Miró estiguessin disponibles en 10 idiomes diferents, amb l'al·licient que calia aconseguir l'objectiu en menys de 10 hores.
  4. Es va transmetre la filosofia del projecte a treballadors de tots els àmbits de la Fundació a partir de trobades informals, i en casos puntuals algun d'ells edita/ha editat la Viquipèdia, per bé que aquest gest no ha passat a formar part de les seves tasques habituals. De totes maneres, hom quedà assabentat de la relativa facilitat amb què es poden editar els articles gràcies a l'editor visual, entre d'altres.

Miró essencial[modifica]

Bona part dels esforços d'aquesta fase del viquiprojecte es dedicaren a definir quins eren els continguts més importants sobre Joan Miró i la seva obra que haurien d'estar presents a la Viquipèdia. Així doncs, s'efectuà un buidat dels materials disponibles a la biblioteca de la Fundació amb un doble objectiu:

  • Localitzar materials susceptibles d'ésser alliberats mitjançant una autorització OTRS dels seus autors, donant preferència a aquells textos generats des de la mateixa Fundació o per persones molt properes a l'entitat. El coneixement i l'orientació proporcionada pel personal de la biblioteca de la Fundació resultà fonamental tant per localitzar els millors materials per construir els articles de la Viquipèdia com per identificar materials susceptibles d'ésser alliberats.
  • Redefinir la {{plantilla:Miró}} de tal manera que inclogués una mostra significativa de les obres més destacades de l'artista en totes les disciplines, a més d'informació complementària (amics i col·laboradors, espais mironians…) que ajuda a conèixer millor Joan Miró i la seva obra. Cal remarcar l'interès que l'equip de conservadors de la Fundació tingué en ajudar a definir el contingut de la plantilla.

Finalment, per tal d'estimular la creació de continguts de qualitat sobre Joan Miró a la Viquipèdia i aprofitant la celebració del Viquiprojecte:Una Viquipèdia de qualitat, es creà el premi especial Miró. Malauradament, la resposta fou molt minsa,[a] però cal contextualitzar-la en el marc del procés d'elaboració d'articles de qualitat a la Viquipèdia, una dinàmica que aplega relativament pocs editors, que es desenvolupa a ritmes força baixos i que requereix de períodes de temps més llargs del que hom està acostumat per tal de fructificar.

Resum numèric plantilla:Miró[modifica]

La nova {{plantilla:Miró}} inclou 132 articles. El 31 de desembre de 2013:

  • De 42 articles llistats com a obra pictòrica, n'existien 18 (42,8%)
  • De 20 articles llistats com a sèries (pictòriques i d'obra gràfica), n'existien 9 (45%)
  • De 20 articles llistats com a escultures, n'existien 6 (30%)
  • De 12 articles llistats com a obra ceràmica, n'existien 5 (41,6%)
  • De 8 articles llistats com a obra tèxtil, n'existien 2 (25%)
  • De 8 articles llistas com a amics i col·laboradors de Joan Miró, n'existien 7 (87,5%)
  • De 14 articles llistats com a espais mironians, n'existien 9 (64,2%)
  • De 2 articles llistats com a esposicions, n'existien 2 (100%)
  • De 4 articles llistats com a "vegeu també", n'existien 4 (100%)
  • De 132 articles en total, n'existien 66 (50%)[b]

Joan Miró Global Challenge[modifica]

Per tal d'avançar vers l'objectiu de millorar la presència i la qualitat dels continguts mironians a la Viquipèdia en idiomes on s'ha observat un especial interès per la figura i l'obra de Joan Miró, es va proposar la celebració d'una editing party sobre Joan Miró i la seva obra, que va prendre el nom de «Joan Miró Global Challenge» i que se celebrà el 10 de maig de 2014.

L'esdeveniment consistia en una jornada d'edició a nivell internacional on es va treballar una selecció de 10 articles clau sobre Joan Miró i la seva obra, amb la intenció que aquests articles passessin a estar disponibles en 10 idiomes diferents al final de la jornada, que tindria 10 hores de durada.

Per tal d'aconseguir-ho, es va fer una crida als editors de la viquipèdia en altres idiomes que havien editat articles relacionats amb Joan Miró i la seva obra o bé que havien participat en altres iniciatives de traducció d'articles relacionats amb la llengua i la cultura catalanes. A més, es va contactar amb lectors de llengua catalana de l'Institut Ramon Llull a l'estranger per fer extensiva la proposta als seus estudiants. La resposta fou desigual —és coneguda la dificultat de les comunitats d'editors de la Viquipèdia a implicar-se en projectes sorgits d'altres comunitats— i tot i la cura en la tria de la data de celebració de l'esdeveniment —abans dels exàmens universitaris— força lectors de l'IRL celebraren la iniciativa però veieren poc viable afegir-s'hi perquè (sobretot als Estats Units) ja estaven en plena temporada d'exàmens i tot i la facilitat d'editar la Viquipèdia, un treball completament en línia i només amb suport remot presentava certes dificultats per a usuaris completament novells. No obstant això, s'aplegaren 10 persones (100% del previst) a la Fundació Joan Miró i es comptà amb la participació de 15 editors remots, tots ells membres d'altres comunitats d'editors de la Viquipèdia. L'objectiu s'assolí abans de complir-se les 10 hores previstes.

Resum numèric[modifica]

Participants
Participants persones
Assistents Fundació Miró 10
Participants en línia 15
Total 25
Articles per idioma millorats durant el challenge
Idiomes Articles
Català 10
Castellà 10
Anglès 10
Francès 10
Italià 4
Suec 2
Portuguès 9
Llatí 2
Rus 2
Hindi 10
Serbocroat 1
Esperanto 10
Gal·lès 1
Gallec 2
Total 83 articles en 14 idiomes

En total es van comptabilitzar 83 articles millorats o creats durant el dia, arribant al total dels 10 articles en 10 idiomes diferents previstos. No obstant això, poc després de celebrar-se la jornada, la xifra de versions idiomàtiques disponibles de cadascun dels 10 articles seleccionats ja havia augmentat. Això significa que alguns editors d'altres llengües ja han traduït els continguts a d'altres llengües. És precisament aquesta una de les virtuts de la Viquipèdia, l'efecte de taca d'oli, que ja s'ha començat a fer visible tot just un mes després de l'acció inicial.

Altres[modifica]

Paral·lelament als treballs que ocuparen la major part dels esforços d'aquest viquiprojecte, durant l'estada de la viquipedista resident a la Fundació Joan Miró es dugueren a terme altres tasques, entre les que destaquen les trobades i converses informals amb treballadors de l'entitat, a qui es va explicar la finalitat del projecte, així com els avantatges de fer accessible a la població el coneixement generat des de la Fundació Joan Miró servint-se de la Viquipèdia i els seus projectes germans. L'acollida fou molt satisfactòria.

A més, en el marc de l'exposició Haver fet un lloc on els artistes tinguin dret a equivocar-se, es va acordar el canvi de llicència del catàleg de la mostra, comissariada per Manuel Segade. D'aquesta manera es va aconseguir millorar els continguts sobre uns 200 artistes, que ja havien estat prèviament treballats a la viquimarató dedicada a l'Espai 13 que es va celebrar l'any 2013.

Finalment, es va presentar el viquiprojecte i es féu un breu taller d'edició a un grup d'alumnes d'estètica de la Universitat Autònoma de Barcelona i a un grup d'alumnes de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

Joan Miró a la Viquipèdia, un any després[modifica]

Sovint es comenta que l'efecte d'obrir la porta a la col·laboració entre institucions museístiques i la comunitat d'editors de la Viquipèdia es fa visible al cap del temps, prenent la forma d'una taca d'oli. L'estada de la viquipedista resident a la Fundació Joan Miró va ser una experiència curta i intensa, que no va donar efectes clarament visibles en el mateix moment en què aquesta es desenvolupava, sinó que ha estat necessari esperar un temps prudencial —poc més d'un un any— per posar-los de manifest.

Així doncs, s'han repetit alguns dels càlculs de l'auditoria prèvia sobre l'estat de Joan Miró,[c] la seva obra i la Fundació Joan Miró a la Viquipèdia i, un any després de la realització del viquiprojecte, sens dubte es pot afirmar que aquest ha fructificat.

Joan Miró[modifica]

Concepte Inici viquiprojecte 31 des 2013 (fi viquiprojecte) 31 gener 2015 Diferència
Octets 68613 75052 88418 +19805
Referències 83 101 153 +70
Idiomes 59 59 76 +17
Imatges 25 26 20 -5
Visites 2276 (nov 2013) 1375 (des 2013) 2647 (gen 2015) +371

Fundació Joan Miró[modifica]

Concepte Inici viquiprojecte 31 des 2013 (fi viquiprojecte) 31 gener 2015 Diferència
Octets 34584 37716 48960 +14376
Referències 86 90 96 +10
Idiomes 19 19 23 +4
Imatges 13 13 14 +1
Visites 308 (nov 2013) 311 (des 2013) 386 (gen 2015) +78

Categories[modifica]

Concepte Inici viquiprojecte 31 des 2013 (fi viquiprojecte) 31 gener 2015 Diferència
Articles (cawiki) dins la Categoria:Joan Miró i Ferrà 34 48 92 +58
Articles (cawiki) dins la Categoria:Fundació Joan Miró 20 36 27 +7
TOTAL 54 84 119 +65
Visites (cawiki) a articles dins la Categoria:Joan Miró i Ferrà 5838 (enllaç permanent) 7300 (enllaç permanent) +1462
Visites (cawiki) a articles dins la Categoria:Fundació Joan Miró 1505 (enllaç permanent) 1467 (enllaç permanent) -38
TOTAL 7343 8767 +1424

Plantilla:Joan Miró[modifica]

El 31 de gener de 2015, la {{plantilla:Miró}} reflectia un creixement notable respecte a les dades preses poc més d'un any abans:

Concepte Articles llistats Articles existents 31 desembre 2013 Articles existents 31 gener 2015 Diferència
Obra pictòrica 42 18 (42,8%) 22 (52,38%) +4
Sèries (pictòriques i d'obra gràfica) 20 9 (45%) 11 (55%) +2
Escultura 20 6 (30%) 8 (40%) +2
Obra ceràmica 12 5 (41,6%) 5 (41,6%) 0
Obra tèxtil 8 2 (25%) 7 (87,5) +5
Amics i col·laboradors 8 7 (87,5%) 8 (100%) +1
Espais mironians 14 9 (64,2%) 11 (78,5%) +2
Exposicions 2 2 (100%) 2 (100%) 0
Vegeu també 4 4 (100%) 4 (100%) 0
TOTAL 132[d] 66 (50%) 80 (60,6%) +14

Joan Miró a Wikimedia Commons, un any després[modifica]

Actualment, la categoria «Joan Miró» a Wikimedia Commons compta amb 775 fitxers, estructurats en 12 subcategories que tenen, en alguns casos, fins a 4 nivells de profunditat. D'aquests fitxers allotjats a Wikimedia Commons, el projecte de la Fundació Wikimedia que més n'utilitza per il·lustrar els seus continguts és la Viquipèdia en català (265 fitxers, quan el 2013 només n'utilitzava 172)), seguida ja a una certa distància per la Viquipèdia en francès (103 fitxers, 54 el 2013)) i la Viquipèdia en anglès (96 fitxers, 53 el 2013). En total, els fitxers de la categoria s'utilitzen 1120 cops (el 2013 la xifra es quedava en 726), però tan sols s'utilitzen 208 fitxers diferents, un 26,84% del total (al 2013, s'utilitzaven 156 imatges de 500 disponibles, que corresponien a un 29,5% del total). Quan es va iniciar el viquiprojecte, la categoria aplegava poc menys de 500 fitxers i estava dividida en 10 subcategories: el creixement s'ha fet visible tant en el número de subcategories com en la quantitat de fitxers, fenomen remarcable sobretot si es té en compte que Joan Miró és un artista que no entrarà al domini públic fins l'any 2063.

Estat de la categoria:Joan Miró de Wikimedia Commons el 8 de febrer de 2015

Pel que fa a les imatges de la categoria:Joan Miró més utilitzades arreu dels projectes de la Fundació Wikimedia, s'han observat petits canvis respecte a l'anàlisi realitzat l'any 2013. Totes les xifres han crescut, i tres imatges noves han entrat al top 10 d'imatges més utilitzades:

Imatge Usos setembre 2013 Usos gener 2015 Diferència
Dona i Ocell
Dona i Ocell
105 221 +116
Retrat de Joan Miró 1935
Retrat de Joan Miró 1935
70 96 +26
Oiseau lunaire
Oiseau lunaire
31 35 +4
Vista exterior de la Fundació
Vista exterior de la Fundació
20 29 +9
Ballada de sardanes davant Dona i ocell
Ballada de sardanes davant Dona i ocell
17 18 +1
Mosaic al Pla de l'Os
Mosaic al Pla de l'Os
16 24 +8
Mural ceràmic de l'aeroport de Barcelona
Mural ceràmic de l'aeroport de Barcelona
16 21 +5
Dona
Dona
14 18 +4
Personnage, al Museu Hakone
Personnage, al Museu Hakone
14 16 +2
12 13 +1
Ús de codis QR durant l'exposició Joan Miró. L'escala de l'evasió
Ús de codis QR durant l'exposició Joan Miró. L'escala de l'evasió
16 +16
Portada de Cavall Fort, retirada per violació de drets 16 +16
Vista de la Fundació Joan Miró
Vista de la Fundació Joan Miró
17 +17

Resum numèric[modifica]

Biografia de Joan Miró[modifica]

Concepte Inici viquiprojecte 31 desembre 2013 (fi viquiprojecte) 31 gener 2015 (un any després) Diferència
Idiomes 54 de 287 (18,8%) 59 de 287 (20,5%) 76 de 288 (26,3%) +17
Octets 68613 75052 88418 +19805
Referències 83 101 153 +70
Visites 2276 (nov 2013) 1375 (des 2013) 2647 (gen 2015) +371

Fundació Joan Miró[modifica]

Concepte Inici viquiprojecte 31 desembre 2013 (fi viquiprojecte) 31 gener 2015 (un any després) Diferència
Idiomes 19 de 287 (6,6%) 19 de 287 (6,6%) 23 de 288 (7,9%) +4
Octets 34584 37716 48960 +14376
Referències 86 90 96 +10
Visites 308 (nov 2013) 311 (des 2013) 386 (gen 2015) +78

Plantilla:Miró[modifica]

Data Idiomes Articles llistats Articles existents Diferència
Inici viquiprojecte 5 60 49 (81,6%) 11
31 desembre 2013 5 132 66 (50%) 66
31 gener 2014 5 132 80 (60,6%) 52

Category:Joan Miró a Wikimedia Commons[modifica]

Concepte Inici viquiprojecte 31 desembre 2013 31 gener 2015 Diferència
Imatges incloses a la categoria 531 558 775 +244
Total d'imatges de la categoria en projectes Wikimedia 744 860 1120 +376
Imatges diferents emprades en projectes Wikimedia 165 (31%) 174 (31%) 208 (26,84%) +43
Imatge més utilitzada a cawiki (Dona i ocell) 104 178 221 +117

Conclusions[modifica]

Tenint en compte les dades objectives, l'experiència només es pot qualificar d'altament exitosa. Des de la comunitat d'editors de la Viquipèdia també es considera que el projecte ha resultat satisfactori, en tant que s'han assolit els objectius proposats i perquè es continua posant de manifest que la relació entre la Fundació Joan Miró i la comunitat d'editors de la Viquipèdia és quelcom més que una trobada puntual i interessada, sinó que s'ha allargat durant el temps i els seus efectes s'han fet visibles fins i tot quan no hi ha hagut un projecte en desenvolupament. A més, cal remarcar la bona predisposició de la Fundació a les propostes sorgides en el marc d'aquest viquiprojecte, i les facilitats oferides per dur-les a terme.

Què ha funcionat[modifica]

  • La redefinició de la {{plantilla:Miró}} amb l'ajuda del personal de la Fundació
  • El buidat de materials de la biblioteca de la Fundació per tal de facilitar-los a la comunitat d'editors
  • La celebració de la Joan Miró Global Challenge
  • La bona acollida proporcionada tant a la viquipedista resident com als participants del Joan Miró Global Challenge

Què caldria millorar[modifica]

  • Convindria trobar millors mecanismes per alliberar els materials identificats durant el buidat de la biblioteca, en tant que des de la Fundació Joan Miró es veu amb bons ulls la proposta, però el procediment encara resulta excessivament complex.
  • Cal aprofundir els contactes amb les comunitats d'editors de la Viquipèdia en altres idiomes per fomentar la participació en projectes interwiki. Aquesta situació és relativament habitual, i es podria explicar a partir de la manca d'interès de les comunitats d'editors vers propostes sorgides d'editors i comunitats que els són completament aliens.
  • En el cas de voler obrir les portes del projecte a participants completament aliens i novells en l'univers Wikimedia, convé realitzar un treball més profund de pedagogia, informació i acompanyament, sobretot si es preveu una participació a distància.

Cap a on es podria avançar[modifica]

  • Continuar els contactes i els treballs per alliberar els materials elaborats des de la mateixa Fundació Miró que s'han identificat durant el buidat de la biblioteca
  • Continuar creant els articles inexistents de la {{plantilla:Miró}}
  • Considerar la participació de la Fundació Joan Miró al projecte «Sum of All Paintings», consistent en incorporar dades sobre totes les peces de la col·lecció a Wikidata, una base de dades estructurades que en un futur nodrirà els projectes de la Fundació Wikimedia.
  • Expandir la presència del coneixement sobre Joan Miró i la seva obra a altres projectes germans de la Fundació Wikimedia més enllà de Wikimedia Commons, com Viquidites (on ja hi ha una pàgina dedicada a Joan Miró) o Viquitexts.

Notes[modifica]

  1. Des de la realització del viquiprojecte, un article (Dona i ocell) ha esdevingut article de qualitat.
  2. La suma dels articles de la llista dóna 130 perquè en el desglossament no es té en compte l'enllaç a l'article de Joan Miró ni a la categoria de Joan Miró. Com es pot comprovar, aquests dos articles es tenen en compte en aquest recompte final.
  3. Algunes dades, com el recompte de retroenllaços, no s'han pogut recollir perquè les eines emprades en la primera auditoria han estat discontinuades pels seus autors.
  4. Es comptabilitzen també l'article que apunta a la biografia de Joan Miró i l'enllaç a la categoria

Referències[modifica]

  1. «Miró 202: Wikipedian in Residence and Wikipedia Audit». The glamwiki experience.
  2. «A GLAMorous romance». Blog de la Wikimedia Foundation.
  3. «Fundació Joan Miró: del templo al mundo 2.0». Social Media Week Barcelona 2014.
  4. Solé i Martí, Esther. «A GLAMorous romance». Submissions at Wikimania 2014. [Consulta: 1r febrer 2015].

Enllaços externs[modifica]