Wariʼ

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaWariʼ
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants nadius1.930 Modifica el valor a Wikidata (2007 Modifica el valor a Wikidata)
Autòcton deRondônia Modifica el valor a Wikidata
EstatBrasil Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies
llengües chapacuranes Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Nivell de vulnerabilitat3 en perill Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3pav Modifica el valor a Wikidata
Glottologwari1268 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuepav Modifica el valor a Wikidata
UNESCO663 Modifica el valor a Wikidata
IETFpav Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages1950 Modifica el valor a Wikidata

El Wariʼ (també Orowari, Wari, Pacaá Novo, Pacaás Novos, Pakaa Nova, Pakaásnovos) és l'única llengua vibrant que queda de la família de llengües chapacuranes de la regió fronterera brasiler-boliviana de la conca amazònica. Té uns 2.700 parlants, també anomenats Wariʼ, que viuen al llarg dels afluents del riu Pacaas Novos a l'oest del Brasil. La paraula wariʼ significa "nosaltres!" en la llengua wari i és el terme donat a la llengua i a la tribu pels seus parlants.[1]

Dialectes[modifica]

Dialectes del wariʼ segons Angenot (1997):[2]

Dialectes del nord
  • Wari’-Oro Waram
  • Wari’-Oro Mon
  • Wari’-Oro Waram Xijen
Dialectes del Sud
  • Wari’-Oro Não
  • Wari’-Oro Eo
  • Wari’-Oro At
  • Wari’-Oro Jowin
  • Wari’-Oro Kao Oro Aje

Fonologia[modifica]

Cap dels segments que es descriuen a continuació només es produeix en paraules prestades o només en classes de paraules específiques. Hi ha alguns sons que no s’enumeren que només s’utilitzen en onomatopeia i poden violar les restriccions fonològiques i fonotàctiques habituals.

Consonants[modifica]

El dialecte Oro Nao del Wariʼ descrit per Everett & Kern (1997) té els següents fonemes consonàntics. És un inventari relativament gran segons els estàndards de l'Amazònia de la Terra Baixa. Els claudàtors inclinats representen les grafies associades a cada so.

Bilabial Dental Post-
alveolar
Velar Glotal
Plana Labial Plana Labial
Nasal m m n n
Oclusiva p p t t k c, qu cw ʔ '
Africada t͡ʃ x
Fricativa h h hw
Aproximant j j w w
Bategant ɾ r

/t͡ʙ̥/ és una vibrant africada formada per una vibrant bilabial precedida per una oclusiva dental, i només s'informa des de quatre idiomes més. En Oro Nao, això s’ha analitzat com un al·lòfon de /t/ que només es produeix abans de /o/ i /y/ que no es produeix a tots els idiolectes. En alguns dialectes és un fonema separat; tanmateix, només unes 24 paraules contenen el so, algunes de les quals són onomatopeia. També l’utilitzen més els parlants més ancians de la llengua.

Alternacions consonàntiques[3][modifica]

  • /t͡ʃ/ es pot convertir en [ʃ], amb una tendència a aflorar com [ʃ] més abans de les vocals sense arrodonir que les arrodonides: xaxi 'na' ell és prim 'pot ser [t͡ʃaˈt͡ʃiʔ na] o [ʃaˈʃiʔ na] .
  • [m] pot convertir-se en síl·laba [mb] (una seqüència de la nasal bilabial seguida de l'oclusiva bilabial sonora), amb més freqüència abans de /a/ però també abans altres vocals. La tendència a realitzar-la com una seqüència és més gran si la síl·laba està accentuada: la seva brutícia <homiri> pot ser [homiˈɾi] o [hombiˈɾi].
  • [n] es pot convertir en síl·laba [nd] (una seqüència de la nasal alveolar sonora seguida de l'oclusiva alveolar sonora), amb més freqüència abans de /a/ però també abans altres vocals. La tendència a realitzar-lo com a seqüència és més gran si la síl·laba està accentuada: el meu cap <wina> pot ser [wiˈna] o [wiˈnda] .
  • [j] es pot convertir en [ʒ] abans de /i/: anem! <maji> pot ser [maˈji] o [maˈʒi].
  • [ʔj] es pot convertir en [ʔd͡ʒ] a començament de paraula: Em temo <jin' 'ina> pot ser [ˈʔjinʔ ʔiˌna] o [ˈʔd͡ʒinʔ ʔiˌna].

Vocals[modifica]

El wariʼ té un dels sistemes vocàlics més asimètrics del món. En general, s’espera que les vocals estiguin distribuïdes de manera uniforme a l'espai vocal, no agrupades en un racó. A més, s'espera que les vocals siguin sense arrodonir quan estiguin al davant i arrodonides quan siguin enrere fins que s'hagin omplert els "buits" del sistema vocal. Tot i que el wariʼ només té sis vocals, quatre d'aquestes són vocals anteriors tancades o semitancades, de les quals dues són arrodonides (encara que /ø/ és poc freqüent). Els parlants no nadius han marcat dificultats per distingir aquestes vocals anteriors, que contrasten amb una sola vocal posterior /o/.

Frontal Posterior
No arrodonida Arrodonida Arrodonida
Tancada (Alta) i i y u
Semitancada e e ø ö o o
Oberta (baixa) a a

La nasalització vocàlica es produeix només en diftongs; els pocs que no estan nasalitzats acaben en /i/. Els diftongs següents es produeixen en el dialecte Oro Nao: [ẽĩ], [ãĩ], [aɪ], [õĩ], [oɪ], [ỹĩ], [ĩõ], [ẽõ], [ãõ].

Referències[modifica]

  1. «Wari». www.native-languages.org. [Consulta: 28 gener 2020].
  2. Angenot, Geralda de Lima (1997). Fonotática e Fonologia do Lexema Protochapacura Arxivat 2021-02-05 a Wayback Machine.. M.A. dissertation, Universidade Federal de Rondônia.
  3. Everett, Daniel L.. Wari : the Pacaas Novos Language of Western Brazil.. ISBN 978-0-203-19332-7. OCLC 1048248320. 

Bibliografia[modifica]

  • Mily Crevels (2012). Language Endangerment in South America: The Clock is Ticking In Lyle Campbell & Verónica Grondona. (Eds.).The indigenous languages of south america : A comprehensive guide. (pp. 167-234).
  • Daniel Everett and Barbara Kern (1997). Wariʼ: The Pacaas Novos language of western Brazil. London: Routledge.
  • Peter Ladefoged and Daniel Everett (1996). The status of phonetic rarities. Language, 72 (4), 794-800.
  • Margaret MacEachern, Barbara Kern, Peter Ladefoged (1996). "Wariʼ phonetic structures". In UCLA Working Papers in Phonetics 93: Fieldwork Studies of Targeted Languages IV.