Viquiprojecte Discussió:Història de Catalunya/Arxiu 1

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Història de Catalunya
Formació geològica
Prehistòria
Període iber
Període romà
Període visigòtic
Edat mitjana
Conquesta omeia
Dominació musulmana
Conquesta carolíngia
Comtats catalans
Feudalisme a Catalunya
Corona d'Aragó
Principat de Catalunya
Compromís de Casp
Dinastia Trastàmara
Guerra civil catalana
Edat moderna
Dinastia dels Habsburg (Àustries)
Guerra dels Segadors
Tractat dels Pirineus
Guerra de Successió Espanyola
Decrets de Nova Planta
Dinastia Borbó
Història contemporània
Guerra del Francès
Primera restauració borbònica
Casal de Savoia
Primera República Espanyola
Segona restauració borbònica
Segle XX
Mancomunitat de Catalunya
Govern provisional de Catalunya
Generalitat republicana
Primera legislatura republicana
Fets del sis d'octubre
Guerra civil a Catalunya
Franquisme
Tercera restauració
Govern provisional
Comunitat autònoma
Legislatures: 1a - 2a - 3a - 4a - 5a - 6a -

7a - 8a - 9a - 10a - 11a - 12a

Cronologia de la Història de Catalunya
Història militar de Catalunya
Jaciments arqueològics de Catalunya
Llista de presidents de la Generalitat

Benvinguts al viquiprojecte d'història de Catalunya

Consell

Hola! Felicitats per la creació del nou Viquiprojecte, us desitjo molt d'èxit. El contrast de colors a la capçalera fa el text molt difícil de llegir, potser caldria canviar-lo. – Leptictidium (nasutum) 08:15, 14 des 2010 (CET)

Catalunya republicana i Catalunya Autonòmica?

Aquests articles que es proposa crear no entenc perquè es fa aquesta distinció. Suposo que és per diferenciar els períodes de la Segona República Espanyola i l'actual període de monarquia constitucional. No obstant durant la 2a república el règim de relació entre Catalunya i la resta d'Espanya fou també un règim autonòmic. S'hauria de buscar una denominació unívoca i corregir-ho també els enllaços que hi ha a la navbox {{GeneralitatdeCatalunya}}. Com que els períodes legislatius corresponen als períodes executius es podria fer servir la mateixa denominació que per als Governs de Catalunya, és a dir amb les dates d'inici i finalització de la legislatura.

Endavant. --Bestiasonica (disc.) 10:08, 14 des 2010 (CET)

Ho recolzo. La proposta inicial no m'ha semblat gens encertada, i crec que en Bestiasonica té raó. Tanmateix, també em fa la impressió que aquest viquiprojecte ha nascut molt tacat d'història política, i no em sembla que aquest aspecte de la història sigui el més important ni el més interessant per entendre el nostre passat. Podriem pensar-hi.--Climent Sostres (disc.) 00:52, 16 des 2010 (CET)
També hi estic d'acord i hi dono el meu suport (recolzo no és correcte). A més de les raons ja adduïdes, que comparteixo, cal tenir en compte que el terme autonòmic és un terme aliè a la visió catalana del fet polític de què es tracta. Aquest terme no és res més que el de regional, que no gosaven dir els dirigents de la transició política, i van encunyar aquesta paraula per omplir-la exactament amb el mateix contingut que regional.--Claudefà (Discussió) (disc.) 08:40, 16 des 2010 (CET)

felicitats

Un projecte necessari que complementa la tasca de l'equip militar, excel·lent. Com a prioritat, apart de les legislatures, crec que hauríeu de començar pels d'història dels 1000c, projecte que està moribund. Ja sé a qui deixar deures hehehe--barcelona (disc.) 10:27, 14 des 2010 (CET)

M'uneixo a les felicitacions de Barcelona, malauradament no crec que pugui aportar gaire a aquest projecte. --Lluis_tgn (disc.) 21:46, 15 des 2010 (CET)
Enhorabona per iniciar el Viquiprojecte, i ànims amb la enorme tasca que teniu per davant!! hahaha--Solde (disc.) 09:03, 16 des 2010 (CET)

Viquiprojecte d'història de Catalunya o dels Països Catalans

Hola a tothom, primer de tot, gràcies per la resposta que ha tingut la meva iniciativa, ara només fa falta que ens hi posem. Ahir el Jove em comentava d'ampliar el viquiprojecte i fer-lo d'"història dels Països Catalans". Ja li vaig plantejar la meva opinió; i crec que val més la pena acotar-lo d'entrada, no fer-lo tan general, que no pas ficar-hi també història del País Valencià, de les Illes, d'Andorra, etc.. Si es considera oportú i hi ha consens, penso que es poden obrir altres viquiprojectes d'història del País Valencià, de les Illes, d'Andorra, etc. Prefereixo centrar esforços en un tema més concret. Què en penseu? Creieu que al viquiprojecte també s'hi hauria d'incloure la història del País Valencià, de les Illes, d'Andorra, etc.?? Que vagi bé. Salut! --Catalaalatac (Parlem-ne) 12:32, 14 des 2010 (CET)

Jo crec que les coses és millor fer-les pas a pas. Comencem per aquí, i després es pot anar ampliant amb altres viquiprojectes, no? Tot alhora potser seria massa farragós, penso. --Judesba (digues...) 12:36, 14 des 2010 (CET)
Penso que els articles ja ens hi aniran portant, compartim una historia comuna i els territoris son prou grans com per tenir articles "generals" i "particulars" .--Marc (Mani'm?) 12:45, 14 des 2010 (CET)
De fet, abans de crear-ne un de Història del País Valencià pot ser seria millor rependre el viquiprojecte del País Valencià, donat que la seua història és part del projecte. No te molt de sentit començar-ne un de nou si el que ja hi ha està abandonat. No se, és la meua opinió. --Millars (disc.) 14:19, 14 des 2010 (CET)
Bé, l'història de Catalunya i dels PPCC estan molt relacionats, però si només ho fem de Catalunya per mi bé. Però quina Catalunya? Principat o comunitat autònoma? -- TheMrJohannesburg · Parlem-ne! ;) 31-12-2010
Mirant una mica veig que és del Principat -- TheMrJohannesburg · Parlem-ne! ;)

Cosetes

He pensat que estaria bé crear una plantilla o caixa (encara no conec la diferència) d'{{Història de l'art a Catalunya}} o una cosa semblant. Podria ser semblant a la d'{{Història de València}}. Ho dic perquè ara mateix tenim força bons articles sobre art al Principat: Art de Catalunya, Art mossàrab a Catalunya, Art prerromànic a Catalunya, Art romànic a Catalunya, Art romànic a la Baixa Cerdanya, Gòtic català, Modernisme català, Noucentisme, etc. És només una idea, sé que només amb {{Caixa Història de Catalunya}} ja hi ha prouta feina. Però bé, si algú s'hi anima, seria d'agrair poder tenir tots aquests articles enllaçadets. --Catalaalatac (Parlem-ne) 17:02, 15 des 2010 (CET)

Propostes... --Jo++ 19:35, 15 des 2010 (CET)

Decidir què fem

Abans de tot crec que hauríem de decidir què fem i com ens coordinem. És a dir, fer un guió del viquiprojecte, per veure els fronts on hem d'atacar. Per començar, fóra bo per exemple, que cada participant exposés quin o quins articles li interessa o li vindria més de gust fer. --Catalaalatac (Parlem-ne) 16:04, 16 des 2010 (CET)

Problemes compartits

Vet aquí un problema de Països Catalans greu. Tenim un desgavell impressionant entre les categories Regne d’Aragó i Corona d’Aragó, tot sovint es confonen els termes, així coses d’una o altre van a la categoria equivocada.

Jo entenc que Corona d’Aragó es correspon a actuacions de la monarquia conjunta a partir d’Alfons el Cast (i algunes coses de Ramon Berenguer IV) i Regne d’Aragó a aspectes referits al territori estricte aragonès durant la seva vigència.

Així Consell d'Itàlia, Tractat de Cazorla, Disputa de Tortosa no hi te cap feina al Regne d’Aragó i si a la Corona.

A la inversa, Llista de majordoms del regne d'Aragó, Llista de Lloctinents del Regne d'Aragó, Afillatura de San Andrián de Vadoluengo (1135), Testament d'Alfons I d'Aragó i Pamplona (1131), Acord de Serón de Nágima (1158), Butlla d'Adrià IV (1158), Proclamacions del Bisbe Ramir Sanxes i Garcia Ramires (1134), Butlla d'Innocenci II (1136), Butlla de Luci III (1182), Tractat de Carrión, Casament de Ramir II d'Aragó i Agnès de Poitiers, Confirmació d'Ayerbe (1137), Acords de Támara, Tractat d'Alagón (1136), haurien d’anar a Regne i sortir de Corona

Tampoc te sentit que la Llista de senescals de Barcelona, Pacte de Ceret, Pacte de Gènova, Tractat de Péronne, La Força de Vilamajor, destrucció de Barcelona, Conquesta de Barxiluna, Conquesta de Girona, Setge de Larida (884), Setge de Turtuixa (804), Ràtzia de 936, Princeps namque, estiguin a Corona i no al comtat que pertoqui (casi sempre Barcelona).

No és exhaustiu, i en algun cas la solució pot ser complicada, però val la pena aclarir aquesta qüestió de manera prou clara, a totes les viquis la cosa està igual de malament, però si nosaltres no li tenim, no podem dir res als demés. --Lliura (disc.) 22:08, 16 des 2010 (CET)

I aquesta ja és de vici: Categoria:Casal d'Aragó--Lliura (disc.) 22:27, 16 des 2010 (CET)
Jo no hi entenc prou per discernir el què va aquí o allà (entre Regne d’Aragó i Corona d’Aragó i Casal d'Aragó). Però en tot cas penso que hi hauria d'haver una explicació al principi de cada una d'aquestes categories polèmiques dient el què s'hi categoritza. --Catalaalatac (Parlem-ne) 22:42, 16 des 2010 (CET)

Jaciments de Catalunya

Faig una crida a qui li interessi la història i l'arqueologia d'aquest país, per tal de crear uns quants articles sobre jaciments de Catalunya, els quals també són una part de la història de Catalunya. Ara mateix, més o menys crec que hi ha uns 70 o 80 articles a la Categoria:Jaciments arqueològics de Catalunya, una bona xifra. Si li interessa a algú, pot començar a crear els articles a partir dels enllaços següents:

Per cert, ara fa temps vaig crear una Llista de jaciments arqueològics de Catalunya (que deveu haver vist enllaçada a la {{Caixa Història de Catalunya}}) on he intentat anar recollint tots els jaciments que tenen article creat o per crear. Ho dic perquè si creeu un nou article de jaciment fóra bo afegir-lo, alfabèticament, a la llista. Ah! i si algú s'hi anima i crea un nou article, veniu a aquesta pàgina de discussió i feu-ho saber. Serà més fàcil per ajudar-lo. Vinga companys, i l'enhorabona pels 300.000 (ara dir el nombre d'articles omple la boca xD). Que vagi bé! --Catalaalatac (Parlem-ne) 14:15, 22 des 2010 (CET)

Per cert, algú em pot donar un cop de mà amb la introducció de la Llista de jaciments arqueològics de Catalunya?. De moment, tot i que encara falti un text introductori a cada apartat (que he començat ara a fer-ho), l'article fa prouta patxoca. El que passa és que no sé fer introduccions. Si algú em pot ajudar a redactar un inici amb cara i ulls li agrairia. La introducció és el que es veu més i el que, sovint mereix o desmereix l'article a primera vista. Que vagi bé, i bon any nou! --Catalaalatac (Parlem-ne) 14:08, 28 des 2010 (CET)

Nous jaciments

  1. Balma de la Xemeneia (Victor M. Vicente Selvas)
  2. Jaciments d'Incarcal (--Catalaalatac (Parlem-ne) 02:25, 31 des 2010 (CET))
  3. Poblat ibèric del Coll del Moro (--Catalaalatac (Parlem-ne) 15:38, 4 gen 2011 (CET))
  4. Poblat ibèric de la Cadira del Bisbe (--Catalaalatac (Parlem-ne) 14:17, 6 gen 2011 (CET))
  5. Can Bonells (--Catalaalatac (Parlem-ne) 15:32, 10 gen 2011 (CET))
  6. Jaciment de Can Modolell (--Catalaalatac (Parlem-ne) 04:35, 11 gen 2011 (CET))
  7. Poblat ibèric de la Moleta del Remei (Lluket) 11 gen 2011
  8. Coves del Toll (fet per un usuari anònim) 14 gen 2011

Plantilla pels participants

Acabo de crear la plantilla {{Participant Viquiprojecte Història de Catalunya}}. Si us interessa, us la podeu posar a la vostra pàgina d'usuari. Per cert, si algú en vol modificar el color o el format endavant, tota vostra. --Catalaalatac (Parlem-ne) 14:25, 28 des 2010 (CET)

Categoritzar l'història per comarques

Últimament he dedicat una mica de temps a agrupar tots els articles d'història per comarca (ja siguin de jaciments, batalles, accidents, eleccions, etc). Trobo que la Categoria:Història de Catalunya per comarca és molt útil, ja que des d'aquí pots accedir a la història de Catalunya d'una comarca en concret. Potser hi ha algu del Bages que li interessa veure què ha passat al Bages, i si no és així, si no existís la Categoria:Història del Bages, no ho podria fer. Per tant, us animo a tots a categoritzar els nous articles que feu, o d'altres que encara no hi estiguin categoritzats (ja que encara en falten molts, i categories d'història per comarca també). Moltes gràcies i bon any nou a tots! --Catalaalatac (Parlem-ne) 16:14, 31 des 2010 (CET)

No veig clar que un jaciment, ens material existent avui dia, es pugui classificar com a història. Sembla pertànyer a geografia. No és el mateix que classificar-hi una població del passat com Barcino o Ilerda.
No sé qui haurà escrit això d'aquí damunt, però està clar que la resposta als seus dubtes és la categoria, que ja existeix, "Jaciments arqueològics de Catalunya" (dins la categoria d'Arqueologia, és a dir, ni Història, ni Geografia).--Climent Sostres (disc.) 01:30, 10 gen 2011 (CET)

Anònim

Demano assessorament per part dels viquipedistes historiadors en aquest cas. --Davidpar (disc.) 21:53, 13 oct 2013 (CEST)

Hola Davidpar, m'ha escrit Judesba dient-me que tenies aquí un petit "problema". Vols assessorar-te sobre aquest canvi que s'ha produït? Jo crec que és més "neutral" per dir-ho d'alguna manera. Primer de tot, abans d'anomenar que els reis de Castella ja ostentaren el títol per la unió dinàstica dels Reis Catòlics, ja diu que Felip V va usurpar il·legitimament el títol... A més, il·legitim no ho sé, tampoc estic mirant ara bibliografia com per posicionar-me a favor o en contra. L'arxiduc va renunciar i Felip V va guanyar la guerra. D'altra banda... no hi ha masses fotografies? Tan sols és una llista de comtes, no cal que estigui tan massificat. L'estètica és una mica horror vacui. I trobo que els títols dels apartats són massa llargs, la informació adicional pot anar com una breu explicació a sota. Bé, no ho sé... Salutacions!--Sorenike (disc.) 00:36, 14 oct 2013 (CEST)
Ei Davidpar! Està bé que hi hagi controvèrsia. Crec que es podria intentar donar un toc de redacció en un paràgraf inicial de la secció on explicar totes aquestes postures sobre la "usurpació" (una paraula que pel que sembla crea polèmica) i intentar deixar els encapçalaments una mica més “suaus” i concisos. Suposo que va una mica en el sentit que apuntava Sorenike --Bestiasonica (disc.) 17:13, 19 oct 2013 (CEST)
Jo no en sé del tema. Simplement, mentre patrullava, vaig veure un anònim que canviava part de l'article i, com es veu a l'historial, vaig veure que hi ha una guerra d'edicions. Alertar-vos del fet per veure si podeu arribar a una introducció i títol de la secció "Reis de Castella que utilitzaren oficialment el títol de Comte de Barcelona arran de la usurpació per Felip V" que expressi tots els punts de vista. --Davidpar (disc.) 17:17, 19 oct 2013 (CEST)
Seguint la meva línia estètica, a part d'evitar massificar l'article de fotografies, apostaria per escurçar tots els títols. D'altra banda, apostaria per una definició asèptica general dels fets; sincerament, de la bibliografia que fa temps consultava a la carrera... el mot usurpació em sembla que no el vaig arribar a veure. Algú ho podrà veure com usurpació, per mi no és més que un conflicte dinàstic, on Felip V el que feia era reclamar un títol (i un territori) que li corresponia pel testament de Carles II. Que el tema és molt més extens i el que he posat és molt simple? Doncs sí, però sincerament, això tan sols és una llista de comtes, crec que les diferents opinions sobre la temàtica es poden explicar en altres articles relacionats amb la història de Catalunya del període.--Sorenike (disc.) 17:30, 19 oct 2013 (CEST)
Com està el tema? Algú s'anima a fer una introducció que inclogui les dues visions? Gràcies! --Davidpar (disc.) 15:49, 3 nov 2013 (CET)
Hola Davidpar! He refet la introducció i he tret la gran majoria d'imatges que estaven al lateral i que, realment no complimentaven en res l'article. Però ara el probleme són els escuts, sobretot el personal, en concret sobre aquest [1]: és un escut que empraven els reis de la corona en general? Crec que en comptes de col·locar-lo en cada comte es podria posar al començament de l'article amb la seva corresponent explicació.--Sorenike (disc.) 22:04, 18 nov 2013 (CET)