Wang Mian

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWang Mian
Biografia
Naixement1287 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Zhuji (Yuan) Modifica el valor a Wikidata
Mort1359 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Zhuji (Yuan) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Shaoxing Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, agricultor, poeta, professor Modifica el valor a Wikidata

Project Gutenberg: 2382
Prunera florida
Prunera

Wang Mian (xinès: 王冕; pinyin: Wáng Miǎn), també conegut com a Yaunzhang i Laocun, fou un pintor, cal·lígraf i poeta xinès que va viure sota la dinastia Yuan dels mongols. Va néixer a Zhuji, província de Zhejiang, l'any 1287 i va morir el 1359.[1] La seva família era d'origen camperol. En veure fracassades les seves aspiracions a ser funcionari va dedicar-se a la pintura podent, així, guanyar-se la vida. Va servir-se del seu art per a criticar indirectament la dinastia mongol.

Va destacar com a pintor de pruneres (centre d'interès dels denominats pintors lletrats) en un estil propi, nítid i audaç que ha fet que es consideri una de les màximes figures pintant el segon dels “quatre cavallers” (els altres són el bambú, el crisantem i l'orquídia). Amb ell les pintures no són ja d'una branca amb poques flors sinó que les pruneres són exuberants. Va editar un àlbum dedicat al pruner, símbol de puresa, per tractar de les seves experiències com a pintor en aquest tema. Entre les seves obres que s'han conservat destaquen Neu fragant en un pont trencat (d'un estil minimalista), Branca de prunera florida i Tres bambús. Es troben pintures exposades al Museu Nacional del Palau de Taipei, al Museu del Palau de Pequín i al Museu de Xangai.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • The Art Book of Chinese Paintings de Ming Deng. Publicat per Long River Press. ISBN 978-1592650514.
  • Literati Identity and Its Fictional Representations in Late Imperial China de Stephen J. Roddy. Stanford University Press. Pàg.87, 98, 103, 107.112-114, 118, 126-127, 142, 254 i 266.
  • Dictionnaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs (Dictionnaire Bénézit) d'Emamnuel Bénézit.ISBN 2700030249

Referències i enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Wang Mian